Kasvatusvinkki: Näin kerrot lapselle, että hän teki väärin

torua

Lapsi mokasi ja aikuisella kuohahtaa. Henkäise syvään ja käy lapsen kanssa läpi tämä kolmen kohdan lista, jonka Janne Viljamaa antoi asian käsittelyyn.

Toimi näin, kun lapsi teki väärin:

  1. Kysy, mikä meni väärin. Näin saat selville sen, ymmärtääkö lapsi mitä hän teki väärin.
  2. Pohtikaa yhdessä, mitä olisi pitänyt tehdä. Kysyminen herättää oivalluksen.
  3. Miettikää, miten ensi kerralla toimitaan vastaavassa tilanteessa. Loukkaava kritiikki on sitä, että aikuinen syyttää lasta tai sanoo lapselle, että hän on huono. Arvostavaan kritiikkiin kuuluu se, että aikuinen antaa lapselle oikean tavan toimia.

Viljamaa muistuttaa kirjassaan myös rauhoittumisnurkkauksen (tai jäähynurkkauksen, jäähypenkin jne.) oikeasta käytöstä. Jos lapsi laitetaan jäähylle, mutta ei kerrota selkeästi mistä häntä rangaistaan, lapsi muistaa vain julman rangaistuksen ja toistaa virheen. Tällainen häpäisevä rangaistus osoittaa lapselle, että hän on paha ja huono.

Jos lapsi laitetaan jäähylle, hänelle tulisi kertoa siis jäähyn syy (muista kertoa syy lapsen ikätason mukaisesti eli niin, että hän ymmärtää sen) ja kertoa myös, miten saman virheen voi seuraavalla kerralla välttää.

Ruuhkavuodet-sivuston Kasvatusvinkki-sarjassa käsitellään kasvatukseen liittyviä asioita Janne Viljamaan Kuka täällä oikein määrää -kirjan ja kirjailijan haastattelujen pohjalta.

Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen!