Ajatuksia parisuhteen arkeen

young pair stand having joined hands

Kuuntelin viikonloppuna kokeneiden parisuhdetyöntekijöiden luentoa.  He muistuttivat asioista, jotka pitävät liittoa koossa.

”Kahleet eivät pidä avioliittoa koossa. Säikeet, sadat ohuet säikeet sitovat ihmiset yhteen vuosien mittaan. Tämä saa avioliiton kestämään.”

Tämä sai minut pohtimaan sitä, miten tärkeitä tavalliset arkipäivän hetket voivat olla yhteen hitsautumisen kannalta. Ja huomio: nuo yhteen sitovat säikeet voivat olla paitsi niitä hyviä hetkiä, myös elämän alamäkiä. Muistelen erästä tuttavaparia, joka selvisi uskottomuudesta. Kriisi ja sen pohjalta tapahtunut kasvu kääntyi yhteen sitovaksi säikeeksi: kun selvittiin siitä, selvitään mistä vain.

Pääsääntöisesti kuitenkin yhtä huonoa kokemusta tai sanaa kohti tulisi olla monta hyvää kokemusta, jotta parisuhteen ilmapuntari pysyisi poudan puolella.

Vaikka valat olisi vannottu, yhteiset seinät hankittu ja parisuhteessa olisi ulkoisesti kaikki hyvin (eli tavallaan ne ulkoiset ”kahleet” olemassa), se ei riitä. Vasta yhteiset kokemukset, merkitykselliset kohtaamiset ja kokemukset perheenjäsenten välillä tuovat sisältöä, josta syntyy ihmisiä yhdessä pitäviä säikeitä.

Miten saat näitä ohuita säikeitä syntymään juuri omassa parisuhteessa ja perheessä?

”Puhu puolisolle kuin puhuisit aikuiselle ystävällesi.”

Parisuhdetyöntekijät tapaavat paljon ruuhkavuosia eläviä perheitä. He muistuttivat, että pikkulapsivaiheessa on paljon ulkopuolelta tulevia harmituksen aiheita. Ne pitäisi osata nähdä juuri ulkopuolelta tulevina haasteina, eikä syyttää niistä puolisoa.

Huomiota pitäisi kiinnittää myös siihen, miten puhuu toiselle arjessa. Hyvä nyrkkisääntö kuulemma on, että puolisolle tulisi puhua kuin parhaalle ystävälle. Silloin ei tule niin helposti esimerkiksi puhuttua toisen puheen päälle tai nalkutettua.

”Ota ilovarkaat kiinni.”

Huomaa, mihin katseesi kiinnittyy. Esimerkki: Koko perhe on syönyt kotona maukkaan aterian, masut on täynnä ja kaikilla on ollut kivaa. Sitten noustaan pöydästä ja huomaat vain sen, että kukaan ei vie lautastaan tiskipöydälle.

Kannattaako antaa tällaisen ilovarkaan pilata mukavaa, yhteistä hetkeä?

Positiivisten asioiden jakamista kannattaa harrastaa myös puolison kanssa keskustellessa. Parisuhdetyöntekijät kertoivat eräästä tyypillisestä sudenkuopasta tähän liittyen. Pari saattaa puhua harvoin ja sitten kun he löytävät aikaa ja tilaisuuden keskustella, puhutaan vain siitä, mikä on huonosti. Jos tapetilla on vain negatiivisia asioita, voi syntyä vääränlainen kuva suhteesta. Olisi siis hyvä aina muistaa puhua myös siitä, mikä on hyvin.

Kirjoitus pohjautuu Anu ja Jukka Mattssonin ja Heli Pruukin luentoon.

Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen!