Mattopiiska, jolla voi tehdä saippuakuplia

Onnioon_kuplat_Frida ja Aaron

Saippuakuplat ovat lasten kestosuosikki. Kun pääsee tekemään isoja ja kestäviä kuplia, niin siinä ihan aikuinenkin innostuu.

Törmäsin sattumalta mattopiiskaan, jolla voi tehdä saippuakuplia. Tuote on suomalaisen Onnioon-brändin alla ja yrityksen omistajien Saara ja Janne Loiskeen suunnittelema, kuten kaikki yrityksen tuotteet.

Sain mattopiiskan testattavaksi ja olin projektista aika innoissani, sillä saippuakuplien kiinni juokseminen pihalla on lapsille mieluista puuhaa. Se sopii minulle, sillä minä puolestani tykkään seistä paikallani tekemässä kuplia 😉

Ruuhkavuodet-sivuston tarkoituksena on tarjota huvia ja hyötyä arkeen. Täytyy myöntää, että tässä tapauksessa hyöty eli mattojen tamppaaminen tuli sivuutettua ja keskityttyä siihen huvipuoleen…

Huvi vaati kuitenkin yllättävän paljon valmisteluja. Jotta mattopiiskan saa kastettua kokonaan veteen, vaaditaan aika paljon saippuakuplaliuosta. Eli noin ämpärillinen.

Jotta näin isot kuplat saa kestämään, paketin mukana tulleessa ohjeessa neuvottiin sekoittamaan joukkoon glyserolia, jota saa apteekista. Apteekissa selvisi, että 1 dl glyserolia maksaa noin 5-6 euroa ja jos laittaa litran vettä, niin siihen tarvitaan vähintään tuo 1 dl glyserolia. Päätin, että 4 dl on maksimimäärä, mitä ostan.

saippuakuplamattopiiska

Seuraavaksi yritin keksiä mahdollisimman laakean astian, johon mattopiiskan voisi kastaa. Silloin tietysti kuluisi mahdollisimman vähän myös liuosta. Laakein, halkaisijaltaan riittävän suuri kotoa löytyvä astia oli pesuvati. Siinä tosin ongelmaksi tuli se, että reunat olivat kuitenkin melko korkeat. Niinpä päädyin tekemään 6 litran liuoksen, jotta mattopiiskan saisi kastettua liuokseen.

Sitten ryhdyin testaamaan paljonko glyserolia olisi tarpeeksi. Hurautin sekaan ensin 2 dl, mikä oli aivan liian vähän. Kuplat eivät kestäneet alkuunkaan. Sitten kaadoin joukkoon loput 2 dl. Nyt kuplat alkoivat kestää, toiset enemmän ja toiset vähemmän, mutta kovin tuulinen ei sää kuplantekohetkellä saanut olla.

Kokemus oli kaksijakoinen. Silloin kun kuplat eivät kestäneet, se tietysti harmitti. Kun kuplat kestivät, niistä tuli UPEITA. Pitkulaisia, ympyröitä, soikioita, rykelmiä.

omat kuplat2

omat kuplat1

Osa kuplista lähti tuulen mukana lentoon, kohosi upeasti kuin ilmapallo ja häipyi kauas – puhkeamatta. Mahtoivat siinä lähellä olevan vilkasliikenteisen tien kulkijat olla ihmeissään, kun puolimetrinen saippuakupla lenteli tien yli. Meille tuli lasten kanssa ihan kisaa siitä, kuka saa heilauttaa seuraavan satsin 😉

Saippuakuplia voi värjätä myös elintarvikevärillä. Kokeilimme punaista väriä. Käytännössä väri ei näy kuplissa kovin voimakkaasti. Valon taittuessa sopivasti värit tulevat jonkin verran esiin. Mutta värjäämättömät saippuakuplat ajavat mielestäni ihan saman asian.

Jos siis panostaa isojen kuplien tekoon, kannattaa ehkä ostaa riittävästi glyserolia, jotta kuplat kestävät. Tuo oman annokseni 4 dl oli sekin liian vähän. Lisäksi olisi oivallista, jos saippuakuplamattopiiskan mukana tulisi tarkoitukseen sopiva, laakea ja matalareunainen astia, jolloin mahdollisimman vähällä vesi- ja glyserolimäärällä saisi satsin liuosta.

2 kommenttia

  • Vastaa helmikuu 6, 2016

    Tero ja Helmi

    Kesää odotellessa 🙂 piiska jo kaapissa ….

  • Vastaa kesäkuu 21, 2016

    pp

    Entä jos kokeilisit muovipussia liuksen tekoon?

Kommentoi