HS:n tiedot: Hallitukselle esitetty kotihoidontuen poistamista

HS:n tiedot: Hallitukselle esitetty kotihoidontuen poistamista
Kuva: Sandy Millar

HS:n tietojen mukaan Työ- ja elinkeinoministeriön asettama tutkijaryhmä on esittänyt hallitukselle kotihoidontuen poistamista. Kotihoidontuen poistamisella pyrittäisiin kohentamaan erityisesti naisten työllisyyttä.

Tutkijoiden mukaan kotihoidontuen poistaminen voisi pitkässä juoksussa voimistaa varsinkin naisten työllisyyttä noin 10 000 hengellä. Tukea hyödyntävät pääosin äidit, ja sitä voidaan maksaa ansiosidonnaisten perhevapaiden jälkeen siihen asti, kunnes nuorin lapsista on 3-vuotias. Vanhempi palaa nopeammin työelämään, mikäli kotihoidontuki poistettaisiin. Tutkijaryhmä ehdottaa, että lapsilisään tulisi lisäosa toimeentulon helpottamiseksi niille, jotka eivät työllisty perhevapaiden jälkeen.

Kotihoidontuki koostuu hieman yli 340 euron hoitorahasta ja enintään runsaan 180 euron hoitolisästä, ja se on veronalainen etuus. Mikäli perheessä on useampia alle kouluikäisiä lapsia, tuen määrä kasvaa. Joissakin kunnissa maksetaan lisäksi kuntakohtaista lisää.

Edellinen työministeri Timo Harakka (sd) asetti tutkijaryhmän hakemaan tutkimustietoon perustuvia ratkaisuja työllisyysasteen kohentamiseksi. Tutkijaryhmään kuuluu yhdeksän jäsentä muun muassa yliopistoista, Valtion taloustieteellisestä tutkimuskeskuksesta, ETLA:sta ja Palkansaajien tutkimuslaitoksesta. Ryhmän puheenjohtajana on toiminut taloustieteen professori Markus Jäntti Tukholman yliopistolta.

Valtiovarainministeriön virkamiehien mukaan kotihoidontuen poistaminen ei kuitenkaan välttämättä toisi säästöjä julkiselle sektorille, koska se vaikuttaisi vanhempien tarpeeseen saada lapselleen päivähoitoa.

Tutkijaryhmän loppuraportin odotetaan valmistuvan myöhemmin talvella. Ryhmän alustavat ehdotukset esitettiin hallitukselle syyskuun budjettiriihen alla. Jäntti ei halua kommentoida asiaa vielä tässä vaiheessa. Hallituksen ohjelmassa mainitaan kuitenkin keskustan vaatimana, että “kotihoidontuki jatkuu nykymuotoisena”. Helsingin Sanomien mukaan hallitus ei automaattisesti ole toteuttamassa tutkijaryhmän ehdotusta.

Aiheesta uutisoi ensimmäisenä: HS

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus