Kun toinen vanhemmista ei kelpaa

Kun toinen vanhemmista ei kelpaa
Kuva: Daiga Ellaby

Onko perheenne pienimmän suusta kuulunut joskus lausahdus ”Ei isiä! Mä haluun äidin!” tai toisin päin? Monen uhmaikäisen vanhemman hermot ovat koetuksella, kun vain toinen vanhemmista kelpaa. Miten tilanteeseen voisi puuttua? Ruuhkavuodet.fi listasi kolme JUST NOIN – ja EI NÄIN -vinkkiä.

JUST NOIN!
  1. Päättäkää toimintatavasta ja kertokaa lapselle etukäteen

Keskustelkaa yhdessä siitä, miten aiotte jatkossa hoitaa kunkin tilanteen. Esimerkiksi iltapuuhissa isä ja äiti voivat hoitaa lapsen toimet vuoroilloin. Kertokaa lapselle päätöksenne selkeästi: ”Tänään isä auttaa hammaspesussa ja lukee iltasadun. Huomenna äiti.” Olkaa päätöksessänne jämäköitä, vaikka lapselta tulisikin protestia asiaa vastaan, ja pysykää suunnitelmassanne. 

  1. Tukekaa toisianne pattitilanteessa

Lapsen ilmaistessa omaa tahtoaan valita vain toinen vanhemmista, on tärkeää, että vanhemmat pysyvät samalla puolella. Osoittakaa toisillenne tukea esimerkiksi heittäytymällä pieneen lapsentasoiseen leikkiin: Äiti voisi pehmittää isän hampaidenpesuvuoroa sanomalla ”Hei isi, pesetkö myös munkin hampaat? Sä osaat sen niin hyvin!” Isän olisi hyvä lähteä tähän leikkimielisesti mukaan: ”Joo, mä olenkin hampaidenpesun mestari! Mennäänks heti?” Vanhempien osoittaessa lapselle, että toinenkin on jossain asiassa superhyvä, innostuu myös lapsi herkemmin ja unohtaa oman protestinsa.

  1. Kärsivällisyys ja aika auttavat

Päättäessänne yhteisestä toimintatavastanne, on hyvä pysyä kärsivällisenä ja johdonmukaisena myös päätöksen toteuttamisessa. Älkää luovuttako, mikäli lapsen protestointi jatkuu tilanteesta toiseen, vaan pysykää rauhallisena. Eiväthän aikuisetkaan totu uusiin toimintamalleihin heti ensimmäisestä kerrasta. Ajan kuluessa lapsi myös kehittyy ja kasvaa, jolloin protestivaihekin helpottaa.

EI NÄIN!
  1. Lasta ei saa syyllistää

Lapsi ei protestoi asioita ja syrji toista vanhempaa kiusallaan. Tällöin vanhemman ei tulisi alentua syyllistämään lasta tai sanoa lapsen olevan epäreilu toista vanhempaa kohtaan. 

  1. Johdonmukaisuus puuttuu

Pyrkikää aina toimimaan johdonmukaisesti. Mikäli lapsi saa protestinsa lopputuloksena aina lopulta toisen vanhemman hoitamaan tilanteen, tottuu hän siihen ja protestointi jatkuu.

  1. Antaa olla

Luovuttaminen ei kannata. Toisen vanhemman luovuttaessa asiassa kokonaan, saa lapsi kuvan, että hänellä on valtaa päättää asioissa, jotka kuuluvat vanhempien päätösvallan alueelle.  

Ruuhkavuodet toimitus