Totuta lapsi erossaoloon vähitellen

pieni tyttö istuu junaraiteilla

Oma aika on vanhemmille tärkeää jaksamisen kannalta. Alussa irtiottoja ei aina malta ottaa tai sitten takaraivossa jyskyttää syyllisyys. Kauanko voin olla erossa pienestä lapsesta?

Aivan pienen lapsen on tärkeää saada olla turvallisessa ympäristössä ja sellaisen aikuisen seurassa, joka vastaa lapsen tarpeisiin. Tämä läsnäolo rakentaa pohjaa kiintymyssuhteen muodostumiselle. Kiintymyssuhde puolestaan vaikuttaa persoonallisuuden kehitykseen ja siihen, miten aikuisena uskallamme luottaa toisiin ihmisiin.

Se kauanko lapsi voi olla erossa häntä hoitavasta aikuisesta, perustuu neuropsykologisiin tutkimuksiin aivojen kehityksestä.

Kyse on siitä, milloin lapsi pystyy pitämään vanhemman mielessä eron aikana

− Kyse on siitä, milloin lapsi pystyy pitämään vanhemman mielessä eron aikana, Väestöliiton perheverkon työntekijä, psykologi Suvi Laru sanoo.

Laru korostaa, että tarkkojen tunti- tai vuorokausimäärien antaminen on vaikeaa, koska lapset ovat niin erilaisia. Liisa Keltikangas-Järvinen esittää kirjassaan Pienen lapsen sosiaalisuus nyrkkisäännön, jonka mukaan alle vuoden ikäinen lapsi voisi olla erossa niin monta tuntia kuin on vauvan ikä kuukausina, lisättynä kahdella. Neljän kuukauden ikäinen vauva voi tämän nyrkkisäännön perusteella olla erossa hoitajastaan 4 tuntia + 2 tuntia eli yhteensä 6 tuntia.

Yli vuoden ikäiset lapset voisivat puolestaan olla erossa niin monta päivää kuin on lapsen ikä vuosina, lisättynä kahdella. 3-vuotiaalla lapsella tämä olisi 3 päivää + 2 päivää eli 5 päivää.

Huomioi lapsen yksilöllisyys ja perheen tilanne

Laru kuitenkin muistuttaa, että lapset ovat yksilöitä. Vanhemman pitäisi miettiä, mitkä ovat juuri hänen lapsensa edellytykset olla erossa.

− Lapsi ei välttämättä ole niin itsenäinen kuin vanhempi toivoisi. Toisaalta lapsi ei ehkä ole niin kiinni minussa kuin toivoisin. Joskus vanhempi ei vain uskalla päästää lasta toisen hoitoon, Laru sanoo.

Myös perheiden tilanteet ovat erilaisia. Joskus vanhempi voi kokea venyvänsä äärirajoilleen. Silloin irtiotto on syytä ottaa ennen kuin väsyy täysin.

Elämässä tapahtuu myös yllätyksiä. Joskus äiti voi joutua sairaalaan, jolloin erossaoloaika saattaa olla viikkoja.

− Jos joudut tällaisessa tilanteessa olemaan viikon pois 2-vuotiaan luota, ei lapsi siitä traumatisoidu. En kuitenkaan varaisi kahden viikon lomamatkaa, jos näin pieni lapsi jää kotiin.

Harjoitelkaa erossaoloa

Laru sanoo, että lapsen on hyvä oppia olemaan myös muiden kuin omien vanhempien hoidettavana. Hän kannustaa jo vastasyntyneiden lasten äitejä pitämään esimerkiksi kerran viikossa tunnin tai parin tunnin hengähdystauon poissa lapsen luota.

− On todella tärkeää, että vanhemmat pitävät huolta myös omasta ja parisuhteen jaksamisesta. Molemmilla pitää olla omia irtiottoja, mutta myös yhteisiä hetkiä kahdestaan, jotta jaksaa vanhemman roolissa.

Lapsen totuttaminen on syytä aloittaa pikkuhiljaa, mutta kaikenlaista karaisemismentaliteettia Laru vierastaa. Kyse on enemmän siitä, että vanhempi antaa lapselle tilaisuuksia opetella erossaoloa.

Erossaolon opettelemista on sekin, millaisia tapoja erossaolon aikaiseen yhteydenpitoon syntyy. Joskus lapsen seurana oleva aikuinen pelkää sitä, että jos lapsi kuulee vanhemman äänen, hän alkaa ikävöidä.

− Usein lasta helpottaa, jos hän kuulee vanhemman äänen esimerkiksi puhelimessa. Jos lapsi on hyvin herkkä, vanhemman äänen kuuleminen voi lisätä ikävää, varsinkin jos lapsen on ollut vaikea irtautua. Hoitavan aikuisen on syytä pohtia etukäteen avoimesti vanhempien kanssa sitä, mikä on juuri tälle lapselle parasta.

Kuva: Pixmac

Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen!