Rakenna erossa vanhemmuussuhdetta

sadness

Kun vanhemmat eroavat, parisuhde päättyy, mutta vanhemmuus jatkuu. Omassa surussa ja tunnemyrskyssä pitäisi opetella samalla rakentamaan vanhemmuussuhdetta.

Avioero satuttaa, lamauttaa, surettaa tai suututtaa. Aikuiset käyvät läpi monenlaisia tunteita ja tunteet voivat vaikuttaa kykyyn ajatella kokonaisuutta. Samalla monella on huoli lapsista: miten saisin asiat järjestettyä niin, että lapset selviäisivät erosta mahdollisimman hyvin.

Vantaalla parisuhdeillassa puhunut Leena Jokinen Perheasiain neuvottelukeskuksesta  esitti mallin, joka saattaa tuoda ahaa-elämyksen erokiistojen käsittelyyn. Tässä oma piirrokseni kyseisestä ajatuksesta.

vanhemmuussuhde

Kuviossa siniset neliöt ovat vanhempia ja vihreät ympyrät lapsia. Ajatus on se, että vanhempien pitäisi erottaa parisuhde ja vanhemmuussuhde toisistaan. Parisuhteen tasolla erosta ei ole ehkä selvitty, mutta lapsi ei voi odottaa vanhemman toipumista. Lapsiin liittyvistä asioista pitäisi pystyä sopimaan, sillä jatkuvassa riitelyssä niin aikuiset kuin lapset jäävät yksin.

− Erotilanteessa kaikkien aikuisten tulisi kuulua lasten puolueeseen. Vanhempien, mutta myös sukulaisten ja ystävien tulisi olla ennen kaikkea lasten puolella, kyselemättä, Leena Jokinen sanoo.

Tutkimusten mukaan ne lapset selviävät erosta parhaiten, jotka ovat saaneet säilyttää yhteyden molempiin vanhempiinsa. Vanhemmuussuhde pitäisi siksi pystyä säilyttämään.

− Eron kipeyttä pyritään joskus välttämään niin, ettei pidetä laisinkaan yhteyttä. Silloin vanhempi ei ole pystynyt vielä eroamaan parisuhdetasolla. Tilannetta helpottaisi, jos vanhemmat pystyisivät käymään läpi esimerkiksi sitä, miksi näin kävi, Jokinen sanoo.

Mallin ajatus voi toimia mielestäni hyvänä muistutuksena jokaisen perheen arjessa. Kuinka moni meistä tulee tiuskineeksi lapsille, kun oikeasti taustalla harmittaa jokin parisuhteen puolella oleva ajankohtainen kiista? Pystyisikö parisuhteen kiistat pitämään paremmin erillään, kun ajattelee vanhemmuussuhteen siitä erillisenä suhteena?

Lopuksi vielä Leena Jokisen kultainen neuvo erotilanteisiin.

− Lasten pitäisi kuulla lähes väsymiseen asti, että olet äidin tai isän kulta ja erittäin rakas.

 

 

Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen!