892 km unessa – junalla Lappiin vauvan kanssa

892 km unessa – junalla Lappiin vauvan kanssa

Teksti ja kuva Ihana piltintuoksuinen äiti

Vaikka vauva ei vielä kysele mankuvalla äänellä koska ollaan perillä, on ajatus koko päivän kestävästä autoilusta napapiirin tuolle puolen silti ankea. Yöllinen autojuna on turvallinen ja näppärä vaihtoehto vauvan kanssa matkustamiseen. Tässä muutama käytännön vinkki kiskoille!

Kätevästi kyytiin

Eteläiset autojuna-asemat löytyvät Helsingin Pasilasta, Tampereelta tai Turusta. Esimerkiksi Pasilasta junaan voi lastautua juuri sopivasti ennen vauvan yöunia, kun lähtöaika on noin klo 19 aikaan. Auton voi lastata itse tai antaa kiesin avaimet henkilökunnalle, joka ajaa autosi puolestasi vaunuun. Jos et kehtaa päästää sotkuiseen farkkuusi muita eli lastaat itse, Pasilan autojuna-asemalla on pieni sisätila, jossa toinen aikuinen voi odotella vauvan kanssa. Asemalta löytyy lastenhoitohuone ja ilmainen (!) kahviautomaatti kaikilla herkuilla, mikroa ei ole. Täällä voi olla rauhallisempaa odottaa junan lähtöä, koska suomalaisilla on tunnetusti kiire jonottamaan raiteille. Kun auto on lastattu, edessä on lyhyt kävelymatka varsinaiselle asemalle, josta hypätään kyytiin. Väsähtänyt vauva kulkee tämän matkan mukavasti kantorepussa. Mukaan junaan kannattaa ottaa vain välttämätön eli vaihtokalsarit, hyvät eväät ja juomavettä.

Missä vauva nukkuu?

Makuuhytit ovat ahtaita, mutta vauva mahtuu nukkumaan esimerkiksi vanhemman vieressä alapedillä, pehmeässä kantokopassa lattialla tai vaikkapa turvakaukalossa, jonka saa kokonaan makuuasentoon. Ota mukaan pieni peitto vauvalle, aikuisille löytyy petivaatteet ja pyyhkeet valtion puolesta. Rattaat ja vaunut eivät hyttiin mahdu. Muutamalla lisäkolikolla hytin voi upgreidata sisältämään oman WC:n ja suihkun, mikä on maitokakkavaiheisen vauvan ja viruksia välttelevän vanhemman pelastus. VR:n kehtolaulu on hiljainen heijaus, joka tyynnyttää hetkessä höyhensaarille pienen ja isommankin matkaajan.

Plussat ja miinukset

+Turvallisuus. Lähikontaktit on mahdollista pitää yöjunassa minimissä. Konnarille matkalipun voi näyttää ovenraosta.

+Ekologisuus. Ainakin junat ovat vihreän värisiä.

+Yhdessäolo. Hytissä tunnelma tiivistyy ja on mukava natustella eväitä vierekkäin päät yläpetiin kolisten.

-Hinta. Kolmihenkinen perhe voi joutua uhraamaan yhdensuuntaiseen lippuun kuukauden hoitorahan. Toisaalta viime aikoina on näkynyt erittäinkin kilpailukykyisiä tarjoushintoja, joita kannattaa selailla, jos matkustuspäivät eivät ole ehdottomat.

-Artikkelin kirjoitushetkellä autojunan varaaminen mobiililaitteilla oli tarkkaa hommaa ja lisätietoa joutui kaivelemaan eri paikoista.Kaiken kaikkiaan junailu toiselle puolen Suomea on helppo tapa matkata, jopa silmät kiinni.


Ruuhkavuodet suosittelee

Ihana piltintuoksuinen äiti

Entinen oman elämänsä Folke West, nykyinen leopardipöksyissä viihtyvä pienen pojan kotiäiti.