Iskä, miks sulla ei oo tyttöystävää?

Iskä, miks sulla ei oo tyttöystävää?
Kuva: Varhesh Joshi

Teksti: Jussi Evinsalo

Niin, miksi ei ole. Tämä voisi olla ihan mehukas asia ruodittavaksi, mutta jätetään se toiseen kertaan. Lapsen kanssa käytävät keskustelut aiheesta ovat kyllä mielenkiintoisia ja niitä käydään meillä aika tasaisesti. Lapsi pitää siitä kyllä huolen. Hienoa ja välillä pelottavaakin huomata, mitä kaikkea ekaluokkalaisen mielessä alkaa liikkumaan. Ihan rehellisesti, yllätyn usein sitä ajatuksenjuoksua ja kykyä hahmottaa asioita. Ja se on varmasti jokaiselle vanhemmalle tuttua, että ihan jokainen mielenkiintoinen asia kyllä huomataan.

Vakavasti ottaen lapseni varmasti kaipaa tilannetta, jossa kotona asuu kaksi aikuista. Näin tilanne on äidin luona ja sellaisessa tilanteessa lapsemme on elämänsä ensimmäiset vuodet kasvanut. Olemme keskustelleet siitä, miksi hän kaipaa toista aikuista tähänkin talouteen. Vastaukset vaihtelevat tilanteen mukaan, yksi pysyy. Lapsi haluaa varmistaa, että isä on onnellinen. Pitkään lapsen mielessä oli ajatus, että isä on onneton, koska on yksin. Useamman keskustelun jälkeen lapsi on alkanut ymmärtämään, että aikuinen voi olla yksin ollessaan yhtä lailla onnellinen. Olemme samalla puhuneet erilaisista perhetyypeistä, jotka ovat yleisiä tänä päivänä. Lapsi miettii asioita ja me puhumme niistä.

Olemme kokeneet yhdessä muutamia melko koomisiakin tilanteita, kun lapseni on saanut päähänsä hankkia minulle sen tyttöystävän. Ei ole yksi tai kaksi kertaa, kun se vaihe iskee päälle. Eikä siinä isän auta muuta, kuin tanssia mukana. Pieni torpedo kun lähtee liikkeelle, ei sitä kyllä enää saa kiinni. Ja myönnän, onhan meillä ollut hauskaakin. Onneksi en jäädy kovin helposti ”noloissakaan” tilanteissa, vaikka toki joskus on oikea sana saattanut jäädä matkalle ja suusta on tullut ulos vain kummallista pihinää. Sitten vaan korvat punaisina ja luimussa kohti uusia seikkailuja.

Kun olemme olleet vaikka pankissa, ei kenellekään ole jäänyt epäselväksi, että meitä palvellut työntekijä olisi minulle varmasti erittäin sopiva. Näytti kuulemma tosi söpöltä ja ihanalta. Totta toki sekin. Tai vaatekaupassa sopiva myyjä piti hakea toiselta puolelta myymälää myymään housut isälle. Ja siinähän lapsi voi sujuvasti esittää myyjälle kutsun tulla meille jätskille, vaikka niin kuin heti. On rösseliäkin. Harmi, että työvuoro oli pahasti kesken. Onneksi vastapuolet ovat suhtautuneet asiaan oikealla huumorilla ja hyvällä pelisilmällä.

Mielenkiinnolla ja hieman jännitykselläkin odotan, minkälaisiin tilanteisiin asian kanssa vielä päädymme.

Jussi

Kovaa vauhtia kohti 40 ikävuotta kiihdyttävä lapsekkaan ja vilkkaan mielikuvituksen omaava vuoroviikkoisä, jolla arjen palapeli koostuu monesta osasta. Toisella viikolla täyden intensiteetin lapsiarkea soppakauhan varressa, pyykkivuoren keskellä. Toisella taas jotain ihan muuta. Kahden arjen jatkuvaa yhteensovittamista ja aikatauluttamista, josta ei muuttuvia tilanteita puutu.