Kortti kertoo fiiliksen

väsymys

Väestöliiton Minna Oulasmaa antoi hyvän vinkin parisuhde- ja perhearkeen: tehkää viestikortit, joilla voitte kertoa senhetkisestä tunnelmastanne perheelle.

Minna Oulasmaa puhui Vantaalla Kivistön alueen vanhempainyhdistys Kiva ry:n luennolla. Oulasmaa on pari- ja seksuaaliterapeutti ja työskentelee Väestöliiton perheverkossa. Hän on toiminut perheiden parissa yli 20 vuotta, joten sinä aikana on kertynyt paljon käytännössä hyväksi havaittuja vinkkejä perhearkeen.

Vanhempien väsymys on tärkeä aihe. Surullisia uutisia väsymyksen ja asioiden kasautumisen seurauksista on saatu kuulla mediasta aivan liikaa. Oulasmaa korosti, että apua pitäisi hakea ennemmin liian varhain kuin liian myöhään. Liian moni hakeutuu hänen mukaansa esimerkiksi pariterapiaan hyvin myöhäisessä vaiheessa.

Oulasmaa esitteli vanhemman hyvinvointiin neljän pöydänjalan mallin. Jos näitä löytyy elämästä, niin ihminen on yleensä melko tyytyväinen:

  • Yksityisyys. Eli se kuuluisa oma aika.
  • Yhteisöllisyys. Käsittää mm. suhteet kavereihin ja sukulaisiin. Yhteisöllisyyden pöydänjalka on korostunut esimerkiksi silloin, jos työpäivä jatkuu illalla kotona.
  • Kumppanuus. Parisuhde ja sen hoitaminen.
  • Vanhemmuus. Kaikki aika voi mennä lasten hoitamiseen.

Tämän perusteella on helppo nopeasti hahmottaa, onko jokin pöydänjalka lyhyempi kuin toinen. Pöytä pysyy pystyssä kolmellakin jalalla, ainakin jonkin aikaa. Mutta neljään tukipilariin kannattaa tähdätä.

Joskus voi olla vaikea ilmaista muulle perheelle, mitä tarvitsee. Toisinaan ei vain jaksa selittää. Siihen voi auttaa korttien käyttöönotto. Kun vetää kortin esiin, perheen pitää kunnioittaa sitä. Oulasmaan esimerkkejä:

  • Luolalupakortti: ”Ei mitään hätää. Kaikki on kunnossa, haluan vain olla hetken omissa oloissani.”
  • Ääriväsymyskortti: Nimi kertoo kaiken…
  • Urheiluruutukortti: ”Just nyt tulee lätkämatsi, älä tule nyt…”

Nuo olivat miesten kehittelemiä kortteja. Kun naiset olivat saaneet kehitellä kortteja, heiltä syntyi vain yksi kortti. Siinä luki: ”Ota kokonaisvastuu.”

Korttien esiin vetämisessäkin täytyy tietysti huomioida kokonaistilanne. Anopin synttäreille lähdettäessä ei kannata vetää esiin luolalupakorttia…

Vielä yksi hyvä vinkki. Oulasmaa puhui siitä, miten aggression purku on usein äideille vaikeaa. Perheessä pitäisi kuitenkin löytää tapoja, joiden avulla niin aikuiset kuin lapset voivat purkaa aggressiotaan. Jollakin on nyrkkeilysäkki, toinen lähtee lenkille.

Kuinka moni kieltää lapsia pomppimasta sängyllä? Entä jos lapsille olisikin kotona patja, jonka päällä saa pomppia ja purkaa aggressiotaan niin paljon kuin haluaa? Tai paikka, jossa saa repiä paperisilppua. Harkitsemisen arvoisia ideoita 🙂

Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen!