Perhe-elämää kuplamuoviin kiedottuna villasukat jalassa

Kuva: Kristina Flour

Onko päällekkäin asuminen perhe-elämää vai vaihtoehdoista se parhain?

Kerrostalosta riippuen, seinien/lattioiden/ovien läpi kuuluu asunnoista ääniä. Samalla tavalla kuin haistat rappukäytävään asutuessasi naapurilla olevan kaalilaatikkopäivä, myös lapsista lähtevä (jatkuva) meteli kantautuu käytävään. Nämä ovat kuitenkin elämisen ääniä ja näin ollen luonnollinen osa kerrostaloasumisen äänimaisemaa. Eli huoli pois. Todennäköisesti perhettänne ei häädetä melusaasteeseen vedoten.

Miksi kerrostaloeläminen on sitten itselleni jopa vaivaannuttavaa? Elämästämme kahden lapsen kanssa lähtee ääntä ja vielä emme ole ottaneet lapsillemme käyttöön sitruunapantoja.

”Naapurit kuulevat ja varmasti soittavat vähintään poliisit”, on itselleni hyvin tuttu kela kello 06:08.

Vaivaantumista aiheuttaa siis kellonaika (06:00), jolloin aloitamme Lord Of Dance -rutiinimme. Tästä tunnin kuluttua siirrämme koko revyyn eteiseen, ulko-oven läheisyyteen. Ohjelmistomme siirtyy ääninäyteltyyn kohtaan ”ei kyllä sinä laitat sen haalarin/hanskat/pipon/heijastimen”. Tästä siirrymme tappelemaan kengistä ja loppuhuipennuksena esitetään kiukkuisesti aaria ”En halua, että sinä viet minua. Haluan, että äiti/isä vie minut.”

Toki puolustuksekseni on sanottava, että meillä meteli loppuu jo kello 20. Valitsisin kuitenkin koska vain jatkuvan hiljaisuuden kello 06, jos vastassa olisi hiljaisuus klo 20. Suurin osa suomalaisista ovat hereillä klo 20. Kuudelta hereillä olemme vain me, ja joku, joka kolistelee rapussa heijastintaan rappukaiteeseen.

Nennivee tituleeraa perhettään myös nimellä Melukylän lapset ja aikuiset.

Kerrostalo asuminen toki myös hillitsee ihmistä karsien yksilöstä turhan metelin. On tehokkaampaa pitää aamun ensimmäiset 20 minuuttia ”sshhhhh shhhhhhhh shhhhhhh shhhhhhhhh” ääniä ja tuijottaa lapsia silmät lautasina ulkoilun sijaan. Kuiskatut ”hiljaa!”-käskyt luovat myös osaltaan mukavan raikkaan aloituksen päivälle. Hiiteen lenkkeily ja sen terveysvaikutukset sanon minä.

Vaivaantumista aiheuttaa aikaisen heräämisen lisäksi myös huutaminen. Olemmehan ainoa perhe maailmassa, joka huutaa. Tässä top-3 ikivihreät: ”ET HYPI SOHVALLA!”, ”ÄLÄ HYPPÄÄ NOIN KORKEALTA!” ja ”ÄLÄ LYÖ ITSEÄSI/VELJEÄSI”. Nämä raidat soivat asunnossamme usein. Enemmän kuitenkin huolestuttaa ääneen huudettujen asioiden yksipuolisuus. Olen miettinyt vastapainoksi huutavani: ”AIVAN IHANAA KUN VEIT ASTIAT KONEESEEN!”, TOSI HIENOSTI AUTAT VELJEÄSI!” JA ”KIITOS, KUN AUTAT!” samalla seiniä katsellen näin viestiäni vahvistaakseni.

Pystyykö kerrostalossa sitten perheellinen elämään? Aivan varmasti pystyy. Pystyykö kerrostalossa elämään perheellisen naapurina? En tiedä, sitä sinun täytyy kysyä naapuriltasi.

Ei vielä kommentteja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.