Lapsi lähtee liikenteeseen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Monessa perheessä jännitetään, kun ekaluokkalainen alkaa liikkua liikenteessä itsenäisesti. Reitin lisäksi lapselle tulee opettaa oikeita toimintamalleja. Ne kannattaa kytkeä tiettyyn paikkaan tai tilanteeseen.

Lapsi voi lähteä kouluun jalan, pyörällä tai bussilla. Monessa koulussa on tosin sovittu, etteivät ekaluokkalaiset tule pyörällä. Liikkuipa lapsi miten tahansa, koulumatkaa on hyvä harjoitella etukäteen. Auton takapenkillä ei opi liikennetaitoja. Jos lapsi kulkee kouluun kävellen, koulumatkan kulkemista kannattaa harjoitella kävellen.

Jos mahdollisia reittejä on useita, valitse koulumatkan reitiksi se kaikkein turvallisin. Turvallisin reitti ei välttämättä ole se lyhyin.

  • Yhdistä ohjeet aina tiettyyn paikkaan tai tilanteeseen, niin ne pysyvät parhaiten mielessä: tässä kohtaa autoilijat näkevät sinut huonosti mutkan vuoksi, tie kannattaa ylittää jo tästä, koska siinä on suojatie jne.
  • Harjoittele tien ylittämistä lapsen kanssa: pysähdytään, katsotaan ja kuunnellaan tuleeko autoja. Sen jälkeen katsotaan vielä kerran ennen kuin ylitetään tie. Vaikka liikennevalot näyttävät vihreää, pitää muistaa katsoa, ettei tule autoja.
  • Varmista muutaman viikon kuluttua koulun alkamisesta, että ohjeet ovat vielä mielessä.
  • Kun kysyt miten koulussa menee, kysy myös koulumatkasta.
  • Järjestäkää lähekkäin asuvien perheiden kanssa kävelevä koulubussi: lapset kokoontuvat aamulla tiettyyn paikkaan ja vanhemmat tai isovanhemmat saattavat vuorollaan koululaiset kouluun.
  • Jos lapsi kulkee bussilla, keskustele hänen kanssaan myös siitä, miten kuljetuksen aikana käyttäydytään: autosta poistuessa tietä ei saa ylittää auton edestä tai takaa, vaan odottaa että auto on lähtenyt pysäkiltä ja näkyvyys on hyvä.

Lähde: Liikenneturva

 

Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen!