Mitä tehdä vauvan kanssa? -Corona edition

Mitä tehdä vauvan kanssa? -Corona edition
Kuva: Isaac Del Toro

Teksti ja tekstin kuvat: Veera

Olen tottunut olemaan menossa ja tekemään paljon, ja myös vauvojen kanssa kaipaan tekemistä. Mutta mitä tehdä kun täytyy pysytellä pois ihmisten ilmoilta?

Olin kirjoittanut melkein valmiiksi jutun menovinkeistä vauvan kanssa: mitä voi harrastaa, mistä tietoa kannattaa etsiä ja kuka järjestää kerhoja. Sitten tuli uudet rajoitukset ja kaikki meni taas kiinni, joten tekemisideat kotona alkoivat tuntua ajankohtaisemmilta. Olen testannut nämä kymmenen puuhaa noin 7-9 kuukauden ikäisillä vauvoilla, mutta toimii varmasti myös isommille sisaruksille ja pienemmillekin vauvoille. Nämä eivät ehkä ole mitään uutta tai mullistavaa, mutta koska pienten lasten vanhempien muisti ei ole ehkä parhaassa terässä, olen kasannut ne yhdeksi listaksi. Kaikki aktiviteetit vaativat hyvin vähän erikoisvälineitä ja valmistelua.

Kuinka siis saada kotipäivät kulumaan vauvan kanssa?
  1. Musaa kiitos!

Järjestäkää oma musiikkihetki soittimineen, laululeikkeineen ja tansseineen. Lastenmusiikkia on YouTube ja Spotify pullollaan ja myös Yle Areenasta löytyy lastenlauluja videolla ja ilman. Suosittelen ihan pienille ainakin Nallea, Pikku Papun orkesteria ja oman lapsuuteni suosikkia Fröbelin palikoita. Jos kotoa ei löydy soittimia, voi marakassin tehdä esimerkiksi laittamalla puolen litran muovipulloon vähän riisiä. Ja jos soitat jotain soitinta, ota se toki mukaan musahetkeen!

Musiikkituokio soittimineen ja taustamusiikkeineen saa ajan kulumaan.

2. Temppuradalla touhuten

Kasatkaa tyynyjä ja peittoja lattialle, ja tehkää niistä rata (tai kasa) jossa voi temuta. Temppuradalla toimii myös tuolit joiden alta pitää ryömiä ja joita vastaan voi nousta pystyyn. Suosikkieste kuitenkin yleensä on maassa makaava vanhempi.

3. Majaan mars!

Klassikko! Yhdistyy mukavasti myös edelliseen kohtaan, tuolien päälle viltti ja valmista tuli. Maja on mukava paikka esimerkiksi lukemiselle tai loruleikeille.

4. Pienet Picassot vauhdissa

Vahakangas kylppärin lattialle ja taiteilemaan! Pienille taiteilijoille löytyy myrkyttömiä sormivärejä ja vahaliituja mutta myös esimerkiksi mustikat ja mangosose toimivat loistavasti. Sotkuton keino maalaamiseen on laittaa isoon minigrip-pussiin paperi, muutama tippa maalia ja pussi teipillä lattiaan. Vauva saa levittää maalia pussin läpi jolloin sotkua ei synny.

5. Lelut odottaa leikkijäänsä

Moni on ehkä kuullut leikin valmistelusta: kasataan vaikkapa junarata valmiiksi päiväunien aikaan. Sama toimii myös vauvoille. Tarjolle voi kaivaa vähemmällä käytöllä olleita leluja tai vaikka pelkästään pehmoleluja tai palloja. Myös kirjojen asettelu lattialle valmiiksi kutsuu vauvaa tutkimaan ja lukemaan.

Lattialle valmiiksi asetellut lelut kutsuvat vauvaa leikkimään.

6. Aika vaihtaa maisemaa

Tätä me tehdään päivittäin ja monta kertaa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan siis vaihdamme huonetta. Välillä mennään olohuoneen sijaan leikkimään lasten huoneeseen, kylpyhuoneeseen, eteiseen tai keittiöön. Vauvat viihtyvät aivan eri tavalla, kun välillä vaihdetaan huonetta. Myös kaappien tutkiminen on erittäin viihdyttävää ja suositeltavaa!

7. Lelulaiva on lastattu

Kasaa isoon pahvilaatikkoon tai kylpyammeeseen palloja, leluja tai pehmoleluja ja vauva sekaan! Tutut lelut näyttäytyvät aivan uudessa valossa kun ne on kasattu ammeeseen ja taas viihdytään.

8. Lits läts!

Moni vauva viihtyy kylvyssä, joten miksi pitäisi kylpeä vain ”tarpeeseen”? Meillä kylpy toimii hyvin silloin jos vauvat ovat hieman kiukkuisia ja pitäisi keksiä jotain tekemistä ennen päiväunia. Kerätkää mukaan muovileluja ja vaikkapa pakasterasioita, joilla kaadella vettä.

9. Mikä se tämä on?

Vauvoille on helppo järjestää erilaisia aisti- ja tutkimisleikkejä. Materiaaleiksi sopii melkein mikä vaan: leivinpaperi, pumpulipallot, siveltimet, isot muovikulhot tai pehmolelut. Sitten asetutaan vauvan asemaan ja tutkitaan yhdessä, että mikäs se tämä on? Mitä sillä voi tehdä, kuuluuko siitä ääntä, miltä se tuntuu poskea vasten? Aistileikkeihin voi tehdä esimerkiksi perunajauholimaa sekoittamalla desin vettä ja kaksi desiä perunajauhoja.

10. Ulos!

Kun tuntuu ettei kello liiku, kannattaa puuhaksi valita ulkoilu. Siihen kun pukemisineen kuluu jo automaattisesti aikaa. Pihalle voi mennä ihan vaan rattaiden kanssa kävelylle, keinumaan, hiekkaa tai lunta tutkimaan tai pulkkailemaan jos maassa on lunta. Myös leikkipuistojen tutkiminen tuo vaihtelua. Vauvan pakkaaminen kantoreppuun tai liinaan avaa ulkoilulle aivan uudet ulottuvuudet, kun voi käydä vaikkapa metsässä.

Aina kannattaa lähteä ulkoilemaan.

Ja muista, vauva ei tarvitse suurta määrää ohjattua tekemistä tai opettamista. Näiden aktiviteettien on tarkoitus tuoda vaihtelua ja jouduttaa päivää, niin että teillä kaikilla olisi vähän kivempaa!

Veera

Olen oululainen monikkoäiti, varhaiskasvatuksen opettaja, krooninen innostuja ja oman elämäni projektipäällikkö. Harrastan haaveilua, tanssia ja listojen kirjoittamista. Lisäksi tykkään leipoa, virkata ja katsoa samoja sarjoja uudestaan ja uudestaan.