Kuumemittarit testissä

kuumemittarit

Olen tuskaillut korvakuumemittarin epätarkkuuden kanssa ja miettinyt, mistä löytyisi kuumemittari, joka mittaa lämmön luotettavasti ja nopeasti. Sain testattavaksi kolme uutuuskuumemittaria, joista mielenkiintoisin oli otsasta lämmön ilman kosketusta mittaava malli.

Sain kuumemittarit testilainaan varsin sopivaan aikaan, sillä 3-vuotias tuli sairaaksi juuri testijakson aikana. Pääsin siis kokeilemaan mittareita aivan aidossa tilanteessa.

Meillä on vanha korvakuumemittari, jonka epätarkkuus ärsyttää. Peräkkäisillä mittauskerroilla lukemassa voi olla 0,5 – 0,8 asteen ero. Vanhanaikainen elohopeamittari on tarkka, mutta lapsi ei jaksa pysyä riittävän kauan paikoillaan, jotta kuumeen saa mitattua.

Braun ThermoScan 5 -korvakuumemittari

korvakuumemittari

Ensimmäinen testimittari on Braun ThermoScan 5 -korvakuumemittari, jonka esilämmitetyn pään sanotaan takaavan erittäin tarkan mittaustuloksen. Se on suurin piirtein samanlainen kuin vanha korvakuumemittarimme, mutta mittaustulos osoittautuu tarkemmaksi. Peräkkäisten mittauskertojen ero on 0,1 astetta. Tosin lukemat ovat minulla 37,3 ja 37,4, vaikka olen aivan terve. Eli siinä mielessä lukema vähän mietityttää, että antavatko mittarit aina todellisuutta hieman korkeamman lämpötilan.

Mittarin ovh-hinta on 59 euroa ja sitä myyvät Prismat ja hyvin varustetut kodinkoneliikkeet.

Braun No-Touch -otsakuumemittari

Braun No Touch -otsakuumemittari

Toinen testattava mittari on Braun No-Touch -otsakuumemittari. Paloin halusta tutustua tähän mittariin, sillä se tuo jotain uutta kuumeen mittaamiseen: lämmön voi mitata otsalta joko ilman kosketusta tai koskettamalla.

Mittarin sanotaan rekisteröivän kaksi kertaa enemmän kehon lämpöä. Lämpö mitataan osoittamalla otsaa 5 cm:n päästä.

Tämä mittari antoi minulla peräkkäisillä mittauskerroilla tismalleen saman tuloksen, joka oli 37,2 astetta (sekä koskettamalla että koskettamatta mitattuna). Värinäytössä numeroiden rinnalla näkyy värikoodi: punainen väri hälyttää kuumeesta, keltainen kertoo vähän kohonneesta lämpötilasta ja vihreä väri kertoo, että lämpötila on normaali.

Tämä mittari osoittautui käytännössä toimivimmaksi. Nuorimmainen ei meinaa antaa edes mitata enää korvakuumemittarilla, sillä taannoin korvatulehduksen yhteydessä sattunut huono lääkärikokemus säikäytti sen verran. Otsamittari sen sijaan tuntui molemmista lapsista hyvältä.

Mutta paras tulee tässä: tällä mittarilla lämmön voi mitata myös nukkuvalta lapselta. Toimi aivan erinomaisesti: piippaus vain pois, mittarissa oleva taustavalo mahdollistaa mittaamisen myös hämärässä ja sain keskellä yötä lapsen otsasta kuumelukeman kätevästi.

Mittarin hinta on 69 euroa ja myyntipaikkoja Prismat ja hyvin varustetut kodinkoneliikkeet.

Braun AgePrecision digitaalinen kuumemittari

Braun Age Precision kuumemittari

Tämä on perinteinen kainalokuumemittari, mutta siinä mielessä erilainen, että se voidaan säätää iän mukaan. Mittari auttaa siis tulkitsemaan eri ikäisten kuumetta. Ikäryhmät ovat 0-3 kk, 3-36 kk ja yli 36 kk. Mittaustulos saadaan kahdessa sekunnissa.

Tässäkin mittarissa LCD-näytöltä luettavan mittaustuloksen tulkintaa helpottavat värikoodit. Mikäli lämpötila on kuumeinen, myös äänimerkki hälyttää 10 piippauksella normaalin yhden piippauksen sijaan.

Tämän mittarin mittaustulos osui arvioni mukaan eniten oikeaan, sillä mittari ilmoitti lämmökseni 36,8 astetta. Tein useita tarkistusmittauksia ja niiden ero oli suurimmillaan 0,1 astetta.

Mittarin hinta on 16 euroa ja sitä myyvät hyvin varustetut kodinkoneliikkeet.

Tämä vaikuttaa siis lyhyen testini perusteella tarkimmalta mittarilta, jos vertaa omaan terveen aikuisen ruumiinlämpööni. Voisin kuitenkin kuvitella, että siitä on eniten hyötyä aivan pienellä lapsella, jonka lämpö mitataan peräsuolesta (koska mittari tulkitsee lämpötilaa iän mukaan).

Kainalosta mittaaminen on kuitenkin lapsella aina vähän arpapeliä: olikohan se mittari nyt kunnolla siellä ohuen käsivarren suojassa kainalossa. Mittaustavan käytännöllisyyden vuoksi kallistunkin otsakuumemittarin puoleen (vaikka se näyttää arvioni mukaan hieman todellisuutta suurempaa ruumiinlämpöä, ainakin aikuisella).

2 kommenttia

  • Vastaa huhtikuu 7, 2016

    Mika

    Korvasta mitattu lämpöhän on puoli astetta korkeampi kuin kainalosta että oikeat lukemathan tuo antoi.

  • Vastaa huhtikuu 7, 2016

    Piia

    Hyvä pointti, tuota en huomioinut mittareita kokeillessani.

Kommentoi