Vaurastumisen resepti

säästäminen

Kukapa ei haaveilisi lisärahasta, jolla toteuttaa haaveita tai maksaa vaikka asuntovelkoja pois. Luin kirjan, jossa esitettiin yllättävä resepti vaurastumiseen.

Millainen ihminen vaurastuu, kysytään kirjassa. Asiaa olivat tutkineet filosofian tohtorit Stanley ja Danko, jotka kirjoittivat aiheesta kirjan The millionaire next door. Vaurauden merkkinä pidetään yleensä näkyviä asioita, kuten autoa ja merkkivaatteita. Ne kuitenkin ohjaavat meitä ottamaan mallia vääristä ihmisistä. Vauraus ei nimittäin näy ulospäin.

Ulkoisia statussymboleita omistavat ihmiset paljastuivat suurituloisiksi, mutta eivät varakkaiksi tai vaurastuviksi. Suuret tulot eivät siis saa aikaan vaurastumista, ei myöskään koulutus. Sen sijaan esimerkiksi yrittäjyyden huomattiin aiheuttavan vaurastumista.

Stanley ja Danko huomasivat, että vaurastuvia henkilöitä yhdistävät seuraavat asiat:

 1. Ylijäämäinen talous.
 2. Henkilöille on tärkeämpää taloudellinen vapautuminen kuin elämäntyyli ja status. He ovat käytännössä aina ostaneet esimerkiksi autonsa käytettyinä.
 3. He hallinnoivat erittäin tehokkaasti omaa aikaansa ja talouttaan. He katsovat tarkasti mihin aikaansa ja energiaansa käyttävät.
 4. Oikea ammatinvalinta. He ovat miettineet mistä oikeasti tykkäävät ja mitä haluavat tehdä ja pystyvätkö tekemään sillä tuloja itselleen. Kun teet niitä asioita joista tykkäät, jaksat paremmin.
 5. Vaurastuvat ihmiset kulkevat jatkuvasti antennit pystyssä. He etsivät mahdollisuuksia vaurastua ja tapoja parantaa omaa varallisuutta.

Köyhällä kaikki menee mitä tulee. Keskiluokka ostaa autoja ja veneitä, joten heillä jää jälkeen jotain, mitä voi muuttaa rahaksi. Vauras sen sijaan ostaa varoja, koska siten he saavat hankittua lisää varoja eli säästetyt rahat tuottavat lisää rahaa. Kirjan pointti onkin kannustaa sijoittamaan.

Kirjan suurin anti itselleni oli malli siihen, miten kuukausitulo pitäisi käyttää. Kirjoittajat neuvovat käyttämään

 • 10 % tuloista sijoittamiseen.
 • 10 % tuloista säästämiseen. Säästä sen verran, että sinulla on 2-6 kuukauden puskuri olemassa. Sen jälkeen voi säästöjä käyttää esimerkiksi lomamatkaan.
 • Tämä neuvo oli se kaikkein mielenkiintoisin ja yllättävin: Kuluta 10 % tuloistasi. Siis mitä, eikös pitänyt säästää? Tämä on osoittautunut omissa säästöprojekteissani aina kamelin selän katkaisevaksi asiaksi. Kun on säästänyt kovasti, lopulta ei ole vain jaksanut enää pihistää joka lantista. Kirjoittajat sanovatkin, että pitää kuluttaa, jotta matkanteko säilyy mielekkäänä. Aika hyvä neuvo! Kymmenen prosentin tuhlaa-osuudelle neuvotaan ottamaan oma pankkitili ja pankkikortti, ei kuitenkaan luottokorttia.
 • kiinteisiin kuluihin 55 %. Tämä sisältää asiat, joita oikeasti tarvitset. Esimerkiksi ruoan, mutta ei ulkona syömistä. Halut ovat tuhlaamisosiossa. Jos kiinteiden kulujen osuus on yli 55 %, elät kirjoittajien mukaan liian suurta elämää eli pitäisi tarkistaa elämäntyyliä. Kiinteillä kuluilla on oma pankkikortti ja -tili, joka voi olla se normaali palkkatili.
 • 10 % opiskeluun ja kasvuun. Kun opettelee uuden taidon, sen osaa lopun elämäänsä. Ja vaikka rahat vietäisiin pois, taitoja ei voi viedä.
 • 5 % hyväntekeväisyyteen. Siitä tulee itselle hyvä mieli ja tunne, että itsellä on niin runsaasti, että voi auttaa muita. Mikäli olet tiukasti kiinni jokaisessa eurossa eli suhtautumisesi rahaan on niukka, raha ei myöskään tule sinua kohti.

Tässä vielä kirjan tiedot, jos kiinnostaa lukea lisää aiheesta:

Mikko Sjögren & Ilkka Hikipää: Vaurastumisen reseptit. Oma talous haltuun. Kauppakamari, 2014.

Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen!