Tekemistä touhukkaille – nämä kodin askareet menevät myös leikistä

Tekemistä touhukkaille – nämä kodin askareet menevät myös leikistä
Kuva: Chloe Skinner

Leikki-ikäinen kaipaa tekemistä, ja vanhemman takaraivossa jyskyttävät kodin arkiset askareet. Osallista lapsi tekemään hommia kanssasi! Lapsi saa mielekästä tekemistä ja kaiken lisäksi siitä on hyötyä nyt ja tulevaisuudessa. Kun lapsi tekee kodin askareita yhdessä vanhemman kanssa, hän oppii kodinhoidon tärkeydestä ja perheensä siisteysstandardeista.

Muovilelujen tiskaaminen

Ei ole vesileikkien voittanutta! Laita keittiön tiskiallas puolilleen vettä ja lorauta sekaan hieman hellävaraista tiskiainetta, jotta saat tiskiveteen vaahtoa. Nosta tiskialtaan eteen tukeva ja turvallinen jakkara, jolla lapsi voi seisoa. Tiskiveteen voi kipata dublot, kylpylelut ja muut muovilelut, jotka tarvitsevat pesua. Älä jätä lasta yksin tiskiveden ääreen, vaan pidä katseyhteys. Samalla voit itse siivota keittiötä, laittaa ruokaa tai hörppiä kahvia ahkeran tiskarin vierellä. Eikä haittaa, vaikka vähän loiskuu! Pidä lähellä pientä pyyhettä lattian ja pintojen pyyhkimiseen, senkin voi tehdä yhdessä lapsen kanssa.

Pintojen pyyhkiminen

Pöydät, tuolit ja peilit ovat usein niitä kohteita, joita saa olla aina hinkkaamassa puhtaaksi – usein juuri lapsien jäljiltä. Onneksi pienet touhuajat rakastavat pyyhkimistä! Anna lapselle kostea tiskirätti ja sumuta puhdistusainetta tarvittaessa pyyhittävään kohteeseen. Lapsen pyyhkiminen ei ehkä ole niin perusteellista, kuin aikuisen, mutta anna lapselle rauhaa tehdä hommaa omalla tavallaan. Isomman lapsen voi antaa sumuttaa pyyhittävää pintaa itsekin. Tällöin puhdistusaineena voi käyttää esimerkiksi vesi-sitruuna-seosta.

Pyykkien ripustaminen

Pienet kädet ovat näppäriä ripustamaan erityisesti pikkupyykkiä. Lapsen voi myös pyytää auttamaan etsimällä sukille parit, mikäli ne ovat helposti pyykin seasta löydettävissä. Ottakaa pyykit korista esimerkiksi kylpyammeeseen, josta lapsen on helppo etsiä ja nostaa pyykkiä. Aikuisen selkä säästyy, kun lasta pyytää ojentamaan myös isommat pyykit aikuisen ripustettavaksi. Opasta ja auta lasta ripustamisessa.

Huonekasvien sumuttaminen

Lapset rakastavat sumutuspulloja! Ottakaa huonekasvien kosteustasapainon ylläpitämisestä yhteinen puuha, jossa lapsi saa toimia pääroolissa. Nosta huonekasvit kylpyhuoneeseen, parvekkeelle tai pihalle. Näytä ensin lapselle, miten sumutus tapahtuu.

Kylppärin kuuraus

Kylpyhuoneen lattia ja seinät tarvitsevat aika-ajoin kunnon kuurausta. Lapsen kanssa tämän puuhan voi tehdä esimerkiksi ennen kylpyhetkeä. Anna lapsen pyyhkiä ja sumutella kylpyhuoneen seiniä samalla, kun itsekin peset seinää. Lattian pesuakin voi tehdä yhdessä esimerkiksi kuurausharjoilla, mutta tällöin tulee olla tarkkana, ettei lapsi pääse liukastumaan.

Lelujen raivaaminen

Lelujen siivoamisesta voi tehdä leikin, jolloin lelut päätyvät omille paikoilleen lapsen huomaamatta. Pyydä lasta nostamaan esimerkiksi tietyn värinen tai muotoinen lelu omalle paikalleen. Voitte tehdä myös pienen nopeuskilpailun: kumpi on ehtinyt ensin siivoamaan oman osuutensa leluista. Kun lasten leluilla on selkeät omat paikkansa, on lapsen helpompi siivota myös oma-aloitteisesti. 

Pihatyöt

On hienoa, että nykypäivänä myös pihan ja puutarhaan hoitoon käytettäviä välineitä löytyy lapsille sopivan kokoisina. Ottakaa lapsen kanssa yhteinen haravointihetki syksyisin.Anna lapsen hypellä lehtikasaan sillä ehdolla, että hän auttaa niiden jälleenharavoimisessa. Keväisin lapsi innostuu varmasti tulemaan mukaan myös istuttamispuuhiin. 

Ruoanlaitto

Pieni apuri auttaa mielellään myös keittiössä. Opasta lasta pesemään kädet ennen ruoanlaittoon ryhtymistä. Anna lapsen tehdä salaattia repimällä salaatinlehtiä kulhoon ja pilkkoa voiveitsellä esimerkiksi kurkkua, paprikaa, mozzarellaa tai avokadoa. Lapselle voi myös antaa esimerkiksi lihapullataikinaan valmiiksi mitatut mausteet, jauhot, mukiin rikotut kananmunat ja muut, joita hän kaataa kulhoon ja sekoittelee.

Ruuhkavuodet toimitus