Kosketus vähentää stressiä

Happy mother with daughter

Helsingin Sanomat kirjoitti tutkijasta, lääkäristä ja kolmen lapsen äidistä, joka piti stressimittaria kolmen päivän ajan. Tehokkain stressinlievityskeino oli lapsen halaaminen. Lapseni päiväkodissa puolestaan silittelyleikki nousi lasten suosikiksi.

Kosketuksen voimasta on puhuttu ennenkin, mutta itselleni asia konkretisoitui lapsen päiväkotikokemuksen myötä. Eskariryhmässä vieraili toisesta ryhmästä hoitaja, joka aloitti mielenkiintoisen eläinleikin.

Lapseni kertoman mukaan jokainen sai valita mikä eläin on ja toimia leikissä sen mukaan. Kun leikissä tuli yö, yöeläimet valvoivat ja muut nukkuivat ja päivällä taas päinvastoin.

Hoitopäivän jälkeen lapsi oli aivan innoissaan tästä leikistä ja kyseli, milloin saisi leikkiä sitä uudestaan. Eläinleikkejä oli toki leikitty ennenkin, joten ihmettelin, mikä tästä leikistä teki niin erityisen. Kun kysyin sitä lapselta, hän vastasi, että kun se silitys tuntui niin ihanalta.

Kun eläimet leikissä nukkuivat, hoitaja silitteli heitä ja ilmeisesti hänellä oli jonkinlainen rulla mukana, josta syntyi hieman erilainen ”rullaussilitys”. Tämä kokemus sai minut miettimään sitä, millainen merkitys kosketuksella voi olla lapselle.

Helsingin Sanomien juttu (ilm. 8.5.2014) todistaa, että myös aikuinen hyötyy kosketuksesta.  Testissä käytettiin stressinlievityskeinoina rentouttavan musiikkikappaleen kuuntelemista, puistokävelyä, rentoutus- ja hengitysharjoituksia ja fyysistä läheisyyttä. Näistä parhaiten koehenkilönä toimineella Laura Mäkisellä toimi oman lapsen pitäminen sylissä. Hän istui sohvalla lapsia sylitellen ja televisiota katsellen.

”Lapset vaikuttavat stressiin niin hyvässä kuin pahassa”, Laura Mäkinen kommentoi jutussa ja tämän varmasti jokainen vanhempi tunnistaa. Muistetaan luoda arkeen aktiivisesti näitä hyviä läheisyyden hetkiä, niistä hyötyvät niin lapset kuin aikuiset.

Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen!