Parisuhteen vuorovaikutuksen varoituskolmio

Parisuhteen varoituskolmio2

Oletko miettinyt, miltä puolisosta tuntuu puhua juuri sinunlaisellesi ihmiselle? Lue parisuhdekouluttajan neuvot, joiden avulla voitte parantaa vuorovaikutustanne.

Kataja ry:n parisuhdekouluttaja Sari Liljeström sanoi syyskuussa järjestetyllä luennolla, että kuuntelemisen taidot ovat läheisyyden työkaluja. Kuuntelemalla voi osoittaa toiselle, että hän on tärkeä ja hänestä välitetään.

Kuuntelemiseen tarvitaan paitsi korvat ja silmät, myös sydäntä ja mieltä. Aina ei tunnu siltä, että haluaa kuunnella. Jos puoliso alkaa puhua syvätason puhetta (lue aikaisempi postaus aiheesta), silloin on aika laittaa päivän sanomalehti syrjään ja keskittyä kuuntelemaan. Toisaalta puhujankin täytyy olla tuntosarvet pystyssä sen suhteen, milloin on hyvä hetki ottaa itselle tärkeä asia puheeksi.

Asetutko vuorovaikutustilanteessa usein puolustuskannalle? Suljetko toisen ulkopuolelle vetäytymällä tilanteesta (on eri asia ottaa aikalisä kuin kieltäytyä kokonaan vuorovaikutuksesta) tai pitämällä mykkäkoulua?

Liljeströmin mukaan kaikkein haitallisinta on kuitenkin kritisointi, halveksunta ja jatkuva piikittely. Silloin voi pahimmassa tapauksessa sairastuttaa toisen.

Tässä Sari Liljeströmin vinkkejä vuorovaikutustilanteeseen:

 1. Raivaa tilaa ja pysähdy.
 2. Anna toisen puhua loppuun asti.
 3. Seuraa puhujaa, älä johdattele häntä esimerkiksi kysymyksillä.
 4. Kuuntele keskittyneesti.
 5. Rohkaise kertomaan lisää.
 6. Yritä asettua toisen asemaan.

Ja sitten huomio: nyt tulee hyvä neuvo. Kuinka moni on huomannut, että on tullut itse tulkittua toisen sanoja väärin tai toinen ei ole ollenkaan ymmärtänyt, mitä yritit sanoa?

Tehkää näin: Valitkaa, kumpi puhuu ensin ja kumpi kuuntelee. Anna toisen puhua rauhassa. Sitten toista lyhyesti mitä kuulit toisen sanovan, mikä oli keskeisin sanoma. Aloita näin: ”Kuulin sinun sanovan…” Älä tulkitse, mitä toinen ehkä tarkoitti. Palauta hänelle se, mitä KUULIT hänen sanovan. Varmista, että ymmärsit oikein.

Tästä neuvosta voi olla hyötyä myös muissa tilanteissa kuin parisuhteen viestinnässä. Liljeströmin mukaan erityisesti silloin, kun

 • puhuja on kiihtynyt ja puhuu vuolaasti tai katkonaisesti
 • puhuja rönsyilee ja haluat pysyä asiassa
 • et ole varma kuulitko oikein
 • huomaat oman keskittymisesi herpaantuneen
 • huomaat tunteidesi nousseen tai nousevan pintaan
 • haluat kiteyttää olennaisen.

Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen!