Tinder: Ajatuksen tasolla rakkaudenkaipuisen sinkkuvanhemman deittiparatiisi, käytännössä jotakin aivan muuta

Tinder: Ajatuksen tasolla rakkaudenkaipuisen sinkkuvanhemman deittiparatiisi, käytännössä jotakin aivan muuta
Kuva: Alexander Sinn

Kumppanin etsintä puhelimeen ladattavan sovelluksen avulla tuntuu helpolta tavalta löytää seuraa. Tämä harhakuva kuitenkaan harvoin pitää paikkaansa. Tapahtuuko virtuaalimaailmassa aitoja kohtaamisia?

Kun eron jälkeen olin surutyöni tehnyt, eron jälkeinen vaatekaapin uusiminen ja tyylinmuutos valmis, sekä mieli täytetty toiveilla uuden rakkauden löytymisestä, latasin tuon nykypäivän sinkkujen ihmemaan – Tinderin. Ajatuksena sovellus vaikuttaa helpolta ja kätevältä tavalta löytää uusi kumppani istuen omalla kotisohvalla baarin tahmaisella tanssilattialla tallustelun sijaan. Erityisesti näin korona-aikana, kun ylimääräistä julkisilla paikoilla kulkua kuuluisi muutenkin välttää.

Lähdin siis rakkauden värittämät lasit päässä vaaleanpunaisia henkseleitä paukutellen tutkimaan tarjontaa uskoen kumppanin löytämisen olevan tällä tavalla lastenleikkiä. Sen kuin vain suihkii valitsemaan sopivan ja ei kun treffeille!

Mutta onko ihmisten löytämisessä sovelluksen kautta mitään aitoa? Sovellukseen ladataan toinen toistaan upeampia kuvia, joissa kuvakulmat, vaatteet, meikit ja muut koristeet on hiottu viimeisen päälle kuntoon, ansioluetteloihin ja kiinnostaviin esittelyteksteihin on käytetty tunteja, jotta vaikutettaisiin mahdollisimman persoonallisilta ja vastustamattomilta.

Kun vertaat itseäsi näihin viimeisen päälle hiottuihin profiileihin, voi iskeä pakokauhu. ”Enhän minä kelpaa kenellekään näistä”, ”No minä nyt olen vain tällainen, kuljen collegehousuissa ja tukka takussa suurimman osan ajasta”, ”Miksi minäkin en ole noin menestynyt ja tyylikäs?”. Mutta oikeasti ruudun toisella puolella sovellusta näppäilee kotisohvallaan pieruverkkareissa joku ihan tavallinen ihminen, joka kaivaa nenää etusormellaan tykkäysten välissä. Tätä ei kuitenkaan haluta potentiaalisten puolisoehdokkaiden tiedostavan.

Keskustelut muodostettujen parien kanssa, nehän ne vasta kiinnostavia ovatkin, mikäli niitä edes syntyy. Kaikki nimittäin odottavat että toinen avaa keskustelun, ja myös keskustelunaloittajan kiinnostavuutta arvioidaan profiilin perusteella, jonka jälkeen päätetään vastataanko viestiin lainkaan. Jos keskustelu muodostuu, se harvoin on kovin hedelmällinen. Pinnallisuuksia ja kiusallisia muodollisuuksia sekä small talkia, jossa me suomalaiset tunnetusti loistamme kuin Pohjantähti pilvettömällä yötaivaalla, jonka jälkeen keskustelu pikkuhiljaa kuihtuu.

Tapaamista ehdotetaan puolin tai toisin erittäin harvoin, mikä on harmillista sillä kirjoittelu tuntemattoman ihmisen kanssa, jonka ilmeitä et edes näe, on todella hankalaa. Paljon helpommin kemioiden yhteensopivuuden saisi selville tapaamalla. Onhan toki niitäkin jotka haluavat tavata mahdollisimman pian, yleensä iltaisin, ja jommankumman makuuhuoneessa.

Sitten kun tähän jo valmiiksi hankalaan kuvioon lisätään se, että sinulla on lapsia, muuttuu peli entistä monimutkaisemmaksi. Moni nimittäin tuntuu kuvittelevan, että sisällytät lapset seurusteluelämääsi, ja ehkä saavut ensitreffeille ravintolaan kahden kirkuvan ja isää kaipaavan ipanan kanssa, ja treffien jälkeen pyydät treffikumppania muuttamaan teille.

Tiedoksi teille lapsettomat seuranetsijät: Me sinkkuvanhemmat toivomme kyllä pitävämme seurustelusuhteemme ja lapsemme erillämme. Toki lapset kuuluvat pakettiin, ja ovat tärkeitä, mutta seurustelusuhteessa ja erityisesti tapailussa on kyse kahdesta aikuisesta ihmisestä. Etsin kumppania ITSELLENI, en meille perheenä. (Sehän se vasta muuten olisikin outoa.)

Aidon yhteyden löytäminen kaiken tarjonnan seasta tuntuu olevan liki mahdoton tehtävä. Myöskin itse erottuminen satojenkin ehdokkaiden joukosta on melko haastavaa. Tämä kaikki voi lannistaa romantiikannälkäistä seuranetsijää. Varsinkin kun jatkuvasti kuulee Tinder -treffien kautta syntyneistä satumaisista rakkaustarinoista, mutta itselle ei sellaista ole kohdalle sattunut.

Voin kuitenkin kertoa sinulle jotakin: suurimmaksi osaksi Tinderissä tapahtuneet kohtaamiset ovat epäonnistuneita. Sinussa ei ole mitään vikaa. Kun poikkeusolot ovat ohi, ehdotan että me kaikki sinkut siirrymme taas julkisille paikoille tapaaman toisiamme oikeassa elämässä. Aito rakkaus ja hyvä parisuhde ovat odottamisen arvoisia!


Ruuhkavuodet suosittelee

Miia

Äiti, tyttöystävä, opiskelija, kirjoittaja, tytär, sisko, ystävä. Monta roolia, yhtä monta näkökulmaa elämään. Minua kuvaavia adjektiiveja ovat empaattinen, kekseliäs, innostuva ja avoin. Rakastan videopelejä, Frendit-sarjaa, tummaa kahvia kauramaidolla sekä irtokarkkeja.