Ohjelmointikirja lapsille

dibitassut1

Matka ohjelmoinnin maailmaan on kirja, joka avaa lapselle nyt niin trendikästä ohjelmointia sadun keinoin. Ohjelmoinnista kaivataankin nyt varmasti materiaalia ja uusia tapoja kertoa sen logiikasta, kun ohjelmointi tulee ensi vuonna myös koulujen opetussuunnitelmaan.

Tämä sadun muotoon rakennettu opaskirja on 83-sivuinen ja täytyy myöntää, että aikuista alkaa sitä lukiessa jo vähän haukotuttaa. Luin kirjaa 4-vuotiaalle ja yllätyin täysin. Ajatukseni oli vain muutaman sivun verran testata, että miten hänen ikäisensä suhtautuu siihen ja lukea kirjaa sitten tokaluokkalaiselle.

Mutta nelivuotias ei antanutkaan minun lopettaa lukemista. Seurasi itkupotkuraivareita, jos sellaista yritinkin.

dibitassut2

dibitassut3

Luin urhoollisesti ja lukemista jatkettiin päivästä toiseen. Mietin, että mikä tässä kirjassa oikein häntä innostaa ja miten paljon hän ymmärtää sisällöstä. Kyselin kahteen kertaan, että tuntuuko tarina vaikealta ja ei kuulemma tunnu. Onko jokin siinä tylsää? ”Ei siinä mikään ollu oikein tylsää”, nelivuotias vastasi.

Ja innostuksen syykin selvisi. Nelivuotiaan mielestä kirjassa on vain niin kamalan kivat kuvat! Kirjan on kuvittanut Mira-Maia Kyyrö, joten pisteet hänelle. Teksti on futuristi Elina Hiltusen ja hänen lastensa Emilian ja Oton käsialaa.

Tarinassa ja kuvissa seikkailevat Dibitassujen koirat Emmi ja Viki. Emmi opettaa Vikiä ohjelmoimaan tietokonepelin.

Kirjassa on onnistuttu hyvin ripottelemaan tarinaan helposti omaksuttavia tiedonmurusia. Nämä menevät tietysti pienimmiltä ohi, mutta avautuvat varmaan hyvin vähän vanhemmille lapsille. Tarinassa on siis tavallaan kaksi tasoa: kirjaa voi lukea myös ymmärtämättä ohjelmointia avaavia pätkiä.

Aikuisena tosiaan hieman pitkästyin kirjan lukemiseen. Kun viimeiset sivut lähestyivät, mietin jo mitä luetaan seuraavaksi. ”Uudestaan!”, tyttö tokaisi kuitenkin tomerasti. Kirja luettiin lopulta kolme kertaa peräkkäin. 🙂

 

Matka ohjelmoinnin maailmaan, Readme.fi, 2015

Elina, Emilia ja Otto Hiltunen

2 kommenttia

 • Vastaa maaliskuu 23, 2016

  Elina Hiltunen

  Voi että, kun oli ihanaa lukea tämä juttu 🙂
  Mahtavaa, että tomera tyttö oli innostunut kirjasta. Parempaa palautetta ei kirjoittaja voi saada 🙂 Viestiä myös pistetty kuvittajalle. Mira on kyllä aivan mahtava taiteilija! Parempaa kuvittajaa ei löydykään. Pikkutytölle ja äidille lämpimiä terveisiä! t.Elina

 • Vastaa maaliskuu 23, 2016

  Piia

  Kiitos, välitetään terveiset myös tytölle 🙂

Kommentoi