Parisuhteen 4 vuorovaikutustyyliä

Portrait of romantic young couple smiling together outdoor

Onko parisuhteen vuorovaikutus typistynyt siihen, että sovitte lennossa kumpi vie ja hakee lapset? Silloin tällöin on hyvä parantaa maailmaa, sillä vasta kun jakaa toisen ihmisen kanssa oman sisäisen maailmansa, löytyy läheisyys.

Bongailen silloin tällöin parisuhde- ja kasvatusaiheisia luentoja, joista käyn poimimassa ammattilaisten vinkkejä. Kävin syyskuussa kuuntelemassa Vuorovaikutustaidot parisuhteessa -luentoa, jossa puhui Kataja ry:n parisuhdekouluttaja Sari Liljeström.

Parit kysyvät häneltä toisinaan, että mistä parisuhteessa oikein pitäisi puhua, kun lehdissäkin sanotaan, että puhua pitäisi.

Liljeströmin vastaus oli nämä parisuhteen 4 vuorovaikutustyyliä.

Juttelupuhe

Tämä on kevyttä puhetta ja pitäytyy asiatasolla. Yksi suuri turvallisuuden merkki on, että voi olla myös hiljaa.

Hallintapuhe

Tätä käytetään riidellessä. Hallintapuhe voi olla esimerkiksi manipulointia.

Pohdintapuhe

Tässä tulee jo mukaan syy-seuraussuhteita. Ollaan siis astetta syvemmällä, mutta tämänkään puheen kautta läheisyys ei kuitenkaan aina välttämättä lisäänny.

Oman sisäisen maailman jakaminen

Monet naiset jakavat näitä asioita parhaan ystävänsä kanssa. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi pelot, epävarmuus, huolet, unelmat. Asiat, joita vähän jännittää kertoa. Jokaisella on epävarmuutensa ja huolensa, mutta tietääkö puolisosi niistä? Tämä on sitä puhetta, josta löytyy läheisyys. Tämän tason puhetta ei tarvitse harrastaa päivittäin eikä edes viikoittain, mutta silloin tällöin.

Lopuksi vielä suosikkilauseeni luennolta:

”Sielunkumppania ei löydetä, sellaisiksi kasvetaan.”

Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen!