Yksinhuoltaja: Osaatko hengähtää?

Kuva: Samantha Gades

Yksinhuoltajavanhemmille oma aika on erityisen tärkeää. Kun on vastuussa kaikesta itse ja hoitaa omalla vuorollaan lapset yksin, on tärkeää, että vanhempi saa välillä hengähtää täysin ilman lapsia. Totaaliyksinhuoltajalle on hyväksi, että on kattava tukiverkosto, joka voi huolehtia lapsesta aina silloin tällöin, jotta vanhempi saa nähdä esim. aikuisia ystäviään ilman häiriötekijöitä.

Itselläni omaa aikaa on pari päivää viikosta, joka tuntuu todella pitkältä ajalta. Siinä kerkeää tulla jo ikävä tyttöä, mutta yleensä loppuviikosta kaipaan hetken rauhaa yksin. Pärjäisin varmaan yhdelläkin ”vapaapäivällä”, mutta on tosi tärkeää, että tytöllä ja hänen isällään on myös tarpeeksi laatuaikaa yhdessä. Haluan ehdottomasti, että tyttären ja isän suhde pysyy hyvänä koko elämän ajan kuten tähänkin asti.

Oma aika voi tuntua jopa oudolta

Vasta eronneena tuoreena yksinhuoltajana rauhassa oleminen saattaa tuntua vieraalta.

Mitä ihmettä teen ilman lapsia?

Kuka minä olen ilman vanhemman roolia?

Älä hätäile. Oman ajan käyttö helpottuu ajan kanssa. Menee hetki, että totut olemaan taas hetken yksin. Vaikka ensimmäisenä saattaa tulla mieleen kodin suursiivous tai asioiden hoito, mieti rauhassa mitä kaipaat ja todella tarvitset vapaa-ajalta. Sotku on pieni asia jaksavan äidin rinnalla. Toki joitain asioita on helpompi hoitaa yksin, mutta kannattaa käyttää jäljelle jäävä aika itseesi. Ennen kuin alat touhottamaan, istu rauhassa alas ja vedä syvään henkeä ja mieti, mitä minä kaipaan juuri nyt?

Jos maltat ottaa rauhassa ja kuunnella itseäsi, tulet taatusti jaksamaan yksin arkea paremmin lasten kanssa. Vanhemmalle on tärkeää huolehtia itsestään ja laittaa itsensä ykköseksi, jotta jaksat olla riittävän hyvä vanhempi. Samalla opetat lapsille, että myös vanhempien täytyy huolehtia itsestään.

Lopeta siivoaminen, heti

Muista, että ainut, joka sinut ohjaa suoraan siivoamaan olet sinä itse. Pysähdy. Jos sinulla tekee mieli vain maata ja selata puhelinta ilman häiriötä, tee se. Siitä ei seuraa mitään pahaa ja olet ansainnut sen. Luultavasti siivous on myös tehokkaampaa, kun olet ensimmäiseksi kuunnellut itseäsi ja vaan ollut.

On täysin okei käyttää oma vapaa-aikansa, miten haluat. Kuulostaa itsestään selvältä, mutta aina se ei kaikille sitä ole. Jotkut vanhemmat saattavat tehdä asioita, joita heidän ”kuuluisi” tehdä lapsivapaalla, eli juuri siivota, hoitaa kauppaostokset valmiiksi, leipoa pakastimeen tms. Älä kuitenkaan suorita aikaa, jolloin sinun kuuluu ladata akkuja ja kerätä voimia.

Olen itsekin sortunut siihen, että yritin alkuun lapsivapailla hoitaa kaikki tärkeät asiat to do -listalta pois. Ymmärsin kuitenkin pian, että yleensä haluan vaan olla, silloin kun kukaan ei ole vierellä yrittämässä napata puhelinta, pyytämässä juotavaa tai huutamassa pyyhkimään.

Juo siis kahvi rauhassa niin ettei se ehdi jäähtyä. Unohda hetkeksi ruuanlaitto ja tilaa vaikka itsellesi ruokaa rahatilanteen salliessa. Tee joskus lapsivapaalla asiat täysin päinvastoin kuin olet tottunut tekemään arjessa lapsen kanssa. Itse esimerkiksi nukun niin pitkään kuin unta riittää, tilaan ruoat, siivoan milloin huvittaa ja sen verran kuin jaksan. Näen kavereita ja otan rennosti. Suosittelen sinullekin.

Teksti: Eeva

Ei vielä kommentteja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.