Parhaat maat kasvattaa lapsia vuonna 2020 – Katso, mille sijalle Suomi sijoittui

Parhaat maat kasvattaa lapsia vuonna 2020 – Katso, mille sijalle Suomi sijoittui
Kuva: K8

2020 Best Countries -raportin mukaan Pohjoismaat saattavat olla ihanteellisimpia lasten kasvatukseen.

Osa maiden kansalaisista on halukkaita maksamaan korkeampaa veroa, mikäli terveydenhuolto, koulutus tai muut yhteiskunnalliset tarpeet sitä vaativat. Verojen maksaminen nähdään invesointina laadukkaaseen elämään, kertoo Happiness Reseach Instituten toimitusjohtaja Meik Wiking. Hänen mukaansa näiden maiden hallitukset kykenevät toteuttamaan lupauksen.

2020 Best Countries -raportti pohjautuu maailmanlaajuiseen havaintotutkimukseen, joka vertailee maita niiden tuloksissa kahdeksasta ominaisuudesta: ihmisoikeuksista huolehtiminen, perheystävällisyys, sukupuolten väinen tasa-arvo, onnellisuus, ansioiden yhdenvertaisuus, turvallisuus, koulutusjärjestelmän kehittyminen sekä terveydenhuollon kehittyminen.

Näin maiden parhaimmisto sijoittui vertailussa
1. Tanska

Tanskassa on Euroopan Unionin virallisten nettisivujen mukaan Euroopan reiluin ja joustavin vanhempainvapaan systeemi. Molemmille vanhemmille annetaan 52 viikkoa maksullista vanhempainvapaata ja äidit ovat oikeutettuja neljän viikon äitiyslomaan ennen laskettua aikaa.

2. Ruotsi

Ruotsi sijoittui yhden sijan alemmaksi vuodesta 2019. Pohjoismaisen yhteistyön sivuston mukaan “Vanhempainrahaa maksetaan kustakin lapsesta 480 päivän ajan. Ensimmäisen 390 päivän ajan vanhempainraha on ansiosidonnaista. Viimeisten 90 päivän ajan saat alimman päivärahatason mukaista vanhempainrahaa.”

3. Norja

Kuten muilla pohjoismailla, myös Norjalla on antoisa menettelytapa vanhempainvapaassa. World Economic Forumin mukaan äidit voivat valita 46 viikkoa täydellä palkalla tai 56 viikkoa 80%:n palkalla. Isien vapaat voivat olla jopa 10 viikkoa, riippuen puolison palkasta.

4. Kanada

Kanadassa työntekijä on oikeutettu jopa 17 viikon äitiysvapaaseen Canada Labour Coden mukaisesti. Jos molemmat vanhemmat hoitavat vastasyntynyttä tai juuri adoptoitua lasta, he ovat oikeutettuja vanhempainvapaaseen maksimissaan 63 viikoksi.

5. Alankoomaat

Alankomaat sijoittui yhden pykälän ylemmäksi tänä vuonna. Netherlands Enterprise Agencyn mukaan Alankomaissa on monia erilaisia tapoja toteuttaa lakisääteistä vanhempainvapaata. Äidit ovat oikeutettuja 4-6 viikon äitiyslomaan ennen laskettua aikaa ja vähintään 10 viikon äitiyslomaan lapsen syntymän jälkeen. Monikkosynnyttäjä on oikeutettu vähintään 20 viikon äitiyslomaan.

6. Suomi

Suomi sijoittui vertailussa kuudenneksi, vaikkei meilläkään asiat huonosti ole. Kelan mukaan äitiysvapaalle voi jäädä aikaisintaan 50 arkipäivää ja viimeistään 30 arkipäivää ennen laskettua aikaa. Äitiysrahaa maksetaan 105 arkipäivältä äitiysvapaan aikana. Isyysrahaa maksetaan 54 arkipäivältä isyysvapaan aikana. Isä voi olla kotona äidin kanssa enintään 18 arkipäivää samaan aikaan.

Mitä mieltä olet rankkauksesta? Kommentoi Facebookissamme!

Aiheesta uutisoi: U.S. News


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus