Onnellinen joulu syntyy vähemmälläkin stressaamisella

Kuva: Christof W.

Joulu lähestyy ja sen myötä alkaa monessa perheessä myös tietynlainen panikointi siitä, saadaanko kaikki ajoissa valmiiksi ja onhan joulu varmasti jokaisen odotusten mukainen. Olen itsekin jouluihminen ja odotan joulua edelleen joka vuosi yhtä innokkaana. Teen paljon jouluvalmisteluja:  siivoan, järjestelen, koristelen, leivon, paketoin, mutta tietyissä asioissa päästän itseni nykyään helpommalla.

Kaiken joulutohinan keskellä on hyvä tiedostaa, että idyllinen joulu ei synny imuroimalla pyykkikoneen takaa tai puhdistamalla lattiakaivot. Lapset harvemmin muistavat, oliko porkkanalaatikko itse tehtyä tai millaisilta lautasilta jouluruoka syötiin. Haluan omien lasteni muistavan, että  meillä oli onnellisia jouluja yhdessä, vaikkei kaikki aina täydellistä ollutkaan. Se, että pystyn olemaan itselleni armollisempi, on joululahja minulle itselleni. En halua jouluaattona kokea katkeruutta ja väsymystä siitä, että olen viikkotolkulla uurastanut, mutta kukaan ei sitä huomaa.  

Olen päättänyt, että kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Esimerkiksi joululaatikot voi ostaa kätevästi valmiina paikallisilta tuottajilta, sillä eihän meillä niitä laatikoita lapset edes syö. Graavilohen saa kaupasta valmiina, eikä tarvitse miettiä, onko se nyt varmasti kunnolla graavattu. Piparkakkutaikinan teen itse, mutta piparkakkutaloa en ole tehnyt sen jälkeen, kun kuopukseni heitti sen ensimmäisen ja ainoan päälle pilttipurkin. Ja rusinakeitto, se epäonnistuu joka kerta. Viime vuonna lähetin äidilleni kuvan keitoksestani. Paluuviestissä luki: ”Siis mitä toi on? Oliko siinä rusinakin?” Ja mieheni totesi hienotunteisesti: ”Tätä tuli aika paljon.” Onneksi rusinakeittoakin saa valmiina kaupasta.

Lasten kuvista tehtyjä joulukortteja on kiva lähettää, mutta nykyään askartelen kortteja vain lähipiirille tai laitan joulutoivotukset viestillä. Sitä paitsi eihän noita lapsia saa pysymään kuvissa niin, että molemmilla olisi yhtä aikaa silmät auki ja suut kiinni. Lahjoja ostelen, mutta kohtuudella. Paketointiin satsaan kyllä, vaikka siinä kohtaa, kun on riittävän kauan taistellut omituisten muotoisten joulupakettien kanssa, teipin pää on kadonnut sata kertaa ja sakset ovat mystisesti hävinneet, sitä alkaa väkisinkin miettiä, onko tässä oikeastaan mitään järkeä. Kohtahan paperit kuitenkin revitään pakettien päältä. Yritän myös olla stressaamatta päikyn tätien joululahjoista. Ehkä he selviävät tänä jouluna ilman itse tehtyjä rockyroadeja. Ja jos jotain hyvää on koronasta, niin tänä vuonna ei ole pakko osallistua koulun joulumyyjäisiin tai kierrellä kaikenmaailman markkinoilla.

Haluan jouluksi siivota kodin perusteellisesti, mutta en tee sitä viimeisinä päivinä ennen joulua. Isommat siivousoperaatiot voi tehdä jo viikkoja ennen joulua ja sitten vain normaali viikkosiivous ennen aattoa. Jouluverhot laitan jo marraskuussa, samoin joulukoristeet ja jouluvalot. Näin niistä ehtii nauttia muutakin kuin ne pari jouluista päivää. Joulukuusi koristellaan yleensä muutamaa päivää ennen aattoa. Olen luopunut toivosta, että se näyttäisi jotenkin harmoniselta teemaväreineen. Sinne isketään uusia ja vanhoja koristeita sekaisin. Kuusi tosiaan näyttää siltä, että myös lapset ovat saaneet osallistua koristeluun. Yritän myös olla välittämättä sisustusblogien upeista joulukattauksista. Meilläkin on ihan kivan näköistä, vaikkei kaikki nyt ehkä olekaan viimeisimmän muodin mukaista.

Jouluna on hyvä hetki pysähtyä ja rauhoittua kaiken kiireen keskellä. Joulurauha löytyy meistä itsestämme. En tavoittele täydellistä vaan onnellista joulua. Toivon, että lapseni nauttivat hassuista jouluperinteistämme: hämyisestä joulusaunasta aatonaattona, jouluaaton kävelyretkestä, mantelin etsimisestä riisipuurosta, tonttujen viheltelystä lähimetsässä, yhteisistä hetkistä, kun ei ole kiire minnekään. Ja minä nautin, kun saan vain olla.

Vinkkejä stressittömämpään jouluun
  1. Tee vain ne valmistelut, jotka todella koet välttämättöminä ja aloita hyvissä ajoin.
  2. Hyödynnä esimerkiksi paikallisia yrittäjiä. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse.
  3. Keskity olennaiseen eli rauhoittumiseen, olemiseen ja läsnäoloon.
  4. Lopeta oman joulun vertaaminen muiden jouluihin.
  5. Älä odota joululta liikoja. Joulurauhan julistuksesta huolimatta lapset saattavat tapella, lanttulaatikko voi olla pahaa tai lahjaksi saatu legopaketti vääränlainen.

Ihanaa joulun odotusta!

Teksti: Nanna

1 kommentti

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.