Tuttipullot pesupussiin ja syöttötuoli tiskikoneeseen

Tuttipullot pesupussiin ja syöttötuoli tiskikoneeseen

Teksti Jutta

Elämä kolmen samaan aikaan syntyneen vauvan kanssa on meille vanhemmille tavallista normaalia elämää. Huomaamattaan sitä on keksinyt pieniä toimintamalleja, jotka ovat tehneet omasta arjesta mukavasti sujuvia. Niistä arjen helpottajista voi olla hyötyä muillekin, eli arvon kansalaiset, saanko esitellä: meidän perheen hiljaista tietoa luvassa!

Kun sormenpäät verillä rapsuttelimme käytettyinä saatujen nostalgisten puisten syöttötuolien väleistä kuivunutta puuroa, aloimme miettiä jotakin helpompaa syöttötuoliratkaisua. Pikainen käynti ruotsalaisessa huonekaluliikkeessä tuotti tulosta ja seuraavana päivänä lapsemme nauttivat ateriansa muovisissa, leveäjalkaisissa tuoleissa tarjottimen kera. Tuolin sai pestyä suihkussa ja tarjotin mahtui tiskikoneeseen – tuolin jalat irrottamalla, istuinosakin peseytyi astianpesukoneessa. Jossakin vaiheessa tajusimme yhdistää sekä iltapesut että tuolienpesut: kannoimme puuroiset lapset tuoleissaan suihkuun!

Vaatejärjestelyt tuottivat päänvaivaa vauvojen ollessa pieniä, ja mietimme siinäkin asiassa sitä nopeinta ja helpointa ratkaisua. Vaatteet sai nätisti viikattua pieniin laatikoihin valtavan hoitopöydän reunoille, mutta ne ei eivät siltikään olleet helposti saatavilla.

Toinen monikkoäiti vinkkasi hänen säilyttäneen vauvojen vaatteita kaksitasoisessa vaaterekissä jonka oli hankkinut, yllätys, yllätys, ruotsalaisesta huonekaluliikkeestä. Löysimme käytettynä kaksi rekkiä, ja omasta takaa kaapista löytyi roikkuva lokerikko.

Vaaterekki ja lokerikko helppottavat monikkoperheen vauvanvaatesäilytystä.

Kaksitasoiseen rekkiin sai pienet bodyt roikkumaan, isommassa rekissä puolestaan pidimme esimerkiksi yöpukuja ja collegehaalareita. Roikkuvaan lokerikkoon  asettelimme housut, pipot, tumput sekä sukat.

Vauvat syntyivät keskosina ja söivät ensimmäiset kuukautensa pumpattua rintamaitoa. Keskosten pullotteluihin kuuluu omat kiemuransa ja hygienia-asioissa saa olla tavallista tarkempi (varsinkin silloin, jos pumppaa maitoa sairaalassa oleville vauvoille). Tuttipulloja meillä oli erittäin runsaasti, ja niistä kertyi päivittäin paljon tiskiä. Ensimmäiset viikot heti syöttöjen jälkeen pesimme käsin tunnollisesti rintapumpun ja tuttipullojen osat steriloiden ne mikroaaltouuniin laitettavassa steriloijassa. Välillä mummu tai täti vastasi päivän päätteeksi “tuttisopan” keitosta kymmenen litran kattilan äärellä.

Yhtenä aamuna siskoni kertoi pesseensä lastensa muovileluja tiskikoneen yläkorissa pesupussissa ja älähdin, että miksi emme pese tuttipulloja samalla tavalla. Käytön jälkeen huuhtelimme tuttipullot, heitimme ne pesuvatiin sivuun ja pesimme kerran pari päivässä pelkkiä tuttipulloja. Mikro alkoi reistailla jatkuvasta steriloinnista, ja löysimme verkosta pöytämallisen steriloijan. Sitä mallia myytiin sillä hetkellä vain miehen kaksoisveljen asuinpaikkakunnalla ja laitoimmekin sedän ajamaan nilkka suorana  tuon ihmelaitteen luokse.

Sairaalasta kotiutumisen jälkeen, en enää pessyt ja steriloinut rintapumpun osia jokaisen pumppaussession jälkeen. Kerta päivässä sitä toimintaa riitti. Käytetyt suppilot huuhtelin viileällä vedellä ja laitoin jääkaappiin puhtaaseen astiaan odottamaan seuraavaa kertaa. Olin onnistunut haalimaan käytettynä lisäsuppiloita pumppuuni, joten  aina niitäkin oli muutama setti puhtaana odottamassa.

“Antaa hevosen murehtia, sillä on iso pää” sekä “Älä mene sieltä, mistä aita on matalin, vaan sieltä, missä aitaa ei ole ollenkaan” ovat olleet meille tärkeitä mietelauseita. Niiden kahden lauseen voimalla olemme luotsanneet arkeamme kohta vuoden ja yksitoista kuukautta. Sama malli jatkukoon, mitä sitä hyvää muuttamaan.

Ps. Jos verta vuotaviin sormenpäihin muoviset syöttötuolit olivat ratkaisu, niin jatkuvasta imetyksestä verta vuotaviin tissinpäihin auttaa keittosuolassa uitetut liivinsuojat – ja tämän opin puolestaan kasikymppiseltä isoäidiltäni.


Ruuhkavuodet suosittelee

Jutta

Synnytin kolme lasta neljään ja puoleen minuuttiin - mikä sinun erityistaitosi on? Olen 29-vuotias Jutta ja tuon esiin ihan "tavallista" lapsiperhearkea ihan "tavallisessa" kolmoslapsiperheessä. Luotsaamme arkea sulka päässä 220 senttiä pitkän aviopuolisoni kanssa huumorin ja rakkauden voimin.