Isyyden vaatimat erityistaidot

Isyyden vaatimat erityistaidot
Kuva: Mohamed Hassan

Mitä isänä oleminen vaatii ja miten isyyteen voi valmistautua? Tätä pohdin itse noin viisi vuotta sitten ja samaa asiaa minulta nykyään silloin tällöin tiedustellaan.

Sanoisin että valmistautuminen on vähintäänkin hankalaa, sillä edessä on melkoinen tunteiden vuoristorata ja kotitöiden tukkisavotta. On kuitenkin olemassa joitakin erityistaitoja, jotka auttavat selviämään isyyden tuomista haasteista.

Huomautus 1: Tekstissä esitetty taitotaso on yli neljän vuoden keskeytyksettömän harjoitusjakson tulos.

Huomautus 2: Puhun omakohtaisista kokemuksista, käytän sanaa ”isä” kerronnallisista syistä ja viittaan sillä vain itseeni. En pyri lokeroimaan vanhemmuutta, luomaan sukupuolirooleja tai loukkaamaan sanavalinnoilla ketään.

Nukkumisen taito (The Art of Sleep)

Uni on terveyden kannalta keskeinen tekijä. Nukkuessa palaudumme niin fyysisestä kuin henkisestäkin rasituksesta kun ruumis ja mieli ovat lepotilassa. 

“Uni on hyvin perustava biologinen välttämättömyys”, tiivistetään Suomen Mielenterveys Ry:n sivuilla.

Monelle lapsiperhearkea pyörittävälle väsymys on normaali olotila. Niinpä unta tulee ottaa, kun siihen tarjoutuu pienikin mahdollisuus. Tämä on täysin treenattava taito ja kykynsä äärimmilleen harjoittanut isä kykenee nukkumaan päiväunet lattialla Pikku Kakkosen aikana samalla kun kaksi lasta pomppii selän päällä.

Pikaruokailu (Fast Feed)

Isän ruokailussa noudatetaan niin sanottua ”viimeisenä sisään, ensimmäisenä ulos” -sääntöä. Kello käynnistyy, kun isä nostaa yksivuotiaan omaan istuimeensa. Lapsen aloittaessa kalapastan kauhomisen suuhunsa, isä annostelee oman ruokansa ja aloittaa armottoman kilpajuoksun aikaa ja nälkää vastaan.

Viimeisenä pöytään istahtanut isä ei etukäteen tiedä ruokailuun käytettävissä olevaa aikaa, joten varmuuden vuoksi kannattaa olla nopea. Kello nimittäin pysähtyy, kun yksivuotias heittää rasvaisen lusikan seinään ja nousee penkillään seisomaan pyytäen päästä kokovartalopesun kautta pois pöydästä.

Vinkki: Unohda etiketti, lusikka on täysin hyväksyttävä ruokailuväline useimpiin ruokalajeihin.

Kaikkitieto (All Info Everything)

Arki uteliaan neljävuotiaan kanssa muistuttaa monesti tietokilpailua. Koska neljävuotias kykenee esittämään 5-10 kysymystä minuutissa vaihtelevilta aihealueilta, isän tulee olla aina valmiina vastaamaan parhaansa mukaan kysymyksiin kuten ”mitä kettu sanoo” ja ”miksi autolla ei ole käsiä.” Huonosta tai väärästä vastauksesta seuraa lisäkysymyskierros ja finaalikierroksella kysymyksiin vastaaminen tapahtuu samaan aikaan iltasadun kanssa.

Nyt ymmärrän, miksi vanhempieni kirjahyllyssä oli 22-osainen tietokirjasarja. Onneksi meidän sukupolvellamme on internet.

Isävaisto (Dad Sense)

Edellä mainittujen lisäksi tarvitaan vielä erillinen isävaisto, eräänlainen kuudes aisti, jonka ansiosta vaaratilanteet pystyy joko ennakoimaan tai edes reagoimaan salamannopeasti. Videolla esitetään muutama erinomainen esimerkki aistin käytöstä arjen tilanteissa:

Oma suosikkini löytyy kohdasta 0:52, sillä siinä näemme myös harjaantuneen nukkuja-isän.


Ruuhkavuodet suosittelee

Antti

Olen kolmekymppinen, mielestäni keski-ikäinen kahden pojan isä ja yhden naisen mies Tampereelta.