Joulutunnelmaa ja jouluvalmisteluja useamman sukupolven voimin

Joulutunnelmaa ja jouluvalmisteluja useamman sukupolven voimin

Lähestyvä joulu tuo tullessaan ihan erityisen tunnelman. Olen jouluihminen ihan toden teolla ja on ihanaa suunnitella joulua, leipomuksia, lahjoja ja laitella kotiin joulua. Liekö jouluintoilu geeneissä periytyvää, sillä lapset ovat tästä ajasta vähintäänkin yhtä innoissaan. Ehkä intoillaan kuitenkin hieman eri asioista – minä tunnelmasta ja valmisteluista, lapset joulukalentereista, herkuista ja lahjoista.

Joulu on meillä ollut aina perheen yhteistä aikaa. On itsestään selvää, että joulua kokoonnutaan viettämään yhdessä ja Tapaninpäivänä sitä on aina kokoonnuttu viettämään sukumme voimin mummoni luo. Tämä vuosi tuo kyllä oman jännityksensä tähän aikaan, saadaanko nauttia joulusta yhdessä vai pistääkö vallitseva tilanne perinteet uusiksi. Ainakin suvun kokoontumisen isommalla porukalla joutunemme hylkäämään.  Nähtäväksi jää millainen joulu tästä tulee. Joulua valmistellaan meillä yhdessä useamman sukupolven voimin. Äitini, minä ja lapset puuhaamme yhdessä jouluisia juttuja. Lapset osallistuvat mielellään niin koristeluun kuin jouluherkkujen valmistamiseen olipa kyse leipomisesta, jouluruoasta tai vaikka pöydän kattamisesta. Huomatessaan, että keittiössä alkaa leipominen tai eteisen kaapista ilmestyy joulukoristelaatikko, kiirehtivät he kysymään olisiko jotain missä he voivat auttaa.


Täälläpäin Suomea asuessa on jotenkin itsestään selvää, että joulupöydässä on karjalanpiirakoita ja ne haluan tehdä itse. Niitä valmistuu tällä hetkellä viikoittain ja piirakoiden paistaminen alkaakin olla rutiinia – sen verran paljon niitä on tänä syksynä tullut paistettua. Yhdessä tekeminen on aina mukavaa ja niinpä tällä kertaa paistoimme piirakoita lasteni mummon, minun äitini kanssa. Myllyn Paras -puuroriisi takaa onnistuneen riisipuurotäytteen piirakoihin. Riisipuuro keitetään täysmaitoon – ihan parhaimmassa tapauksessa ystäväni maatilan maitoon. Makua pitää olla ja perinneherkut tehdään perinteisellä tavalla. Myllyn Paras -puuroriisiä löytyy niin pienempään kuin isompaan tarpeeseen; pakkauskoot ovat 500g ja 1kg. Meillä riisipuuroa kuluu niin paljon, että valitsen lähes aina isomman vaihtoehdon. Kuvat kertovat melkein tekstiä enemmän. Voi tuota opettelun riemua! Itse paistetut piirakat maistuvat lapsista tietenkin aivan erityisen maukkailta. Piirakoiden paistaminen on varmasti asia, jota monikaan lapsi ei pääse kokeilemaan. Minusta on kiva opettaa lapsille näitä taitoja. Nyt on hyvä aika siihen, kun pikkuväellä intoa riittää. 7v. harmitteli ensin kun hänen tekemänsä piirakka ei näyttänyt aivan samanlaiselta kuin se yleensä näyttää, mutta mietittiin sitten, että miksi kaikkien tarvitsisikaan olla samanlaisia? ”Eihän kaikki ihmisetkään ole samanlaisia, eikö jokaisen paistamat piirakatkin voi olla omanlaisiaan?”, tuumaili 7v. leipuri. Miten hieno ajatus!

Meillä oli hauska hetki piirakoita paistellen ja lisäksi nautimme yhdessä riisipuuroa iltaruoaksi. Kanelisokeria päälle, eikä muuta tarvita. Maistui kaikille, erityisen hyvin 7v pikkuleipurille.


Suosittelen lämpimästi kokeilemaan piirakoiden paistamista – itse tehdessä maku on jotain aivan muuta kuin kaupasta ostetuissa valmispiirakoissa on. Ohjeita löytyy lukuisia netin syövereistä, ehkä Marttojen sivuilta löytyvä voisi olla sellainen, jolla on helppo lähteä kokeilemaan. Itse teen nämä ulkomuistista, mutta tuolla samaisella Marttojen ohjeella olen opetellut.

Otatko haasteen vastaan ja paistat näitä perinneherkkuja tänä jouluna itse?

Tämän artikkelin on kirjoittanut: Jaana

Ruuhkavuodet toimitus