Vinkit perheen yhteiselle metsäretkelle

Kuva: James Wheeler

Mitä lasten kanssa metsäretkeä suunniteltaessa kannattaa huomioida?

Olimme sopineet mieheni kanssa, että hänen vapaa viikonloppunsa taas pitkään aikaan vietettäisiin yhdessä. Tarkoitus oli lähteä yhdessä ystäväperheen kanssa Porin metsään retkeilemään. Aamulla mieheni ei kuitenkaan halunnut enää lähteä. Asunto oli kuulemma kuin sikolätti ja hänen piti jäädä siivoamaan tämä. En aina ymmärrä mieheni tarkkuutta, kun itse olen erittäin hyvä jättämään sikolätin kotiin ja nokka kohti uusia polkuja. Tästä tuli kuitenkin kova riita pettymyksen saattelemana. Mieheni on jäärä ja tiesin, että hän ei lähtisi enää, jotta laitoin tytöt valmiiksi ja pakkasin puut ja lähdettiin tyttöjen kanssa yhdessä retkelle. Päätin ottaa vain yhdet vaunut jolla voisin vuorotella tyttöjen kanssa. Etenkin 3-vuotias tyttäreni, Aamaa viihtyy rattaissa.

Kävimme Katinkurun lenkin. Ystäväni ja minun vauvat olivat kantorepussa ja Aamaa oli rattaissa. Lisäksi ystäväni mies ja hänen kaverinsa tulivat mukaan. Juttua oli niin paljon, että olimme kävelleet huomaamatta Katinkurun päähän, jossa päätimme mennä eri reittiä takaisin. Ideana se kuulosti hyvältä, mutta toteutus oli toinen. Reitti oli mutainen, vaikeakulkuinen enkä tahtonut saada rattaita työnnettyä. Herrasväki oli auttelias ja veti rattaita kun minä työnsin ja koitin samalla katsoa, ettei kävelevä Aamaa kompastu mudassa.

Joku heitti puolivitsillä, että olisipa liina millä voisi vetää rattaita kuin pulkkaa. Sitten minulla välähti ja totesin, että onhan minulla rengasliina mukana. Ja vaunut kulkivat loppumatkan kuin pukin reki. Maddie jaksoi olla repussa koko reissun. Aamaa jaksoi istua 3km rattaissa, kävellä hienosti 2km ja lisäksi kannoin häntä reppuselässä 2km. Siinä vaiheessa aloin jo kaivata hänellekin reppua, sillä käsissä alkoi jo tuntua, että nyt on tällä äidillä liikaa rakkautta kyydissä. Nuotiopaikalle saavuttua olikin kaikilla nälkä. Aamaa sai vihdoin makkaraa, josta oli puhunut koko aamun. Pääsi vielä rengasliinan kyydissä takaisin kotiin, kun pikkusisko nukahti rattaisiin taukopaikalla.

Reissu oli mukava ja opettavainen. Olin paljon pirteämpi ja kyllä luonto tekee aina tehtävänsä ja saa tummat pilvet väistymään. Aamaa oli tosi onnellinen retkestä, joka maksoi meille vain makkaran ja aikaa. Ja illalla kumpikin tyttö nukahti seitsemältä saunan, iltapalan ja sadun jälkeen.
Tämä oli ensimmäinen retki luontoon kummankin tytön kanssa.

Vinkkejä metsäretkelle

  1. Rattailla ei kannata oikoa varsinkaan, jos lapsia on kaksi ja aikuisia yksi, meillä onneksi oli avuliaita käsiä. Vaikka 3-vuotias kävelee jo vähän pidempiä matkoja ja tykkää istua rattaissa, jokin kantoväline kannattaa ottaa mukaan, jos sellainen löytyy.
  2. Selvittäkää nuotiopaikan puutilanne. Jos reissussa odotetaan eniten makkaraa, kannattaa se suunnitella matkan alkuun tai puoleenväliin, muuten kuulette pian koko reissun ajan kysymyksiä, milloin saa makkaraa.
  3. Bongatkaa luonnosta jotain lapselle tärkeää. Lapseni löysi todella monta ojaa, lampea, puroa, lätäkköä ja oli aidosti onnellinen siitä. Vaikka olisi kuivaa, luonnossa usein löytyy lätäköitä, jotta kumisaappaat takaavat kuivat jalat ja hauskan mielen.

Samana iltana päätin, että tarvitsen nyt hetken vapaata kotoa. Seuraavana päivänä lähdin viemään junalla esikoista isäviikolleen ja me jatkettiin matkaa mummolaan Maddien kanssa. Mummolassa sukulaisia kierrellen menikin nopeasti muutama päivä ja kyllä oli mukava palata takaisin kotiin. Vanhempainvapaalla irtiotot onnistuvat helpommin, mutta usein ne jäävät ajatuksen tasolle minulla. Reissun jälkeen mies lupasi hieroa. Sain ihanan hieronnan, joka vähän venyi, kun vauvan tutilla on taipumus karata ja sinäkin iltana sain välissä käydä tuttijahdissa.

Ei vielä kommentteja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.