Älä osta lapselle lahjaksi TOP-10

Älä osta lapselle lahjaksi TOP-10

Jälleen on tullut se aika vuodesta, kun mummit ja kummit istahtavat Googlen ääreen etsimään ideoita lasten joululahjoihin, sen sijaan että kysyisivät vanhemmilta toiveita. Ja ymmärtäähän sen, kaamea iloinen yllätys menisi hukkaan, jos vanhemmat tietäisivät etukäteen, mitä heidän lapsensa paketista paljastuu.

Teksti ja kuvat: Anna

Toivottavasti yllättäjät löytävät tämän tekstin äärelle, sillä nyt saat 10 vinkkiä siitä, mitä EI ainakaan kannata ostaa. Paitsi jos lapsen vanhemmat ovat olleet hyvin, hyvin, hyvin tuhmia.

1. Ääntä pitävät, vilkkuvat lelut. Samaan kastiin kuuluvat myös perinteiset nokkahuilut ja huuliharput. Tiesittekö, että pahamaisella Guantanamon vankileirillä kidutetaan vankeja soittamalla viittätoista Fisher Pricen Laulavaa koiraa tauotta. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että yksikin riittäisi.

2. Polkupyörä lapselle tuntureiden keskelle tai pulkka etelän vetelälle. Puhdasta kettuilua. 

3. Palapeli, joka kootaan irtonaiselle alustalle / palapeli ilman säilytyslaatikkoa. Jos välttämättä haluat ostaa palapelin, johon ei kuulu säilytyslaatikkoa, laita pakettiin mukaan minigrip-pussi, johon palapeli alustoineen mahtuu hyvin.

Tällaisten palapelien mukana on syytä antaa iso uudelleen suljettava pussi säilytyksen helpottamiseksi.

4. Kehittäviä leluja, jotka vaativat aikuisen jatkuvaa läsnäoloa. Esimerkkeinä kemisti-setti, kaukoputki ja ”näin opin virkkaamaan patalapun”-lahjapakkaus. Jos itse lupaudut olemaan se läsnäoleva aikuinen, niin eikun vaan.

5. Kirja, joka ei mahdu kirjahyllyyn. Jos jokin asia on ja pysyy suomalaiskodeissa, niin se, että kirjat kuuluvat kirjahyllyyn. Jos ne eivät sinne mahdu prinsessalinna-muotonsa vuoksi, menee pedantilta vanhemmalta hermo.

Älä osta kirjaa, joka ei mahdu kirjahyllyyn.

6. Halpoja puuvärejä, tusseja ja vahaliituja marketin alelaarista. Ovat katki, poikki, halki ja pinossa ennen kun lapsi ehtii niihin edes koskea. Tämmöiset välineet tappavat askartelu- ja väritysinnon todella tehokkaasti.

7. Frozen, Ryhmä Hau, Minions, My Little Pony, Cars, Lego Ninjago ja muut telkkarista tutut hahmot. Jos vanhemmat eivät ole erityisesti näihin liittyvää lahjaa lapselleen toivoneet, osta korkeintaan pikkareita tai yöpaita.

8. Vaatteet. ”Kasvunvara” toimii vain alle 1-vuotiailla. Jos keskimittaiselle 2-vuotiaalle (86-92cm) ostetaan 104cm kokoinen vaate, se on sopiva hänelle hyvässä lykyssä 1-2 joulun kuluttua. Ei kiva. Muutenkin vaatteiden ostaminen kysymättä vanhemmilta on riskialtista – makuja on (liian) monia. Teini-ikäisten vaatteisiin on vielä turhempi mennä puuttumaan. Mitään ”Äiti ei suostu ostaan, osta sinä mummi!” –toiveita ei kannata kuunnella. Sille on todennäköisesti syynsä, miksi vanhemmat eivät ole ostaneet teinille kannabislehdillä koristeltua hupparia tai valmiiksi riekaleisia farkkuja.

9. Muovihärpäkkeet, jotka menevät rikki pelkän katseen voimalla. Jos olet rehellinen itsellesi, tiedät mitä tarkoitan. Tunnistat nämä kyllä kaupassa. Kierrä ne kaukaa, vaikka olisi kuinka halpa.

10. Pehmolelu. Niitä on jokaisessa kodissa jo valmiiksi 100 kappaletta, vaikka kukaan ei koskaan ole myöntänyt ostaneensa niitä. Niillä ei kukaan leiki ja vain yksi tuhannesta kelpaa unikaveriksi.

JOKERI: Älä oikeasti osta mitään kysymättä vanhemmilta. Kaikki kiittävät.

Jos välttämättä haluat olla ”suvun mielikuvituksekkain lahjanantaja”, käytä yllätys-kortti lapsen vanhempiin. Saat varmasti pitää tittelin omanasi, kun ostat lahjaksi sähköllä toimivan omenankuorijan, banaanitelineen polkupyörään tai pariskuntia yhteisesti ilahduttavan Clone A Willy Kit -paketin. Yllätys on taattu.

Anna

Olen 32-vuotias lappilaisella sydämellä varustettu kotiäiti, joka on juuri muuttanut perheineen Savosta Tampereelle. Monikulttuurista arkea ja juhlaa kanssani jakavat indonesialainen mieheni sekä kaksi tytärtämme. Rakastan leipomista ja pyykkien viikkausta, mutta imurille olen allerginen.