Anna lapselle raitis joulu -kampanja muistuttaa lapsen turvallisuuden tunteen säilyttämisestä myös juhla-aikana

Anna lapselle raitis joulu -kampanja muistuttaa lapsen turvallisuuden tunteen säilyttämisestä myös juhla-aikana
Kuva: Andrey Metelev

Suomalaisten lapsiperheiden arki on muuttunut COVID-19-pandemian myötä. Lasten ja aikuisten jaksaminen on poikkausaikana ja epävarman tulevaisuuden takia koetuksella. Lapset tarvitsevat aikuisten tukea arkeen ja juhlankin aikana.

Poikkeusaikoina vanhempien ja kaikkien kasvatustehtävässä olevien vastuu lasten hyvinvoinnista ja tarpeista huolehtiminen korostuu. Aikuisten tulee muistaa, että muutokset elämässä ovat yleensä lapsille paljon suurempia kuin heidän vanhemmilleen. Siksi niistä keskusteleminen ja lasten turvallisuuden tunteen vahvistaminen ovat ensisijaisen tärkeitä uusien tilanteiden keskellä. Parhaat elin- ja kasvuolosuhteet taataan tasapainoisella arjella ja juhlalla.

Juhla-ajat tarjoavat kaikille tilaisuuden palautumiseen ja kannustavaan yhdessäoloon. Tällöin perheen ja sukulaisten lapsille tarjoama tuki ja turva korostuvat. Kasvatusvastuussa olevan aikuisen on huolehdittava, että lapset eivät jää yksin esimerkiksi vanhempien päihteidenkäytön tai välipitämättömyyden seurauksena. Päihteet vaikeuttavat jo varhaisen vuorovaikutuksen ja kiintymyksen kehittymistä lapsen ja vanhemman välillä sekä vievät huomion hoivalta ja lapsen tarpeilta. Pahimmillaan päihteidenkäyttö johtaa fyysiseen ja henkiseen väkivaltaan, mikä vaikuttaa haitallisesti lapsen kehitykseen ja lisää lapsen väkivaltaisen ja itsetuhoisen käyttäytymisen riskiä.

Anna lapselle raitis joulu -kampanja kannustaa aikuisväestöä takaamaan lapsille päihdehaitoista vapaan, turvallisen ja terveellisen juhlan. Valtakunnallisen kampanjan järjestäjät vetoavat kaikkiin kasvatusvastuussa oleviin, jotta he antaisivat lapsille raittiin joulun – juhlan, joka tarjoaa turvallista ja vastuullista seuraa. Parhaimmillaan vanhemmat saavat taata lapselleen kokonaan raittiin elämän.

Tänä vuonna Anna lapselle raitis joulu -kampanjassa ovat mukana Raittiuden Ystävät ry:n kanssa A-Kiltojen Liitto ry, Barnavårdsföreningen i Finland rf, Eesti Karskusliit – Viron Raittiusliitto, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Elämäni Sankari ry, Ensi- ja turvakotien liitto, Erkki Poikosen säätiö, ETRA-liitto, Förbundet Hem och Skola, Helsingin Kouluraittiuspiiri, Koulutus Elämään säätiö, KRAN rf, Kristillinen Terveys- ja Raittiusjärjestö, Lastensuojelun Keskusliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Metropolia Ammattikorkeakoulu, Myllyhoitoyhdistys ry, Nuorisokasvatussäätiö, Nykterhetsförbundet Hälsa och Trafik, Radio Foni, Radio Pori, Raittiuden Ystävien Urheiluliitto, Sininauhaliitto, Sinuli, Stiftelsen Bensow, Suomen ASH ry, Suomen Punainen Risti, Suomen Terveydenhoitajaliitto, Suomen Valkonauha-liitto, Suomen Vanhempainliitto ja Yle.

Tutustu kampanjamateriaaleihin: www.annalapselleraitisjoulu.fi. Kampanja on esillä tiedotusvälineissä ja toimintaympäristöissä marras-joulukuun ajan.

Aiheesta tiedotti: Raittiuden ystävät ry


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus