Tällaisia ovat perhekerhojen mammatyypit

Tällaisia ovat perhekerhojen mammatyypit
Kuva: Marcin Jozwiak

Teksti Petra

Äitiyslomalla tulee usein tylsää. Siis oikeasti todella tylsää. Silloin kotinsa nurkkien tuijotteluun kyllästynyt äiti-ihminen monesti hakeutuu perhekerhoihin ja -kahviloihin juttuseuran toivossa. Mutta tiesitkö, että lähes jokaisesta kerhosta löytyy samat tyypit?

Verkostomarkkinoija

Jengiin mahtuu aina yksi Me&i-tyyppi, joka yrittää houkutella ensi lauantaina järjestämilleen vaatekutsuille. Hän esittelee, kuinka kertakaikkiaan lyömättömät leggingsit hänellä on päällä. Sinne vyötärönauhaan sisään tunkee pahemminkin raskauden aikana venyneen eturepun. Kun saat kohteliaasti kieltäydyttyä, paljastuu että tämä myyntitykki pitää myös Tupperware-kutsuja. Kyllähän kaikki nyt kippoja tarttee, kyllä tuut kutsuille! Pahimmassa tapauksessa et keksi äkkiä tapaa kieltäytyä uudestaan ja pian oletkin kuuntelemassa myyntipuhetta verrattomasta kuorimaveitsestä.

Kahvipöydän sokerinatsi

Useissa perhekerhoissa on tarjolla kahvit ja pientä purtavaa. Kun olet saanut kerättyä itsellesi ja lapsellesi annoksen ja taapero tyytyväisenä tunkee karnevaalikeksiä suuhunsa, sokerinatsi pölähtää paikalle. Viattomana hän istahtaa samaan pöytään jutellakseen niitä näitä, mutta iskee pian vyön alle. Kuinkas vanha tuo sinun lapsi olikaan? Niin aivan, itsehän en anna lapselleni sokeria ollenkaan ennen kuin se täyttää 43v. Sokerinatsi kertoo leiponeensa lapselleen sokerittomat synttärikakut käyttäen aineksina pahvia, styroksia ja Pyhää Henkeä.

Erakko

Porukkaan mahtuu aina myös yksi erakko, joka tulee paikalle velvollisuudentunteesta lastaan kohtaan, mutta ei halua itse kontakteja. Erakko ei varmasti ala juttusille kenenkään kanssa ja jos erehdyt lähestymään erakkoa jutellaksesi, vastaa hän murahtamalla tai korkeintaan yhdellä sanalla. Juttu ei luista ja päätät antaa Erakon olla erakko rauhassa. Myöhemmin kuitenkin luet Facebookin paikallisryhmästä Erakon manifestin siitä, kuinka kaikki kaupungin äidit ovat epäystävällisiä ja kuinka vihamielisiä paikkoja perhekerhot ovat.

Hämmentäjä

Et voi muuta kuin hämmentyä tämän äidin toiminnasta, mutta yrität kohdistaa katseesi muualle. Et kuitenkaan millään meinaa saada pidettyä leukaasi paikoillaan, vaan se on loksahtaa väkisin alas, kun kerhon alkupiirissä tämä äiti kaivaa esiin tuttipullon ja kutsuu lapsensa välipalalle. Hämmennystä tuottaa se, että lapsi on n. nelivuotias. Hän kaappaa jälkikasvunsa tiukkaan halaukseen ja tunkee tuttipullon muksun suuhun. Hymyilet Hämmentäjälle hermostuneesti, ettei se vaan kaappaisi sinuakin syliinsä.

Supermutsi

Tämä äiti on imettänyt lapsiaan pisimpään, hänen lapsensa ovat nukkuneet täydellisiä öitä jo ennen kuin syntyivät ja tämä äiti on vaan ehdottomasti paras ihan kaikessa mihin ryhtyy. Hänen lapsensa ovat puettu itse eettisistä kankaista valmistettuihin vaatteisiin. Hänen lapsensa ovat tietenkin sormiruokailleet itse pieteetillä höyrytettyjä kasviksia ja hän on harjoittanut lastensa kanssa vessahätäviestintää. Lapset ovat puhuneet sujuvasti kolmea kieltä ennen ensimmäistä syntymäpäiväänsä. Ennen kerhoon lähtöään hän on ehtinyt silittää jouluverhot, kuokkia perunamaan, laittaa lounaan uuniin hautumaan, joogannut ja nikkaroinut itse opettavaisen lautapelin lapsilleen. Sanoitpa mistä aiheesta tahansa yhtään mitään, Supermutsi pystyy nokittamaan. Hän ei avoimesti tuomitse ketään, mutta aloittaa lauseensa sanoilla ”Niin, voihan noinkin toki tehdä, mutta meillä…” ja kuorruttaa lauseensa mairealla hymyllä.

Urhea isä

Isä, joka on urheasti aamulla päättänyt, että tänään me muksun kanssa puuhataan jotain erilaista ja lähdetään kerhoon. Lapsi pyörii onnellisena muiden lasten kanssa ja viettää elämänsä hauskinta päivää. Mutta se isä raasu yrittää leikkiä, ettei kuule, kun äidit suu vaahdossa jakavat kokemuksia siitä, kuka kakkasi sairaalasängylle synnyttäessään ja kuka repesi ponnistaessaan pisimmälle. Hän hakeutuu seuraan, mutta ei oikein keksi sanottavaa. Sitten hän vasta pulassa onkin, kun äidit kilvan vaativat miesnäkökulmaa vaikkapa siihen synnytykseen.

Perhekerhot voivat parhaimmillaan kuitenkin olla jotain ihan muuta. Se voi olla paikka, missä saat juotua kahvikuppisi suhteellisen rauhassa. Se voi myös olla paikka, missä tutustut uusiin ihmisiin ja saat aitoja uusia ystäviä. Sieltä voi myös löytää vertaistukea, armoa ja kaivattua poikkeusta jokapäiväiseen rutiiniin.

Petra

Kuka? Petra, 29 vuotta. Kokoonpano? Aviomies, 5-vuotias poika ja 3-vuotias tytär. Missä? Maalla, vanhaa rintamamiestaloa rempaten. Mitä? Sairaanhoitajaopiskeluja, lapsen nepsyhaasteita, loputonta metatyötä, mustaa huumoria ja pohjaton pyykkikori. Tätä et tiennyt: Intoilee hämmentävän paljon kesäkukista ja pakottaa miehensä päivittäisille puutarhakatselmuksille.