Ruotsalaiset asiantuntijat kehottavat: Lasten ei ole nyt hyvä leikkiä toistensa kodeissa

Kuva: Markus Spiske

Lapset eivät nyt saisi kyläillä ja leikkiä toistensa luona, vaikka olisivat samassa luokassa, kehottaa ruotsalainen infektiolääkäri Annika Ersson.

Ersson neuvoo, että vanhemmat eivät nyt päästäisi lapsiaan toistensa koteihin leikkimään. Tämä johtuu Ruotsin vallitsevista koronarajoituksista. Ersson kertoo Länstidningen Östersundille, että neuvoja ei vielä noudateta samalla tavalla lasten kohdalla, ja monet vanhemmat antavat lapsensa leikkiä toistensa luona.

Miksi et suosittele lasten leikkivän toistensa kodeissa?

– Koska ystävän kotona leikitään eri tavalla ja vietetään enemmän aikaa yhdessä kuin kouluympäristössä – esimerkiksi rakennetaan majoja. Lisäksi lapsi tapaa ystävän vanhempia ja sisaruksia, ja saattaa näin olla tekemisissä mahdollisen taudinkantajan kanssa.

Entä, jos lapset käyvät koulua samalla luokalla tai ovat samassa esikoulussa? 

– Ei, samasta syystä. Kun olet jonkun kotona leikkimässä, tapaat enemmän ihmisiä, ja tällä hetkellä meillä (Ruotsissa) on rajoituksia siitä, ettemme vietä aikaa kotitalouden ulkopuolella. Lasten on kuitenkin käytävä koulussa ja pyrimme suojelemaan sitä. Koulussa on pienempi riski, että lapset levittävät infektiota edelleen keskenään.

Onko ok, jos tavataan koulun ulkopuolella ja leikitään ulkona?

– Kyllä. Lapset voivat tavata leikkikentällä tai mennä eväsretkelle, kunhan eivät juo samasta mukista. Myös etäisyyttä tulisi pitää toisisiinsa.

Infektioiden leviämisen sanotaan olevan vähäistä lasten välillä. Miten se on lasten ja aikuisten välillä?

– Infektioriski on suurempi aikuisten, eli työtovereiden välillä. Lapset voivat saada tartunnan, mutta on suurempi riski, että se tapahtuu kotona niiden välillä, joiden kanssa hän on päivittäin tekemisissä. 

Facebookin kommenteista Annika on huomannut, että jotkut ihmiset eivät ymmärrä, miksi kotiympäristö on huonompi kuin kouluympäristö. Lisäksi näyttää siltä, että lapset voivat tuntea henkistä pahoinvointia, koska heidän ei anneta leikkiä keskenään.

– Leikkiminen toisten kodeissa ei ole suotavaa juuri nyt, mutta ulkona oleminen on terveydelle hyväksi.

Aikuisilla kummallinen asenne koronavirusta kohtaan

Johanna Höög on Göteborgin yliopiston solubiologi. Hänen mielestään infektiolääkärin neuvo on hyvä. Hänen mielestään aikuisilla on kummallinen asenne koronavirusta kohtaan.

-Ihan kuin ihmiset hyväksyisivät sen, että lapsi voi saada koronaviruksen. Jos olet ulkona lastesi kanssa ja joku tuntemattoman tartunnan saanut tulee sanomaan sinulle ”en usko, että lapsesi tulee niin kipeäksi, onko ok, jos testaan sinun lapsellasi?”, niin kuka sanoisi tähän vastaukseksi ”kyllä”?

Infektioiden leviämisen sanotaan olevan vähäistä lasten välillä, miten se on lasten ja aikuisten välillä?

Tutkimukset osoittavat, että lapset voivat tartuttaa aikuisia, sanoo Johanna Höög.

– Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan pienet lapset tartuttivat enemmän kuin vanhemmat lapset omassa perheessään.

– Tiedämme edelleen hyvin vähän viruksesta, mikä on yksi syy, miksi sinun ei pitäisi ottaa erilaisia ​​riskejä. Uskon, että olemme kaikki tartunta-alttiita, olemmehan kaikki ihmisiä ja koostumme samoista soluista. On outoa ajatella, että lapset olisivat poikkeus.

Aiheesta uutisoi: Aftonbladet

Ei vielä kommentteja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.