Millainen reppu koululaiselle?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kylläpä ovat koulureput kehittyneet sitten omien kouluvuosieni. Reppu kuin reppu, ajattelin ennen. Kunnes kysyin koulureppujen valintaan erikoistuneelta myyjältä neuvoja lapsen repun valintaan.

Muistan hämärästi sen tunteen, kun pienenä koululaisena repussa oli muutama painava kirja ja ne tekivät repusta kummallisen muotoisen painuessaan repun ulkoseinää vasten. Repussa ei tietenkään ollut esimerkiksi pohjassa kovempaa osaa, joka auttaa reppua säilyttämään muotonsa. Ja tietäähän sen nykyisinkin, että kun pakkaa selkää vasten jumppareppuun lenkkarit tai muuta epäsymmetristä tavaraa, möhkäle selkää vasten on ikävä kantaa reppua.

BR-lelujen myyjä Juhani Mattsson sanoo, että repussa olisikin hyvä olla väliseinä, jolloin selkää vasten saa esimerkiksi painavimmat kirjat ja väliseinän toiselle puolelle muut tavarat. Aika harvassa perusrepussa olen tällaisen väliseinän nähnyt, mutta se tuntuu toki hyvältä idealta.

Tässä Mattssonin vinkit repun hankintaan:

 • Ota lapsi mukaan kauppaan, jotta voit sovittaa reppua hänelle.
 • Reppu on oikean kokoinen, kun olkahihnat saa säädettyä niin, että reppu jää pepun yläpuolelle, mutta olkapäiden alapuolelle. Olkahihnojen tulisi olla pehmustetut.
 • Repussa tulisi olla esimerkiksi klipsillä kiinnitettävä keskihihna, joka estää olkahihnoja valumasta sivuille.
 • Repun sisällä on hyvä olla tilanjakaja, jolloin painavimmat kirjat saa sijoitettua selkää vasten.
 • Muista, että repun paino ei saa olla kirjojen kanssa yli 15 % lapsen painosta.

Kaikki ohjeet vaikuttivat ihan päteviltä, joten ei kun tutkimaan reppuja tarkemmin.

Hyödyllisimmältä tuntui neuvo repun istuvuuden varmistamiseksi. Kun kiristin erään repun olkahihnat, totesin heti, että reppu jää siitä huolimatta roikkumaan pitkälle pepun päälle. Olkahihnat paikallaan pitävä keskihihna sen sijaan sattui silmiin useissa repuissa.

Meillä etsintä jatkuu. Jos sinulla on hyväksi havaittuja vinkkejä repun hankintaan, niin vinkkaa niistä meille muillekin!

2 kommenttia

 • Vastaa heinäkuu 28, 2014

  marika

  Itse olen oman lapsen kohdalla huomannut, että olkahihnat olisivat hyvä olla leveät ja tukevat ja vielä paksut. Muutekin repun on hyvä olla vahvaa tekoa varsinkin pohjan. Meillä huomasin sen kun repun pohja kului niin että näkyi läpi ja tuli pieniä reikiä.

 • Vastaa heinäkuu 30, 2014

  Piia

  Olet Marika oikeassa, sillä reppu ilman pohjaa on aika turha reppu 🙂

Kommentoi