Sohvakokous, kaikki tänne ja heti!

Sohvakokous, kaikki tänne ja heti!

Oletko koskaan tehnyt listoja, siitä miten saadaan kotityöt tehtyä tai miten lapset ansaitsevat viikkorahansa. Toimivatko ne ja kuinka kauan? Kuinka paljon vaatii sitoutumista noudattaa jotain, mitä on yhdessä sovittu.

Vuosien aikana meidän jääkaapin ovessa on ollut listoja koirien ulkoiluttamisesta, tiskikoneen tyhjentämisestä, roskien viemisestä. Hetken. Koska sitoutuminen listojen noudattamiseen ja siihen valvontaa on ollut liian haastavaa, selkeästi. Huonoa vanhemmuutta, ajattelen.

Mutta on hetkiä, jolloin kaikki voi muuttua. Listoista voi tulla pelastus, kun joku muu keksii ja tekee ne.

“Sohvakokous. Kaikki tänne ja heti! Haluan vain ilmoittaa teille lapsille, että nyt pitää pärjätä. Äiti ei voi tehdä kaikkea yksin. Äiti ei jaksa tehdä kaikkea yksin. Teidän, lasten pitää auttaa. Miten ratkaistaan ongelma?”

“Tehdään vaikka listoja, kuka ruokkii koirat, kuka tekee mitäkin.” Sinä, rakas lapseni sen sanoit ja sait vapaat kädet siskosi kanssa listojen tekoon. Kiitän ja samalla mietin, minä olen sittenkin tehnyt jotain oikein vanhempana.

Sannan lapset kirjoittivat itse kotityölistan.

Nyt meillä on listoja, joita on jo noudatettu tunnollisesti viikkoja. Niistä pidetään kiinni, koska ne sopivat meidän muuttuneeseen arkeen.

Sain myös ihan ikioman “äidin pudjetti (viikossa)”-listan, jonka noudattaminen kylläkin vaatii vähän enemmän tuloja. Mutta ainahan pitää olla tavoitteita, vaikka sitten epärealistisen budjetin takia.

Kun mä laitan silmäni hetkeksi kiinni, niin näen itseni selviytyvän tästä kaikesta mitä ikinä vastaan tuleekaan.

Sanna neuvoo osallistamaan lapset listojen tekemiseen ja ideoimiseen.

Sanna

Olen 38-vuotias kuuden lapsen äiti. Esikoinen lähestyy jo 20 ikävuotta ja kuopus on viiden vanha. Elämä maalla on rauhallista ja leppoisaa, vaikka ääntä kotona riittää. Leikit, huudot, nauru ja tunteiden purkaukset kuuluvat niin arkeen kuin juhlaan. Rakastetaan ja se myös toisillemme sanotaan ääneen. Toisinaan elämä täyttyy yllättävillä asioilla, niin hyvillä kuin huonoilla. Tulee sitten "kakkaa niskaan" tai upeita juttuja, kaikki selviää, vaikka välillä pidemmän kaavan mukaan joutuukin niitä pyörittämään.