Kokemuksia uimahallista

uimahallissa

Vein lapset uimaan ja törmäsin ensimmäistä kertaa uimahallikiistoihin.

Olen kyllä kuullut juttuja vesijuoksijoiden ja uimareiden väännöistä, uikkarit päällä saunaan menijöistä, peseytymättä altaaseen pujahtavista uimareista. Itse olen kuitenkin nähnyt uimahallissa enimmäkseen iloista, ystävällistä ja hyvin käyttäytyvää porukkaa.

Lapsi hinkui kesälomalla uimaan, mutta järvivesien lämpötila oli omasta mielestäni lähinnä jäätävän puolella, joten keräsin katraan ja läksin uimahalliin.

Siellä oli hyvin tilaa ja kaikki meni ihan hyvin, kunnes menimme uimasta tultuamme pesulle ja saunaan. Hallissa oli kaksi saunaa: kovempien löylyjen ystäville ja miedoista löylyistä nauttiville. Nuorempi ei tykkää kuumasta, joten miedot löylyt ovat meillä itsestään selvä valinta.

Samaan saunaan tuli vanhempi nainen ilmeisesti lapsenlapsensa kanssa. Hän otti löylykauhan ja ryhtyi nakkelemaan vettä kiukaalle oikein olan takaa. Kuumat aallot hönkivät kasvoille ja nuorimmainen valitti kuumuutta. Kun vanha nainen kumartui ottamaan jälleen uutta kauhallista, vieressä olevan kahden lapsen äiti sanoi: ”Eiköhän se jo riitä.”

Löylynheittäjänainen kavahti.

– Ei täällä ole mikään kuuma. Eikä kukaan ole sanonut mitään.

– Juurihan tuossa lapsi sanoi, äiti vastasi meihin viitaten.

– Ei täällä tosiaan ole kuuma. Tai sitten voi mennä alalauteelle tai suihkuun, löylynheittäjä vastasi.

– Lapsesta tämä tuntuu kuumalta. Ja kun tuossa vieressä on tuo toinen sauna, jossa voi ottaa kuumat löylyt, puutuin keskusteluun.

– Siellä oli ruuhkaa ja sitä voi tosiaan mennä alemmas tai suihkuun, nainen kivahti.

Löylynheittäjä oli siinä mielessä oikeassa, että toki voi siirtyä alalauteelle ja niin varmaan olisimme tehneetkin, ellei toinen äiti olisi aloittanut keskustelua. Hämmästelin naisen käytöstä ja niin tein vielä enemmän, kun olimme poistuneet pesuhuoneen kautta pukuhuoneeseen. Sinne asti kuului nimittäin, kun mamma valitti tapauksesta pesuhuoneessa muille kävijöille.

Vasta siinä vaiheessa keitti yli: Miksi juuri lasten pitäisi lähteä saunasta suihkuun? Eikö lapsilla ole oikeus saunoa mietojen löylyjen saunassa, joka ymmärtääkseni on juuri heille tarkoitettukin?

Ymmärsin, että nyt taidetaan olla uimahallikiistojen alkulähteillä. Yhden niistä. Sillä otaksun, että löylynheitto on eräs näistä ikuisuuskysymyksistä, joista voi alkaa vääntää, jos on vääntääkseen.

Tapauksesta jäi paha mieli koko illaksi. Onneksi lapsille jäi ”kummallisen löylymamman” lisäksi mieleen myös ne mukavat hetket altaassa.

Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen!