Helpota ruuhkavuosiasi näillä toimintatavoilla

Helpota ruuhkavuosiasi näillä toimintatavoilla
Kuva: Eric Rothermel

Ota mallia Kileesta, joka kertoo parhaimmat neuvonsa erityisesti työssäkäyvälle vanhemmalle. Nämä neuvot helpottavat elämääsi, vaikka olisit kotona lasten kanssa!

Ennakoi ja valmistele etukäteen

Yritä tehdä mahdollisimman paljon valmiiksi seuraavaa päivää varten. Pakkaa lapsen reppu valmiiksi jo edeltävänä iltana, valmistele ruoat ja eväät, valitse päivän vaatteet ja pakkaa tavarat jo edellisenä iltana autoon. Aamuiset härdellit helpottavat, kun suurin osa asioista on jo valmiina ja voit vain keskittyä lapsiin.

Hiljennä tahtia ja ota aikaa itsellesi

Kilee neuvoo ottamaan rohkeasti aikaa itselleen, sillä työssä ja kotona koko ajan käytettävissä oleminen on hyvin kuormittavaa. Puhu ääneen omista tarpeistasi ja kerro avoimesti perheellesi, että tarvitset omaa aikaa. Istu vaikka autossa hiljaa vartin ennen kuin ryntäät hakemaan lapsia päivähoidosta työpäivän jälkeen.

Pyydä apua

Pidä huoli siitä, että pyydät apua kumppaniltasi ja teette molemmat kotitöitä yhdessä. Mikäli asut yhdessä työssäkäyvän aikuisen kanssa, voi tiskit ja muut kotityöt myös jakaa kahdelle. Kilee kertoo kirjoittavansa jääkaapin oveen ”rakkaalle miehelleen” osoittamansa listan kaikista niistä koti- tai pihatöistä, joita hän ei itse ehdi tehdä.

Käytä kalenteria

On se sitten kirjakalenteri, sähköinen kalenteri tai muistivihko, käytä sitä. Kirjoita kalenteriin jokaisen perheenjäsenen meno, jotta asiat eivät kiireiden keskellä unohtuisi. Muista vain pitää kalenterisi tallessa, äläkä hukkaa sitä, kuten Kilee!

Ole joustava

Älä suotta taistele sitä vastaan, että asiat eivät menekään niin kuin olit ajatellut. Tärkeintä on se, miten reagoit mönkään menneisiin asioihin. Älä menetä malttiasi, vaan jousta ja mene virran mukana, jolloin stressaaminen helpottaa ja kaikilla on mukavampi olla. 

Pysy positiivisena

Jokainen vanhempi syyllistyy itsensä syyllistämiseen. Saatat esimerkiksi tuntea syyllisyyttä siitä, että joudut viemään lapsen toisten hoidettavaksi siksi ajaksi, kun käyt töissä. Kilee neuvoo pysymään positiivisena, sillä kaikesta syyllisyydentunteesta huolimatta lapsesi rakastavat sinua ja pärjäävät varmasti hyvin.

Katso Kileen video alta! Jos videoupotus ei näy, näet sen täältä.

Ruuhkavuodet toimitus