Kokemuksia Sannan Ruokakassista

Joku tuo ruuat suoraan ovelle ja kertoo mitä syödään. Siinä pääpiirteittäin Sannan Ruokakassi -palvelun idea.

Aloitin testaamisen jo viime syksynä, kun Sannan Ruokakassin mainoksia alkoi ilmestyä Facebook-uutisvirtaani. Jos et ole vielä törmännyt Sannan Ruokakassiin, niin homma toimii siis niin, että kerran viikossa eli maanantai-iltaisin tulee ovelle tilaamasi ruokakassi. Se sisältää kolmen päivän ruoat ja reseptit joko kahdelle tai neljälle hengelle. Edellisellä viikolla tulee tekstiviestinä arvoitu toimitusaika tunnin tarkkuudella.

Valittavana on pikakassi, jonka ruokien pitäisi valmistua 25-30 minuutissa, tai perhekassi, jonka ruoat valmistuvat 30-45 minuutissa. Ruokakassin saa myös gluteenittomana.

Palvelu vastaa iänikuiseen kysymykseen siitä, että mitä tänään ruoaksi. Omasta mielestäni se onkin koko homman paras puoli. Ruoat kun tuppaavat ainakin meillä toistamaan itseään. Periaatteessahan sitä voisi ihan hyvin etsiä netistä uusia ruokaohjeita, hakea tavarat itse kaupasta ja kokata sapuskat. Mutta miten se on niin vaikeaa, ettei vaan tule tehtyä?

Sannan ruokakassi tekee homman siinä mielessä helpoksi, että joku toinen valitsee mitä meillä syödään tänään. Tässä toisen valitsemisessa on se hyvä puoli, että tulee maistettua jotain uutta, mitä ei ehkä muuten tulisi tehneeksi.

Meillä suosituimmat raaka-aineet ovat jauheliha, kana ja lohi. Niistä suosin yleensä paria erilaista valmistustapaa. Tutuista raaka-ainaista tulee ruokaa nyt laitettua eri tavalla kuin mihin on tottunut. Ruokakassi aiheutti lisäksi sen, että tulee kokattua raaka-aineista, joista en ollut ikinä kokannut. Myös uudet mausteet tulevat tutuiksi. Tässä yksi uusi ruoka, joka oli hyvää: kuohkea perunakeitto halloumilla ja leivällä.

Olen tilannut ruokakassia monta viikkoa ja säännöstellyt hommaa niin, että perun aina välillä kassin yhdeltä tai useammalta viikolta ja välillä sitten taas annan sen tulla. Peruminen onnistuu helposti netissä, mutta se pitää muistaa hoitaa vähintään viikkoa aikaisemmin. Jonkin verran pitää siis ennakoida esimerkiksi sitä, kuinka monena arki-iltana on kotona laittamassa ruokaa eikä ole heti töiden jälkeen esimerkiksi lasten harrastuksia. Jos on menoa, olen katsonut parhaaksi valmistaa vanhoja, tuttuja ruokia, koska niitä on tottunut laittamaan ja homma sujuu siksi nopeammin.

Vaikka pikakassin ruokien pitäisi valmistua noin puolessa tunnissa, minulla kyllä on mennyt yleensä kauemmin. Huono puoli on nimittäin se, että ateriat ovat edellyttäneet aika paljon pilkkomista.

Siinä kun pilkkoo ja samalla lukee ohjeesta meneillään olevaa työvaihetta ja ehkä myös samalla keittää tai paistaa jotain, niin pasmat menevät aika nopeasti sekaisin, jos lapset vaativat samalla huomiota. En tiedä johtuuko päivän aikana kertyvästä runsaasta informaatiotulvasta vai mistä, mutta tuo tilanne on itselleni todella haasteellinen ja valitettavasti ruokakassin ruokia kokatessa lapsilla on välillä vähän äkäinen ja poissaoleva äiti, joka yrittää keskittyä moneen asiaan yhtä aikaa. Uusien ruokien tekeminen kun ei suju aivan automaattiohjauksella. Eli tässä mielessä homma vaatii jonkin verran tsemppiä itseltä työpäivän jälkeen.

Ruokakassissa ei ole tullut oikeastaan yhtään sellaista ruokaa, joka olisi ollut pahaa. Tai liian mausteista, vaikka mausteita aika paljon käytetäänkin joissakin ruoissa. Sen sijaan tuntuu tosi piristävältä syödä jotain uutta. Vähän kuin olisi pienellä matkalla. Erityisesti ensimmäisten viikkojen aikana olo oli tosi voimaantunut juuri tästä syystä.

