5 parasta puolta yksinhuoltajuudessa

5 parasta puolta yksinhuoltajuudessa

Teksti Eeva

Olen ollut yksinhuoltajana nyt kuukauden erottuani 4-vuotiaan tyttäreni isästä. Alkujärkytyksen jälkeen olen sujut asian kanssa. Olen eronnut lapsen isästä ennenkin, joten yksinhuoltajuus ei ole uusi juttu, mutta se on vaatinut oman eroprosessin tälläkin kertaa. Monille yksinhuoltajuus pelottaa kuitenkin jo ajatuksena, ja useille yksinhuoltajan elämä tuntuisi viimeiseltä vaihtoehdolta. Mieluummin ollaan huonossa tai ihan okei -suhteessa joko lasten tai yksin olemisen pelon vuoksi.   

Listasin tähän yksinhuoltajuuden parhaat puolet, jotta jos olet mahdollisesti harkinnut yksin oloa, voit nähdä, että yksinhuoltajuudessa on paljon myös hyviä puolia.

  1. Ei tarvitse huolehtia parisuhdeajasta, joka on lapsiperheessä muutenkin tiukilla

Pääset illalla suoraan nukkumaan lapsen nukkumaanmenon jälkeen, eikä tarvitse miettiä laatuaikaa kumppanin kanssa, joka voi joskus vaatia energiaa, vaikka se mukavaa onkin.

2.  Ei tarvitse harrastaa seksiä, jos ei jaksa tai haluta

Ymmärrän, että läheisyys on yksi tärkeä osa parisuhdetta, mutta varsinkin lapsiperheessä se voi olla myös uuvuttavaa. Yksinhuoltajana ei tarvitse selitellä kenellekään sitä, ettei tällä kertaa jaksa tai halua. Saa nukahtaa silloin kun itse haluaa, eikä tarvitse miettiä näyttääkö viehättävältä kumppania varten.

3. Saat näyttää variksenpelättimeltä, vaikka joka päivä

En sano, että parisuhteessa täytyisi huolehtia ulkonäöstä kumppania varten – hän varmasti hyväksyy sinut sellaisena kuin olet – mutta kyllähän me joskus haluamme näyttää viehättävältä toista osapuolta piristääksemme. Mutta, sekin saattaa olla uuvuttavaa perhe-elämän keskellä. Yksinhuoltajana tätä ongelmaa ei ole. Ainut, joka sinut näkee arjessa, on lapsesi, joten ei huolta siitä, ettet taaskaan jaksanut pestä hiuksia tai käydä suihkussa.

4. Saat päättää itse kaikesta

Ei enää päänvaivaa siitä, mitä leffaa tai sarjaa katsotaan, josta molemmat pitäisi. Sinkkuvanhempana sinä päätät. Valitse siis lapsen nukkumaanmenon jälkeen lempisarjasi ja ota suklaalevy kylkeen – ja syö se yksin.

4. Ei riitaa tekemättömistä kotitöistä

Ainoana aikuisena taloudessa sinun ei tarvitse poimia kumppanin sukkia pyykkikoriin tai siivota toisen aikuisen jälkiä. Sotkua tulee luultavasti vähemmän pelkästään lapsilta ja sinulta. Paikat pysyvät paremmin siistinä, ja olet tilivelvollinen kotitöistä vain itsellesi.

5. Lapsivapaat, jolloin voit tehdä mitä ikinä haluat

Ellet ole ”totaali yh”, eli lapsesi näkee toista vanhempaansa enemmän tai vähemmän säännöllisesti, niin sinulla on silloin täysin omaa lapsivapaata aikaa pelkästään itsellesi. Tee siis ihan mitä haluat! Usein itse sorrun siivoamaan, tekemään kouluhommia tai hoidan muuten roikkuvia velvollisuuksia. Saat kuitenkin hyvällä omatunnolla levätä, nähdä ystäviä tai käydä vaikka treffeillä. Toivon, että totaali yksinhuoltajillakin olisi mahdollisuus joskus levätä, jos vaikka isovanhemmat tai muut läheiset vahtisivat lapsia silloin tällöin.

Eeva

26-vuotias vasta eronnut sinkkuäiti, joka hurahti täysin äitiyteen esikoisen myötä. Entinen perfektionisti, joka ymmärsi, että virheitä täytyy tehdä kehittyäkseen. Intohimona kokonaisvaltainen terveys ja erityisesti mielen hyvinvointi.