Vinkit tökkiviin päiväkotiaamuihin

Vinkit tökkiviin päiväkotiaamuihin

Teksti: Oskari

Päiväkotiaamut ovat herkkä taitolaji. Jännää, miten jo yksi väärin muotoiltu sivulause vaatehyllyllä saattaa syöstä silkohapsen aamun suoraan sinne ja syvälle. Olenpa saanut muutamaan kertaan pelkällä katseellani pilattua lupaavan aamun. Aikaisemmista aamuista oppineena olen sivulauseiden ja katseiden käytön vähentämisen lisäksi koonnut vinkkilistan päiväkotiaamujen sujumisen varalle. Valitse alta omaan toimintatyylisi sopivat vinkit.

Joko: Rutiini

Herätys → lastenohjelma → vaatteet → hammaspesu → hiusten harjaus → ulkovaatteet → autoon. Joka päivä lähes pilkuntarkka toisto. Ilman rutiinia perheemme ajautuisi hallitsemattomaan kaaokseen. Rutiini rauhoittaa ja antaa pelivaraa. Meillä varsinkin toinen hypnotisoituu televisioruudusta täysin. Häntä ei kuitenkaan voi jättää töllön ääreen pitkäksi aikaa. Muuten käy niin, että toinen lapsi odottaa haalari niskassa ulko-ovella toisen laulaessa Dinojunan tunnaria pikkupöksyisillään olohuoneessa. Ruuduton aamu on mahdottomuus sekin, joten olemme sopineet yhdestä ohjelmasta, jonka ajaksi saa nauliintua ruudun ääreen. Sen jälkeen telkkari kiinni ja kohti aamutoimia.

Tai: Joka päivä eri tavalla

Testaa lapsesi adaptiivisuus tekemällä kaikki eri tavoin joka aamu: peskää hampaat sinapilla, pukekaa sukkahousut päällimmäisiksi, syökää iltapalaa, pukeutukaa vasta autossa, you name it.

Joko: Herää aikaisemmin

Itse huomasin jo kymmenen minuutin aikaistamisen tuovan rutkasti pelivaraa aamuun, nimenomaan omaan heräämiseen otettuna. Lisäminuutit auttoivat saamaan suihkeen kainaloon, leivän ylähuuleen ja sukan jalkaan ennen jälkikasvun heräämistä. Nykyään saan keskitettyä kaikki voimavarani lasteni palvelemiseen heidän herättyään. Kiireetön aamu = sujuva aamu.

Tai: Herää myöhemmin

Torkuta herätystäsi viimeiseen asti. Seitsemän minuuttia deadlinen jälkeen juokse puolialasti ulos ovesta, heitä lapset vyöttämättä autoon ja kaahaa 170 km/h päiväkodin pihaan huomataksesi, että toinen lapsista jäi eteiseen.

Joko: Valmistele illalla

Pienillä tempuilla saa yllättävän paljon lisäsekunteja aamuun. Tarkista seuraavan päivän ohjelma ja kerää tavarat sen mukaan ulko-ovelle odottelemaan lähtöä. Lataa kahvinkeitin valmiiksi. Myös vaatekriisi (sekä oma että lasten) kannattaa kokea jo illalla.

Tai: Sählää aamulla

Käske silkohapsien piilottaa kaikki tavaransa ympäri kämppää. Kaada kahvit housuille. Syötä koiralle laksatiivia tai jos sinulla ei ole koiraa, syö laksatiivi itse. Hukkaa avaimet.

Joko: Aikaisin nukkumaan

Aamun sujuvuuden maksimointi alkaa jo rutiininomaisista iltatoimista. Meillä on noin puolen tunnin aikaikkuna, jonka sisällä lapset menevät nukkumaan joka ilta. Jos aikaikkunasta luistetaan, seuraava aamu on useimmiten menetetty. Toki omakin iltaräpläily kannattaa lopetella jo hyvissä ajoin.

Tai: Myöhään nukkumaan

Menkää porukalla vasta aamuyön pikkutunneilla nukkumaan niin, että jokainen saa noin kolme tuntia unta. Mikään ei nosta paremmin tunnelmaa kuin yhteinen univaje.

Joko: Hengitä syvään ja auta

Asia, johon itse kykenen aamuisin huonosti, on kärsivällisyys. Yritän kyllä, mutta kun sormikas puetaan kuudetta kertaa väärin tai minulle suututaan, koska vartin etsimäni sukat ovat ”vääränväriset”, jokin syvempi voima ottaa vallan. Pysynkin tietoisesti hieman syrjemmällä kiukkuaamuina, koska murahteleva länsäoloni vain pahentaa asiaa.  Ole sinä aikuisempi ja auta itse kiukustumatta.

Tai: Pura koko lasti väsyneen lapsen niskaan

Haasta, hauku, huuda.

Lopuksi vielä muutama kokeilemisen arvoinen lisävinkki:

  • Nukuta lapset illalla valmiiksi autoon päikkyvaatteissa.
  • Leikkauta lapset kaljuiksi: ei harjaamista, ei letitystä.
  • Lahjo lapset karkilla, rahalla, leluilla, millä vain toteuttamaan aamu täydellisesti.
  • Uhkailu, v*ttuilu ja katteettomat lupaukset ovat tuttuja ja toimivia toimintatapoja jo inttiajoilta.
  • Heittäydy itsekin lapsuuden vietäväksi aamuisin: itke selittämättömästi heti herätessäsi, mökötä väärälle paidalle, kaada maito pöytään ja kakkaa housuun ulkovaatteet päällä.

Vastuuvapauslauseke: vaikka kuinka yrittäisit näillä vinkeillä, kaikki aamut eivät onnistu, koska ne pirulaiset ovat ajattelevia itsenäisiä olentoja.


Ruuhkavuodet suosittelee

Oskari

Kaksosperhearkea kuopuksella kuorrutettuna. Oman elämäni influensseri. Hauska mutta piikikäs. Elämästä ei selviä ilman huumoria, perhe-elämästä ei selviä ilman mustaa huumoria.