Tiesitkö? Näin 100-vuotias Mannerheimin Lastensuojeluliitto on vaikuttanut arkeemme

Tiesitkö? Näin 100-vuotias Mannerheimin Lastensuojeluliitto on vaikuttanut arkeemme
Suomalaisen neuvolajärjestelmän isä Arvo Ylppö tutkii lasta Lastenlinnassa. Kuva: Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Miltei jokaisen suomalaisen tuntema kansalaisjärjestö Mannerheimin Lastensuojeluliitto on vuosisadan aikana tehnyt monenlaista tärkeää työtä lapsiperheiden hyväksi. Ruuhkavuodet.fi onnittelee ja kiittää 100-vuotiasta järjestöä!

Tänä päivänä monille lapsiperheille itsestään selvinä pitämämme asiat eivät ole olleet itsestään selviä aina. Esimerkkinä tästä ovat äitiys- ja lastenneuvolatoiminta, äitiyspakkaus sekä lapsilisä, joiden perustamista Mannerheimin Lastensuojeluliitto on ollut ajamassa eteenpäin. Tässä jutussa kerromme, millä tavoin MLL on ollut muuttamassa suomalaisten lapsiperheiden elämää – tiesitkö näitä?

Kiertokori oli äitiyspakkauksen esikuva

1920-luvulla vähävaraiset äidit saivat lainaan kiertokorin, joka sisälsi vaatteita vauvalle. Kiertokorin sai hakea Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisosastolta, jonne se palautettiin takaisin sen jälkeen, kun vauva ei enää mahtunut vaatteisiin. 

Lapsille kunnon aamupala

Tiesitkö, että vielä 1970-luvulla lapsetkin joivat kahvia? Monissa suomalaiskodeissa lapsien aamupala koostui pelkästään kahvista, ja tähän Mannerheimin Lastensuojeluliitto halusi puuttua kampanjoimalla kunnollisen ja terveellisen aamupalan puolesta. MLL:n kampanjoi muun muassa kaurapuuron ja maidon puolesta lapsille terveellisenä aamupalana. Jo pula-aikaan 1930-luvulla MLL suositteli kouluihin Oslon-aamiaista, jota tarjottiin vähävaraisille lapsille. Oslon-aamiainen koostui ruisleivästä, juustosta, omenasta ja lasillisesta maitoa.

Elokuvien sopivuus

1940- ja 1950-luvuilla elettiin elokuvateattereiden yleisömäärän huippuvuosia . Mannerheimin Lastensuojeluliitto perusti 50-luvulla elokuvavaliokunnan, jonka tarkoituksena oli arvioida eri elokuvien ja filmien soveltuvuutta lapsille ja nuorille. Nykyään elokuvien ikärajaluokittelua valvoo Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI.

Lähiöiden leikkipaikat

1970-luvulla kaupungistumisen myötä pienet lapset alkoivat valloittaa kerrostalolähiöiden leikkipaikkoja. Mannerheimin Lastensuojeluliitto halusi muiden järjestöjen kanssa varmistaa leikkipaikkojen riittävyyden, uusien asumismuotojen sopivuuden lapsille. MLL laati muun muassa leikkipaikkasuunnitelmia, joilla huolehdittiin kerrostalojen pihoilla viettävien lasten vapaa-ajasta.

Lapsiperheiden junamatkat

Oletko joskus matkustanut junalla lapsen kanssa? Jos olet, saatat heti yhdistää ajatuksesi junan suosittuun lastenvaunuun ja leikkipaikkaan. MLL osallistui vuonna 1980-luvulla VR:n kanssa maan ensimmäisen VR-lastenvaunun suunnitteluun, ja se sai heti kiitosta lapsiperheiltä. Siispä jo 30 vuoden ajan lapsiperheet ovat saaneet viihtyä junassa matkustaessaan lapsille suunnatuissa vaunuissa.  

Isyyspakkaus

Mannerheimin Lastensuojeluliitto suunnitteli 1990-luvulla isyyspakkauksen, joka sisälsi muun muassa laulukirjan, seksioppaan ja Sisu-askin. Isyyspakkauksen testiryhmänä ja hyväksyjänä toimi ryhmä isejä, joilla itsellään oli lapsia. Isyyspakkausta ei enää jaeta, mutta Kelan äitiyspakkauksien sisältö on käytettävissä niin isän kuin äidinkin yhteisiin hetkiin vauvan kanssa.


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus