Hei sinä! Meneekö ruutu lapsesi edelle?

Hei sinä! Meneekö ruutu lapsesi edelle?
Kuva: Chad Madden

Olen ollut somen suurkuluttaja jo vuosia. Odottaessamme esikoistamme mieheni hienovaraisesti vihjailikin, että pian voisi olla hyvä aika vähentää kännykän käyttöä. Olin samaa mieltä, sillä en halunnut välittää huonoa tapaa lapsilleni.

Teimme pelisäännöt. Puhelinta voi selailla päivän mittaan, muttei jatkuvasti. Ruokaillessa luurit pysyvät visusti pois käsistä. Aluksi kaikki sujuikin hyvin, mutta lähes huomaamatta palasimme jossain vaiheessa takaisin vanhoihin tapoihimme.

”Lapset ovat pieniä vain hetken, mutta tuo hetki on ohi vielä nopeammin, jos sitä tuijottaa ruudun läpi.”

Saan somesta paljon irti. Tykkään lukea erilaisia artikkeleita, sekä selata Facebookia, Instagramia ja Pinterestiä. Some on myös hyvä väylä olla yhteydessä ystäviin. Kännykkä löytyy kädestä usein, sillä en halua jäädä paitsi mistään tärkeästä. Kesti ihan liian kauan tajuta, että tällä tavallahan nimenomaan menetän jotain äärimmäisen tärkeää. Lapset ovat pieniä vain hetken, mutta tuo hetki on ohi vielä nopeammin, jos sitä tuijottaa ruudun läpi.

Haluan olla läsnä lapsilleni. Tietysti haluan. Muistan itsekin, kuinka kivaa oli leikkiä omien vanhempien kanssa ja saada heidän sataprosenttinen huomio. Miksi silti on niin vaikeaa olla läsnä? Miksi annan somen viedä kerta toisensa jälkeen voiton?

Tästä aiheesta kirjoittaminen on ollut hyvin silmiä avaavaa. Päässä toistuukin vain yksi lause: nyt riittää.

En sano, etteikö satunnainen puhelimen selailu olisi ok. Ottaa itselle se pieni oma hetki. Mielestäni olisi kuitenkin myös hyvä välillä heivata puhelin mäkeen ja keskittyä siihen, mikä on oikeasti tärkeää. Olla lapsille aidosti läsnä. Tässä on itsellänikin kehittymisen paikka. Koska mieli on heikko, täytynee ottaa kovat keinot käyttöön.

VAIHTOEHTO 1 Kaappi, jonka saa ajastimella lukittua aina tietyksi ajaksi (ja herkuille omansa, mutta sen pitäisi olla vähintäänkin luodinkestävä, jotta herkuilla olisi mitään mahdollisuuksia selviytyä).

 VAIHTOEHTO 2 Luovuta puhelin lasten käsiin. Kun somenälkä iskee, on luuri jossain niin käsittämättömässä paikassa, että sen löytyminen saman päivän aikana on erittäin epätodennäköistä. Tämän tehokkaampaa tapaa ruutuajan vähentämiseen ei taatusti ole.

Haluan haastaa jokaisen miettimään omaa puhelimen käyttöä lasten edessä. Mikäli syytä vähentää on, voi sen tehdä pienin askelin. Jos kuitenkin asenne on kaikki tai ei mitään, niin suosittelen lämpimästi vaihtoehtoa kaksi.

Heidi

Kahden pienen lapsen kotiäiti sekä yhden miehen vaimo, joka haaveilee omasta pihasta ja pitkistä hermoista. Suklaan suurkuluttaja. Empaattinen ihminen, joka ei ota elämää liian vakavasti."Olkoon kahvisi yhtä vahvaa, kuin lastesi tahto."