Kirja lapsen itsetunnon tukemiseen

kirjanen2

Sydänliitolta ilmestyi juuri vauvakirjan tapainen kirjanen, johon isompi lapsi voi täyttää yhdessä vanhemman kanssa ajatuksia arjesta, itsestä ja perheestään. Kirjasen tarkoituksena on nostaa esille kaikki se hyvä, mitä lapsen elämään liittyy.

Minä osaan ja onnistun -kirjanen syntyi alun perin ylipainoisten lasten tarpeiden pohjalta. Heillä on usein itsetunto-ongelmia, joihin haluttiin puuttua nostamalla esiin lapsessa ja hänen elämässään olevia hyviä asioita. Käytännössä kirjanen soveltuu kuitenkin vauvakirjan jatkeeksi jokaiseen perheeseen.

Kirjanen on tarkoitettu 4−10-vuotiaille lapsille. Testasin sitä 7-vuotiaan kanssa. Mukana on helppoja ja melko yleisiä kysymyksiä, kuten lempiruoka, kotipaikka ja parhaat kaverit, mutta myös moniulotteisempia kohtia, jotka saavat lapsen pohtimaan pitkään.

Lapsi ei aina itse tiedosta esimerkiksi sitä, mitä kaikkea hän jo osaa. Vanhemman hienoista johdattelua saatetaan tarvita juuri tällaisissa asioissa. Paras palkinto kirjasen täyttämisen aikana oli, kun lapsi nauraa kihersi tyytyväisenä ja ylpeänä, kun oli hoksannut jonkin itseensä liittyvän hienon asian.

Kirjasta täyttäessä myös vanhempi oppii lisää lapsesta, sillä välillä lapselta tulee yllättäviäkin vastauksia. Aikuinen ei välttämättä ole aavistanut, miten tärkeä jokin asia on lapselle ollut. Kirjasen kysymysten myötä moni piilossa ollut hyvä muisto ja kokemus pääsee esille.

Kirjasessa on myös moniulotteisia kysymyksiä. ”Aikuisetkin opettelevat asioita. Tällä hetkellä äiti/isä harjoittelee…” on yksi hyvä esimerkki siitä, miten kysymys voi herätellä niin lasta kuin aikuistakin oivaltamaan.

Tilaa on paitsi vastauksille, myös lapsen piirtämille, teemaan liittyville kuville. Välillä vastauksen piirtäminen innosti lasta kovasti.

Kirjanen kannattaa täyttää ajan kanssa, jotta lapsi jaksaa keskittyä pohtimaan asioita. Yksi kirjasen parhaita puolia on, että se saa puhumaan ja pohtimaan asioita, joita ei muuten tulisi ajatelleeksi. Esimerkki tällaisesta on aivan lopussa: ”perheemme yhteinen unelma ja haave on…”

Kirjasta voi ostaa Sydänliiton verkkokaupasta, missä sen hinta on 3 euroa.

Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen!