Viisi vinkkiä läheisyyteen

Couple sleeping

Läheisyys ja seksi kuuluvat parisuhteeseen, mutta monessa suhteessa arki näivettää molemmat. Miten läheisyys löytyisi uudelleen?

1. Suhde vai parisuhde?

Parisuhde eroaa muista suhteista siinä, että se on seksuaalinen suhde. Yleinen oletus on, että seksuaalinen halu herää itsestään. Arjen kiireessä näin ei kuitenkaan välttämättä käy, jos sille ei luoda maaperää. Pikkulapsiperheissä lapsille saatetaan vakuutella rakkautta ja antaa yllin kyllin syliä, mutta parisuhteelle ei ole aikaa. Vaikka lapset saisivat kaiken rakkauden ja heidän elämänsä olisi kuinka hyvää tahansa, se ei välttämättä auta parisuhdetta. Sen sijaan kun isä ja äiti rakastavat toisiaan ja heidän tarpeensa tyydyttyvät, siitä sataa hyvää myös lapsille.

2. Aloita itsestäsi

Toista et voi muuttaa, mutta itseäsi voit. Suhdetta voi hoitaa myös yksin. Kun kiinnittää huomiota omiin tekemisiin, sanomisiin ja olemisiin, se alkaa usein vaikuttaa myös puolisoon. Ajankäyttö on monelle merkki rakkaudesta. Sen sijaan, että roikkuisit Facebookissa, auta lapset mielenkiintoisen leikin alkuun tai lastenohjelman ääreen ja keskity hetki kumppaniisi olemalla aidosti läsnä. Jos annat lahjoja, älä anna sitä mitä itse haluaisit saada, vaan mieti mitä kumppani haluaa.

3. Viritä tunnelmaan

Pelkkä fyysinen läheisyys voi herättää halut. Istu esimerkiksi sohvalla aivan toisen viereen, älä vastapäätä olevaan nojatuoliin. Jos joka päivä, päivästä toiseen, puolisot kävelevät toisensa ohi, nukkuvat eri puolilla leveää sänkyä, eivät kosketa eivätkä jaa tunnetason yhteyttä, ajatus seksistä voi tuntua aika etäiseltä. Parisuhdeasiantuntijat neuvovat ripottelemaan päivään pieniä huomionosoituksia, sanoja ja kosketuksia. Miltä tuntuisi saada venyneen työpäivän päätteeksi puolisolta töihin tekstiviesti ”SaunaKIN on jo lämmin…”

4. Laita kalenteriin hetkiä läheisyydelle

Ajatus kuulostaa varsin hullunkuriselta: pitääkö rakastelullekin varata aika kalenterista? Kokeneet parisuhdetyöntekijät muistuttavat, että seksikin on tahdon asia. Jos jää odottamaan oikeaa fiilistä, voi joutua odottamaan kauan. Kalenteriin laitettu hetki tarjoaa ainakin mahdollisuuden läheisyydelle. Rakastelu saa usein alkunsa toisen halusta, johon toinen lähtee mukaan.

5. Kun ei haluta

Mieti mistä haluttomuus johtuu. Onko teillä riittävästi aikaa parisuhteelle? Onko vuorovaikutuksenne vähäistä? Jakautuvatko kotityöt tasaisesti? Janoaako toinen enemmän omaa aikaa? Suhdetta hiertävät asiat kannattaa ottaa esille. Joskus seksuaalielämästä on tullut rutinoitunutta, toinen kokee viehättävyytensä vähentyneen tai suhteessa on orgasmi- tai kiihottumisongelmia. Monia miehiä ei haluta alhaisen testosteronipitoisuuden takia. Muista, että ongelmiin voi hakea apua.

Teksti perustuu Liisa ja Juha Välilän Läheisyys ja seksuaalisuus -luentoon Pyhän Annan lastenkirkossa Vantaalla 25.3.2014.

2 kommenttia

 • Vastaa huhtikuu 1, 2014

  Juhani Leppälä

  Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Se sisältää oletuksen, että itseään saa rakastaa tai tulee rakastaa, jotta pystyy rakastamaan toista.
  Välillä tuntuu, että ongelmista ei pitäisi keskustella – että se aiheuttaa lisää ongelmia. Mutta voihan keskustelun aloittaa hyvistä asioista, ja sitten kertoa, että jotta hyvä jatkuu, haluaisin puhua myös nämä esteet pois.
  Aamukahvi/tee tavallisena arkipäivänä voi saada aikaan ihmeitä. Tai joku muu tavallisena arkipäivänä osoitettu huomaavaisuus.
  Kiitos muuten luennosta 25.3.2014 Vantaalla!

 • Vastaa huhtikuu 1, 2014

  Piia

  Kiitos Juhani kommentista. Olet oikeassa siinä, että vaikeista asioista keskusteleminen kannattaa aloittaa hyvistä asioista. Se luo positiivisen ja kannustavan ilmapiirin ja kun on hyvä olo, pystyy vastaanottamaan ja jakamaan ehkä paremmin vaikeitakin asioita.

Kommentoi