Parisuhteen vaiheet: Rakastumisesta leppoisaan kumppanuuteen

parisuhteen vaiheet

Parisuhteessa on eri vaiheita, jotka ovat vuoroin helpompia ja vuoroin raskaampia. Yksi haastava vaihe osuu usein aikaan, jolloin lapset ovat pieniä ja työelämä luo omat paineensa. Juuri tässä vaiheessa on tärkeää muistaa, mihin toisessa rakastui ja mikä on yhdistänyt meidät kumppaneina toisiimme. Rakastumisvaiheen liimaa tarvitaan juuri suhteen haastavissa vaiheissa.

Joku ihastuu ensisilmäyksellä, toisen kiintymys kehittyy pikkuhiljaa. Parisuhteen alkuaikoja leimaa joka tapauksessa vahva tarve kuulua yhteen. Rakastumisen vaihe eli symbioosivaihe kestää eri pareilla eri ajan.

Kataja Parisuhdekeskus ry:n toiminnanjohtaja, psykoterapeutti Liisa Välilä sanoo, että tässä vaiheessa luodaan parisuhteeseen liima, joka antaa voimaa myös tulevaan. Liima ei kuitenkaan synny itsestään, vaan se vaatii tutustumista, unelmien jakamista, myönteisten asioiden keräämistä yhteiseen eväskoriin.

Joskus tämä parisuhteen muodostamisen vaihe voi jäädä lyhyeksi, jos toinen tai molemmat haaveilevat esimerkiksi lapsesta.

− Kun lapsi syntyy, se tulee suhteen keskiöön ja pari hyppää suoraan perhe-elämään ja sen myötä niin sanottuihin ruuhkavuosiin. Roolien nopea muutos tuo mukanaan monenlaisia tunteita. Huolellinen toiseen tutustuminen ja samalla sitoutuminen hyvään parisuhteeseen ja vuorovaikutukseen on merkittävä yhteenliittymisen kannalta, Välilä sanoo.

Itsenäistymisvaiheessa kaivataan omaa tilaa

Ensimmäisiä merkkejä suhteen siirtymisestä seuraavaan vaiheeseen on usein se, että toinen tai molemmat alkavat kaivata omaa aikaa. Vanhoihin ystäviin otetaan yhteyttä, lähdetään yksin lenkille tai tyttö- tai poikaporukalla elokuviin.

Kun samaan aikaan eletään ruuhkavuosia ja aika on kortilla, tilanne saattaa aiheuttaa kiukkua, mustasukkaisuutta ja valtataistelua puolisoiden välille. Saatetaan ajautua kinastelemaan siitä, kummalla on ollut enemmän omaa aikaa tai kumpi on tehnyt enemmän kotitöitä.

− Kun toinen alkaa ottaa omaa aikaa, myös kumppanin perusturvallisuuden taso vaikuttaa siihen, ymmärtääkö hän. Parhaassa tapauksessa sovitaan, että sinä menet tänään, minä huomenna. Ääritapauksessa kumppani kokee itsensä hylätyksi ja ajattelee, että ei kuulu enää toisen kuvioihin.

Jos pari tietää, että itsenäistymisvaihe on luonnollinen osa suhteen kehittymistä, he voivat olla valmiimpia tunnistamaan ja kohtaamaan myös vaiheeseen liittyviä kielteisiä tunteita. Vaikeiden tunteiden ilmaisemistakin voi opetella.

Kumppanuusvaiheessa roolit ovat selkiytyneet

Itsenäistymisvaiheesta siirrytään kumppanuuden vaiheeseen, jota kutsutaan myös rakastamisen vaiheeksi. Tässä vaiheessa monen perheen lapset ovat teini-ikäisiä. Parisuhteen roolit ovat selkiytyneet, asioista ei tarvitse niin paljon kinata, ja molemmilla on turvallinen olo parisuhteessa.

Välilän mukaan moni löytää tässä vaiheessa kumppaninsa kuin uudelleen, mikäli suhdetta on hoidettu myös ruuhkavuosien aikana. Silloin päädytään ehkä uudestaan alun rakastumisvaihetta muistuttavaan tilanteeseen.

Kumppanuuden vaihe ja pitkä parisuhde voi saada aikaan tyytyväisyyttä, jolloin valat saatetaan vannoa uudestaan, lähdetään matkalle, löydetään uudenlaista läheisyyttä.

Parisuhde elää tiiviisti yhteydessä elämän suuriin käännekohtiin. Kun lapset lähtevät kotoa, pari saattaa päätyä uudelleen itsenäistymisvaiheeseen liittyviin kipuiluihin. Välilän tärkein neuvo kaikkiin parisuhteen vaiheisiin lienee se, että parisuhde on kuin puutarha, joka muuttuu koko ajan.

− Jos puutarhalle ei tee mitään, myyrät ja homeitiöt tekevät työtään. Hyvin huollettu puutarha ja parisuhde voivat hyvin. Parisuhteen hoitamisen voi aloittaa jo tänään.

Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen!