Viskoosipuseron opetukset

kutistuva paita

Ostin puseron, jonka myötä opin hyvän nyrkkisäännön: varo viskoosia. Pusero nimittäin otti ja kutistui enemmän kuin laki sallii.

Minulla on vaatteiden materiaalien suhteen suosikkeja ja inhokkeja. Inhokkeihin on kuulunut pellava, sillä en jaksa olla silittämässä pellavavaatteita riittävän usein. Myös ihoa kovasti myötäilevät, vatsamakkaranpaljastajamateriaalit, eivät ole suosikkilistallani.

Ihastun vaatteessa yleensä sen väriin (joka on kyllä turhan usein musta ja beige) ja leikkaukseen. Tässä taivaansinisessä harha-askelvaatteessakin minua ihastutti sen leikkaus. Pusero tuntui ihanan ilmavalta päällä, kun ostin sen kesähelteillä.

Pääsin liihottamaan puserossa työpaikalle kuitenkin harmillisesti vain muutaman kerran. Kun tuli aika pesaista pusero, luin pesuohjeen tarkasti. Pesin sen varovaisessa pesussa ja 30 asteen lämpötilassa, kuten kuului. Muotoilin pesun jälkeen ja jätin henkariin kuivumaan.

Mutta kun puin puseron jälleen päälle, etuosa oli HUOMATTAVASTI lyhyempi. Se oli nyt niin lyhyt, että näytti päällä erittäin ikävältä. Napapaitakausi kun taitaa olla jo ohi.

Kysyin myyjäliikkeestä, kuuluuko paidan todella kutistua näin paljon, vaikka pesin sen ohjeiden mukaan. Vastaus oli, että viskoosi kyllä kutistuu. Kiitos, enpä ollut ajatellutkaan. Mutta nyt muistan: viskoosi KUTISTUU.

Viskoosin lisäksi myös puuvillan kanssa kannattaa olla varovainen, Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku muistuttaa.

− Puuvilla ja viskoosi kutistuvat joskus melko paljonkin. Esimerkiksi puuvillaverhokangasta ja verhoja ommellessa kannattaa kutistuminen ottaa huomioon. Myös muut kuidut voivat kutistua, jos ne pestään esimerkiksi liian kuumassa lämpötilassa (mm. villa). Myös kuivausrumpu saattaa kutistaa joitakin tekstiilejä, Jerkku neuvoi.

Jos haluaa tarkempaa tietoa eri materiaaleista ja niiden hoito-ohjeista, hyvää tietoa löytyy esimerkiksi vaatevalmistaja Modelian sivuilta kohdasta ”vaatteidenhoito-opas”.

Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen!