Helppo arkiruokaohje – Mausteinen linssibolognese

Helppo arkiruokaohje – Mausteinen linssibolognese

Teksti Anna-Leena

Olen aina rakastanut bolognesekastiketta. Olen vuosikausia valmistautua jauhelihabolognesea tasaisin väliajoin, mutta kokeiltuani tätä linssiversiota olen huomannut valitsevani pastapäivänä useammin tämän, kuin lihaversion.

Ohje on helppo ja nopea ja kastiketta tulee paljon, eli siis ne kaksi tärkeintä elementtiä, mitä ruoalta voi pyytää. Ai niin, on se on myös hyvää! Kastikkeen voi pakastaa ja kiireisenä päivänä vaan keittää vaikka pastan kylkeen. Kastike sopii myös vauvoille, kunhan vaan muistaa jättää suolan pois ja tavallisen kerman sijaan käyttää kasviversiota. Tai ei laittaa kermaa ollenkaan! Tämä tässä kokkaamisessa on parasta, aina voi improvisoida.

Mausteinen linssibolognese
  • 1 iso sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 200 gr kurpitsaa pieninä kuutioina tai 2 isoa porkkanaa raastettuna
  • 800gr tomaattimurskaa
  • 400gr punaisia linssejä (valmiita purkista)
  • 2dl kermaa (maun mukaan tavallista, maustettua, soija, kaura. Voi myös jättää kokonaan pois.)
  • Oliiviöljyä paistamiseen
  • Meidän kastike maustetaan oreganolla, chilimausteella, mustapippurilla ja kuminalla. Mausteita voi lisätä tai jättää pois maun mukaan. Kastikkeeseen sopii monenlaiset mausteet ja siihen saa helposti uuden twistin mausteita muuttamalla. Ei kun kokeilemaan!
Tee näin
  • Kuumenna oliiviöljyä pannulla ja lisää sipulit. Lisää ripaus suolaa. Paista.
  • Lisää kurpitsa ja kääntele hetki pannulla.
  • Lisää tomaattimurska ja mausteet. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä vällillä sekoittaen noin 15 minuuttia.
  • Lisää kerma ja linssit. Hauduta vielä 5 min.
  • Tarkista suola ja mausteet ja lisää hakutessasi maun mukaan.

Tarjoile pastan, riisin tai kvinoan kanssa tai syö halutessasi lusikalla suoraan pannulta. Suosittelen tarkistamaan onko kaapissa leipää, koska tämä on juuri sellainen kastike, mitä tekisi mieli nuolla salaa lautaselta.

Jos lapsesi ovat epäluuloisia ja “linssibolognese” kuulostaa jo nimenä siltä, että “mulla ei oo nälkä../mahaan koskee, mutta jälkkäriä voin kyllä ottaa”, niin keksi sille joku uusi nimi. Mikä vaan. Vaikka “Ryhmä Haun supersoosi” tai “Pipsa Possun kurakastike”. Suosittelen miettimään tuota jälkimmäistä tarkkaan.

Kerro ihmeessä maistuko teille ja mitä mausteita teidän kastikkeeseen tuli.

Anna-Leena

Anna-Leena

12 vuotta Sevillassa asunut Kuopiolainen. 3 lapsen äiti ja yhden miehen vaimo. Auttamaton romantikko, innostuja ja sotkija. Intohimoinen amatöörikokki joka pakenee keittiöön jäähylle ja yrittää kasvattaa lapsistaan suomalaisia korvapuustien ja riisipiirakoiden voimalla. Rakastan kahvia, mustaa huumoria ja villasukkia. En voi sietää negatiivisuutta enkä puisia jäätelötikkuja. Isona minusta tulee järjestelmällinen ja kärsivällinen.