Mitä sinun tulee tietää, jos taloudessasi asuu teini?

Mitä sinun tulee tietää, jos taloudessasi asuu teini?
Kuva: Steinar Engeland, unsplash

Monilla vanhemmilla asustaa ainakin jossain vaiheessa elämää kotitalossa muutaman vuoden ajan loiseläin, jota kansankielellä kutsutaan teiniksi (lat. teinix lol xd). Kokosin tähän pienen infopaketin helpottamaan teinin tunnistamista, käyttäytymistä ja ravintoa. Tässä on kuvailtu stereotyyppisen teinin käyttäytymistä, mutta kuten kaikista lajeista, myös teineistä löytyy poikkeuksellisia yksilöitä.

Koko ja ulkonäkö

Teini on yleensä jo pitempi kuin vanhempansa, mutta teini seisomassa tai istumassa selkä suorana on harvinainen näky: usein teini makaa tai istuu leveästi “röhnöttäen”. Teinille ominainen asento on myös niska pitkänä ja pää alaviistoon suuntautuneena, kun kädessä on teiniä kiinnostava aktiviteetti, usein älypuhelin.Levinneisyys

Teinejä tavataan yleensä jokaisessa lapsiperheessä muutaman vuoden ajan. Teini on laumaeläin, joten joskus teinejä saattaa löytyä sohvalta tai talon asuinhuoneesta useampikin kerralla. Teinillä on myös runsas digitaalinen lauma (“seuraajat”), mutta tätä laumaa ei yleensä tavata fyysisesti kaikkia kerralla. Teinejä elää sekä kaupunkiympäristössä että maalla.Käyttäytyminen

Teini saattaa usein suutahtaa, murjottaa, ulvoa tai joskus jopa naurahtaa ilman muulle väestölle näkyvää syytä. Teini merkitsee reviirinsä mm. likaisilla astioilla, käytetyillä pyyhkeillä ja puolipitoisilla vaatteilla. Jotkut käyttävät merkitsemiseen myös roskia, esimerkiksi karkkipapereita. Teinille on ominaista silmien pyörittely, tuhahtelu ja rautainen itsetunto, sillä teinit tietävät kaiken paremmin kuin vanhempansa.Ravinto

Teini ei yleensä ole kovin aktiivinen saalistaja, vaan lähinnä kalastelee helppoa ruokaa. Monet teinit syövät suuria annoksia kerralla, ja jotkut voivat syödä jopa enemmän kuin muu perhe yhteensä. Teini ei yleensä ole kovin innostunut tekemään ruokansa eteen mitään, ja esimerkiksi pöydän kattaminen voi aiheuttaa teineille ominaista käyttäytymistä, kuten silmien pyörittelyä, tuhahtelua tai joskus jopa suuttumusta. Vanhemmille on toisaalta yhdentekevää, mitä ruokaa on tarjolla, sillä usein teini kuitenkin söisi juuri sinä päivänä jotakin muuta.

VAROITUS! Mikäli et halua luoda omalle teinillesi suorituspaineita, jätä alla oleva lukematta (ainakin ääneen).

Kuuluisia teinejä

Jeanne d’Arc (1412-1431) – Ranskan kansallissankari ja uskonnollinen pyhimys. Eli vain 19-vuotiaaksi mutta ehti johtaa armeijaa, kruunata kuninkaan ja kääntää Englannin-vastaisen sodan Ranskan eduksi.

Mika Waltari (1908-1979) – Merkittävä ja tuottelias suomalainen kirjailija. Kirjoitti esikoisteoksensa Jumalaa paossa 17-vuotiaana ja läpimurtoteoksensa Suuri illusioni 19-vuotiaana.

Robin Packalen (s. 1998) – Suomalainen poplaulaja. Julkaisi 13-vuotiaana ensimmäisen musiikkivideonsa Frontside Ollien, joka keräsi muutamassa päivässä yli miljoona katselukertaa. Esikoisalbumi myi päivässä triplaplatinaa.

Kuningatar Kristiina (1626-1689) – Ruotsin hallitseva kuningatar vuodesta 1632 vuoteen 1654. Tuli kuningattareksi 6-vuotiaana, mutta sai vallan holhoojahallitukselta 18-vuotiaana.

Hansonit (s. 1980, 1983, 1985) – Kolmen veljen perustama popyhtye 1990-luvulta. Saavutti maailmanlaajuisen menestyksen vuonna 1997 albumillaan Middle of Nowhere jäsenten ollessa 16-, 14- ja 11-vuotiaita.

Greta Thunberg (s. 2003)- Ruotsalainen ilmastoaktivisti ja koululaisten ilmastolakkoliikkeen perustaja. Purjehti 16-vuotiaana YK:n ilmastokokoukseen New Yorkiin, jossa piti puheen.

Elina

Olen uusperheen lempeä, hassutteleva ja erityisesti kirjallisuudesta ja kaikenlaisista taideprojekteista innostuva hipihkö äiti, joka ei juo kahvia ollenkaan, mutta yrittää aina syödä vähemmän suklaata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *