VTT kehittää digitaalista äitiyspakkausta

älytutti2

Masuasukin terveydentilaa voi tulevaisuudessa seurata vaikka omalta älypuhelimeltaan. Digitaaliseen äitiyspakkaukseen voisi kuulua esimerkiksi älytutti ja vauvan unirytmiä mittaava petianturi.

VTT:n visioiman digitaalisen äitiyspakkauksen yhtenä tarkoituksena on vähentää äitien ja vauvojen hyvinvointiin liittyviä huolenaiheita ja helpottaa perheiden arkea. Samalla selvitetään, voitaisiinko joitain raskauteen tai vauvan kehitykseen liittyviä asioita seurata kotona tai hoitaa digitaalisten palvelujen kautta.

Digitaalisessa äitiyspakkauksessa erilaisten älykkäiden laitteiden, sähköisten palvelujen ja oppaiden tarjoama terveystieto koottaisiin yhteen käyttöliittymään. Kehitteillä oleva konsepti on ilmeisesti myös kansainvälisesti ainutlaatuinen.

Esimerkiksi älytutti ja vauvan unirytmiä mittaava petianturi voisivat tulevaisuudessa olla osa digitaalista äitiyspakkausta. Älytuttiin voidaan integroida antureita, jotka antavat tietoa esimerkiksi lämpötilasta, vauvan liikkumisesta tai imutehosta. Tiedot siirtyvät tutista ja petianturista bluetooth-tekniikalla tabletin, puhelimen tai tietokoneen näkymään, johon voi olla koottuna tietoa mm. äidin ruokavaliosta ja raskauden etenemisestä, lapsen kasvukehityksestä ja unirytmistä tai vaikkapa terveydenhoitajan chat-palvelu.

Lapsiperheiden digitaalisia palveluita on ideoitu haastattelemalla terveydenhuollon ammattilaisia ja pienten lasten vanhempia.

− Luotettavalle, yksilölliselle ja helposti saatavilla olevalle terveystiedolle on lapsiperheissä kysyntää. Ajatuksena on, että digitaalisessa äitiyspakkauksessa raskauteen ja vauva-aikaan liittyvät tiedot säilyisivät pitkään tallessa ja voisivat olla myös julkisen tai yksityisen terveydenhuollon hyödynnettävissä niin haluttaessa. Paras lopputulos syntyy, jos mukaan saadaan kattava terveydenhuollon toimijoiden muodostama verkosto, sanoo VTT:n erikoistutkija Olli Kuusisto.

VTT hakee parhaillaan kumppaneita digitaalisen äitiyspakkauksen kehittämiseen ja kaupallistamiseen. Tuote voisi olla markkinoilla lähivuosina.

Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen!