Tukea murrosikäisten vanhemmille

Two teen girls having an argue

Tuntuuko, että rauhallisesta lapsesta on yhtäkkiä tullut kaikki painokelvottomat sanat suustaan päästävä teini? Niin tuntuu monesta muustakin vanhemmasta.

Nuoren käyttäytyminen on murrosikäisten lasten perheessä yksi yleisimpiä vanhempien huolenaiheita. Ovet paukkuvat ja ääntä riittää, mutta seuraavassa hetkessä murkku on kuin aurinko. Persoonallisuus- ja temperamenttierot vaikuttavat käyttäytymiseen. Mistä tietää, millainen käyttäytyminen on normaalia tälle ikä- ja kehitysvaiheelle?

− Niin sanottu normaali käyttäytyminen on mielestäni veteen piirretty viiva, sillä aikuinen tuntee oman lapsensa parhaiten ja tunnistaa tilanteet ja asiat, jotka vaativat tarkempaa selvittelyä, sanoo Hellevi Hilska-Salonen Vantaan Perheasiain neuvottelukeskuksesta.

− Nuoren käyttäytymisestä on mielestäni syytä huolestua, jos se aiheuttaa vahinkoa joko nuorelle itselle tai ympäristölle eli jos käyttäytyminen on esimerkiksi itsetuhoista. Nämä ovat onneksi ääritilanteita.

Hilska-Salonen vetää Vantaalla murrosikäisten vanhemmille suunnattuja Vanhemmuuden riemut ja riesat -ryhmiä, joissa keskustellaan vanhempia puhuttavista aiheista. Teemoja ovat vanhempien voimavarat, tunteet, päihteet, rajojen asettaminen ja elämä verkossa.

Murrosikäisten nuorten vanhempia askarruttavat Hilska-Salosen mukaan pääosin hyvin samanlaiset asiat. Vanhemmat pohtivat miten suhtautua nuoren itsenäistymispyrkimyksiin, päihdekokeiluihin ja kaveripiiriin. Netin käyttö pohdituttaa perheissä Hilska-Salosen näppituntuman mukaan hieman enemmän kuin aikaisemmin.

Entä onko jokin teema vanhemmille erityisen vaikea?

− Mielestäni mikään teema ei ole vanhemmille erityisen vaikea. Tosin tunteisiin liittyvät asiat eivät välttämättä ole kaikille vanhemmille luontaisia, jos omassa lähtöperheessä ei ole ollut tilaa erilaisille tunteille ja niiden näyttämiselle. Esiin nousevat sellaiset asiat, että miten vastaanottaa ja hyväksyä erilaiset tunteet, varsinkin ne negatiiviset, oman lapsen tai nuoren kohdalla ja millaisia reaktioita ne saavat meissä aikuisissa aikaan.

Hilska-Salonen antaa kaksi käytännön vinkkiä murrosikäisten lasten vanhemmille.

  1. Pidä yhteyttä muiden nuorten vanhempiin. Omia päätöksiä helpottaa, kun saa jostain hiukankin taustatukea tiukoissa tilanteissa nuoren kanssa.
  2. Muista johdonmukaisuus sovittujen asioiden suhteen. Se tuo nuorelle turvaa, vaikka he saattavatkin protestoida vanhempien asettamia käytäntöjä vastaan.

Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen!