Naiset joita ihailen (öisin)

Naiset joita ihailen (öisin)
Kuva: Kyaw Tun

Teksti: Elina

Luin taannoin Mia Kankimäen kirjan Naiset joita ajattelen öisin (Otava 2018). Kankimäki kertoo kirjassaan muun muassa historiallisista tutkimusmatkailijoista, joiden innoittamana Kankimäki matkustelee ympäri maailmaa. Päädyin itse kirjoittamaan samansuuntaista listaa – tosin usein nukahdan heti, kun pääni koskettaa tyynyä, joten en juuri ehdi ajatella öisin. Siksi nimesin oman listani Naisiksi joita ihailen (öisin suluissa, koska vaikka yleensä nukun, joskus toki ihailen naisia yölläkin). Listaltani löytyy sekä julkisuuden henkilöitä, että ihan tavallisiakin naisia, joiden meriitit ihailuni kohteeksi ovat huomattavia, mutta kuitenkin niin pieniä, että niihin pystyy samaistumaan tällainen ihan tavallinen perheenäitikin.

Tässä ote omasta Naiset joita ihailen (öisin) -listastani. Olen muuttanut naisten nimet tunnistettavuuden välttämiseksi – vaikka henkilökohtaisesti olenkin sitä mieltä, että nämä naiset voisi todellakin tunnistaa ja esimerkiksi kohottaa pyhimyksiksi tai palkita Nobelilla. Tosin näihin kaikkiin liittyy jotenkin syöminen tai suklaa, mutta ne ovat yksi intohimoistani, joten siksi juuri nämä naiset ovat kohonneet ihailulistani kärkeen.

Eeva – Hän, joka söi herkkuja keittiön pöydän ääressä ja kun lapsi kävi ovella kurkkimassa ja kysymässä mitä syöt, pokalla naamalla vastaus: “Ruisleipää!” Muita vastausvaihtoehtoja voisivat olla esimerkiksi hillosipuleita tai anjovista, jos haluaa varmistua, että lapsi todella pysyy poissa keittiöstä. 

Mari – Hän, joka on mestari hidden in plain sight -kätköissä. Kattilakaappeihin on säilötty karkkipusseja ja kylppärin kaappiin suklaapatukka, koska lapset harvoin tekevät vapaaehtoisesti ruokaa tai pesevät hampaitaan yllättäen.  

Salla – Hän, söi suklaata sängyssä maaten ja onnistui pitämään esiteini-ikäiset lapset poissa makuuhuoneestaan uskottelemalla, että paketoi lasten joululahjoja. Neroutta!

Iida – Hän, joka piilotteli koronakeväänä herkkuja ympäri asuntoa, unohti osan piiloista ja löysi vielä syksylläkin suklaalevyn sieltä, toisen täältä. Upeaa yllätyksellisyyttä ja kauaskantoisuutta!  

Sara – Hän, joka huonosti nukutun yön jälkeen keitti lapselleen kaurapuuroa, mutta söi itse kaurakeksitaikinaa yhteisessä aamupalapöydässä. No hei, se näyttää ihan puurolta!

Iida (kyllä, sama Iida jo toistamiseen) – Hän, joka eräänä jouluna askarteli lasten kanssa joulukortteja ja onnistui syömään rasiallisen konvehteja siinä sivussa – LAPSILTA SALAA. Tämän suurempaa taituruutta saa hakea!

Voisin jatkaa listaa loputtomiin. Toki sieltä löytyy naisia, joita ihailen muista(kin) syistä kuin siitä, että onnistuvat syömään suklaata salaa lapsiltaan – mutta hei, jos olet joskus kokeillut, tiedät, että on helpompi hyppiä maraton yhdellä jalalla samalla kun kirjoittaa väitöskirjaa poliittisesta historiasta kuin herkutella lapsilta salaa. Yksikin väärä liike, rapina tai puraisu, ja heti nuo pienet tuholaiset löytävät tiensä luoksesi. Joten kyllä, tässä on todellakin Naiset joita ihailen (öisin) -listani TOP5.


Ruuhkavuodet suosittelee

Elina

Olen uusperheen lempeä, hassutteleva ja erityisesti kirjallisuudesta ja kaikenlaisista taideprojekteista innostuva hipihkö äiti, joka ei juo kahvia ollenkaan, mutta yrittää aina syödä vähemmän suklaata.