Jos ruokakassi tulisi joka viikko, sitä en jaksaisi. Pääperiaate on nimittäin se, että ruokakassin ruoat kokataan peräkkäisinä arkipäivinä. Valmistan ruokaa yleensä sen verran enemmän, että sitä riittää seuraavanakin päivänä ja pelkkä ruoan lämmittäminen riittää. Joka päivä ei siis tarvitse kokata. Ruokakassisysteemissä kokata pitää melkein joka päivä. Ruokaa jää kyllä neljän hengen pikakassista yli meidän nelihenkisellä perheellä hieman, mutta yleensä ei niin paljon, että siitä riittäisi koko porukalle seuraavakin ateria. Poikkeuksiakin tosin löytyy, kuten viime viikon ruokakassin kanssa kävi.

Kyllästyin aluksi siihen, että joka kassissa tuli samanlainen kanapaketti. Siitä valmistettiin vähän erilaisia ruokia, mutta kuitenkin. Juuri tällä viikolla oli ensimmäinen kerta, kun kanapaketti oli vaihtunut broilerin jauhelihaan.

Erityisesti aluksi piti ostaa joitakin asioita ja mausteita, joita meillä ei ollut ennestään. Esimerkiksi valkoviinietikka on meillä yksi tällainen, joka tuli kuvaan mukaan ruokakassin myötä. Lisäksi jotain lisukkeita täytyy hankkia kassin ruokien lisäksi, kuten vaikkapa basmatiriisiä. Viime viikolla oli ensimmäinen kerta, kun ei ollut tarpeen ostaa mitään.

Reseptit on suunniteltu sillä tavalla viisaasti, että jos yhdessä ohjeessa tarvitaan vaikka puolikas sitruuna, toinen puolikas käytetään jossakin toisessa viikon ruoassa. Samoin on sipulien laita. Tätä kutsun hyväksi suunnitteluksi.

Hyvää on ollut se, että kasviksia käytetään paljon. Vihersalaattia ei ole ollut yhtään kertaa, vaikka sitä meillä on muuten yleensä aina. On ollut piristävää ymmärtää, ettei sitä vihersalaattia aina tarvita.

Raaka-aineet ovat olleet hyviä ja tuoreita. Ainoastaan kerran pari tuotetta oli nahistunut – arvelen, että pakkasesta. Kuljetusketjussa oli siis tapahtunut jotain. Tuotteet hyvitettiin seuraavassa laskussa.

Neljän hengen pikakassin hinta on 74 euroa. Yhden illallisen hinnaksi neljälle tulee siis noin 24,70 euroa. Eli saisi sen aterian halvemmallakin. Varsinkin, jos tekee suuremman määrän ruokaa. Olenkin päätynyt siihen, että Sannan Ruokakassi ei ole meillä jokaviikkoinen ratkaisu, vaan pieni makumatka ja arjen piristäjä silloin, kun sellaista kaipaa ja on energiaa kokata joka päivä.

Tässä vielä yksi suosikkiruokani ennen uuniin laittoa ja uunista tulleena: sitruuna-persiljakirjolohta paahdetuilla tomaateilla ja couscousilla.

2 kommenttia

 • Vastaa tammikuu 8, 2018

  Lissu

  Näyttää hyvältä! Oletko vielä tilannut kassia? Nyt se olisi uusille asiakkaille puoleen hintaan, huvittaisi kokeilla vegekassia…!

  • Vastaa tammikuu 8, 2018

   Piia

   En ole tilannut juurikin siitä syystä, että on ollut paljon lasten harrastuksia ja menoja työpäivän jälkeen, jolloin on pitänyt optimoida hommaa niin, että jääkaapissa on valmiina ruokaa, jonka voi vaan äkkiä lämmittää ennen kuin pitää taas mennä. Mutta suosittelen kokeilemaan, ihan hyvä tuo tutustumistarjous.

   Sannan ruokakassin maksusysteemiin tuli muuten syksyllä pieni muutos. Lasku tuli ennen sähköpostiin, eikä siinä ollut laskutuslisää. Syksyllä tuli asiakkaille ilmoitus, että jos haluaa välttyä 3,90 euron laskutuslisältä, pitää siirtyä korttimaksuun. Okei, ei ehkä iso juttu monelle, mutta itse en tykännyt, sillä yritän välttää korttitietojen antamista palveluihin.

Kommentoi